Küresel piyasaların merakla beklediği ABD Merkez Bankası (FED) faiz kararı, 29 Nisan Çarşamba günü Türkiye saati ile 21.00’de açıklanacak. Kararın ardından saat 21.30’da FED Başkanı Jerome Powell‘ın yapacağı basın toplantısı, gelecekteki para politikasına dair ipuçları vermesi açısından kritik önem taşıyor.
Piyasalardaki hakim beklenti, politika faizinin mevcut seviyelerde sabit bırakılacağı yönünde. Vadeli işlem piyasaları, yüzde 98,9 gibi oldukça yüksek bir olasılıkla FED’in bu toplantıda faiz oranlarında bir değişikliğe gitmeyeceğini fiyatlıyor.
FED kararı öncesi piyasalardaki son durum

FED’in para politikası kararları, yalnızca ABD ekonomisi için değil, aynı zamanda Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler de dahil olmak üzere tüm küresel finans sistemi için belirleyici bir rol oynuyor. Faiz oranlarına ilişkin alınacak bir karar veya geleceğe yönelik verilecek sinyaller; doların uluslararası piyasalardaki değeri, altın gibi değerli metallerin fiyatlaması ve küresel borsaların yönü üzerinde doğrudan etkili oluyor.
Dolayısıyla yatırımcılar, hafta başından itibaren pozisyonlarını FED’den gelecek açıklamalara göre şekillendirmeye başladı. Özellikle Powell’ın basın toplantısında kullanacağı dilin tonu, enflasyon ve ekonomik büyümeye ilişkin değerlendirmeleri, piyasalardaki belirsizliği azaltma veya artırma potansiyeli taşıyor.
Enflasyonla mücadelede gelinen nokta ve istihdam piyasasının gücü, bankanın atacağı adımlarda öncelikli olarak dikkate alacağı temel makroekonomik göstergeler olarak öne çıkıyor.
Powell’ın açıklamaları ve gelecek beklentileri

Faiz kararının piyasalar tarafından büyük ölçüde fiyatlanmış olması, gözlerin daha çok FED Başkanı Jerome Powell’ın yapacağı basın toplantısına çevrilmesine neden oluyor. Powell’ın konuşmasında, bankanın gelecekteki faiz indirim döngüsünün zamanlamasına ve hızına ilişkin vereceği mesajlar yakından takip edilecek.
Ekonomistler, Powell’ın enflasyonun hedeflenen yüzde 2 seviyesine doğru sürdürülebilir bir patikaya girdiğine dair daha fazla kanıt görmek istediklerini yinelemesini bekliyor. Başkanın açıklamaları, özellikle para politikasında olası bir gevşemenin hangi çeyrekte başlayabileceğine dair beklentileri şekillendirecek.
Piyasa aktörleri, Powell’ın konuşmasındaki “şahin” veya “güvercin” tonlamalara göre varlık fiyatlamalarını yeniden gözden geçirecek. Dolayısıyla, faizlerin sabit tutulması beklenen bir senaryoda dahi, Powell’ın sözlü yönlendirmeleri piyasalarda önemli bir volatilite yaratma potansiyeline sahip.







