Fed faize açık kapı bırakacak mı

Fed faize açık kapı bırakacak mı

Fed politika yapıcılarının bu hafta yapacakları toplantıda gelecekte faizleri artırmak için açık kapı bırakmaları bekleniyor.

A+A-

Fed politika yapıcılarının bu hafta yapacakları toplantıda faizleri değiştirmeyerek sabit tutmaları fakat ekonomik görünüme yönelik açıklamalarını biraz değiştirerek daha olumlu şartları ön plana çıkarmaları ve gelecekte faizleri artırmak için açık kapı bırakmaları bekleniyor.

Fed Aralık ayında Çin ekonomisine yönelik korkuların piyasalarda yarattığı çalkantının dinmesiyle beraber 10 yıldır ilk defa faiz artışına gitmişti.

Piyasalar benzer şekilde bu yılın başında küresel ekonomik yavaşlama ve ABD şirket bilançoları nedeniyle çalkantı yaşarken, Fed'in faizleri artıracağı beklentilerinde de düşüşe neden oldu. Dolayısıyla Fed yetkililerinin para politikasının hızlı şekilde sıkılaşacağına dair güçlü bir mesaj göndermeme konusunda dikkatli olmaları gerekebilir.

Birçok Fed yetkilisi bu yılın başında hisse piyasasında görülen sert düşüş ve ABD'nin birinci çeyrek için ekonomik verilerinin zayıf çıkmasından dolayı temkinli kalmaya devam ediyor. Fed'in para politikası yapmadan sorumlu Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) daha önce planlandığı gibi faiz artışlarında yola devam etmesi için yüksek enflasyon ve güçlü büyüme sinyallerine ihtiyacı olabilir.

ABD ekonomisi her ne kadar Fed'in faiz artışlarını destekleyecek seviyede istihdam yaratıyor ve tüketici fiyatlarında yeterli artış görülüyorsa da perakende satışlar ve dış ticaretteki zayıflıkla Çin ekonomisine dair endişeler, Fed Başkanı Janet Yellen'ın yılın ikinci yarısından önce faiz artışına gitmek konusunda temkinli kalacak olmasının nedenleri arasında.

Piyasalar böylesi bir yaklaşımı beklerken, FOMC'nin 26-27 Nisan'da gerçekleştireceği toplantıda faiz artışına hiç şans vermiyor ve 14-15 Haziran'da gerçekleşecek toplantıda ise bir faiz artışına beşte bir şans veriyor. Reuters tarafından gerçekleştirilen ankete göre bu yıl için iki faiz artışı bekleniyor.

New York'ta bulunan Societe Generale ABD baş ekonomisti Aneta Markowska, "Bir tur volatilite daha yaratmadan Haziran'da faiz artışına gidebileceklerini sanmıyorum. Bunu da istemezler çünkü Ocak ve Şubat'ta yaşanan satışlar bir yara bıraktı" dedi.

Markowska, "FOMC birden şahinleşemez çünkü piyasalar buna yakın bir şey fiyatlamıyorlar" dedi.

BİR SONRAKİ TOPLANTI İFADESİ ÇOK MUHTEMEL DEĞİL

Fed'in Aralık ayında faizleri artırmadan önce Ekim'de gerçekleştirdiği toplantıda spesifik olarak "bir sonraki toplantıda" faizlerin artırılacağını belirtmiş ve dediğini yapmıştı.

Fakat Fed yetkilileri Haziran'da faiz artışı için kapıyı açık bırakmak istese de enflasyonun Fed'in yüzde 2'lik hedefine yükselmesinin pek muhtemel olmadığı göz önüne alınırsa Ekim ayında kullanılan agresif tonun tekrarlanması biraz fazla olabilir.

ABD'nin birinci çeyrek ekonomik büyüme verileri Fed toplantısının bir gün sonrasında yayınlanacak.

Fed'in, şüpheci işlemcileri görünümlerini değiştirmeye ikna edebilmesinin bir yolu rekor seviyelere yakın ABD hisse senedi fiyatları ve zayıf dolar da dahil iyileşen finansal koşullara vurgu yaparak, Mart'ta ifade ettiği küresel ekonomik ve finansal gelişmelerin "risk oluşturmaya devam ettiği" ifadesini yumuşatmak veya çıkarmak.

Fed aynı zamanda tahminlerini çevreleyen belirsizliklerin karakteristiklerini yeniden tanımlayarak, risklerin artık daha dengeli olduğu sinyalini verebilir.

Böyle temkinli bir yaklaşım, Yellen'ın daha sonra yapacağı konuşmada Fed'in Haziran ayına yönelik niyetlerini açık bir şekilde dile getirmesine yardımcı olabilir.

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.