FED faizi artıracak mı, piyasalara nasıl bir sinyal verecek?

FED faizi artıracak mı, piyasalara nasıl bir sinyal verecek?

Fed'in Bu Haftaki Toplantısında Faizlerin Sabit Kalması Bekleniyor

A+A-

ABD Merkez Bankası (FED), bugün başlayacak olan iki günlük politika toplantısında faiz oranlarını muhtemelen şimdilik sabit bırakacak. Uzmanlar, aynı zamanda faiz oranlarının yıl sonuna kadar artırılması gerekip gerekmediği konusunda yeni ekonomik projeksiyonlarda sinyaller verilmesin ibekliyor.

Fed, Çarşamba günü yerel saat ile 14:00'te yeni politika açıklamasını ve faiz kararını duyuracak. Ardından Fed Başkanı Jerome Powell, saat 14:30'da bir basın toplantısı düzenleyerek ayrıntıları paylaşacak.

Yatırımcılar, ABD merkez bankasının gösterge federal fon oranını mevcut %5,25 ile %5,5 aralığında bırakacağını neredeyse kesin gözüyle bakıyorlar. Bu karar, Fed'in faiz artış hızını daha yavaş ve dikkatli bir şekilde ayarladığının bir göstergesi olarak kabul ediliyor.

Mart 2022'den Mayıs 2023'e kadar Fed, enflasyonla mücadele çerçevesinde faiz oranlarını 10 ardışık toplantıda çeyrek ila dörtte üç puan arasında artırdı.

Ancak Haziran ayında Fed, faiz artışına ara verdi. Ancak bu karar, üç aylık ekonomik projeksiyonlarda 18 politika yapıcının 12'sinin yıl sonuna kadar iki çeyrek puanlık bir faiz artışı daha beklediğini gösterdi.

Son veriler, ekonomik büyümenin sürdüğünü, ancak son dönemde hızlanan enflasyonun da biraz karışık olduğunu gösteriyor.

JP Morgan ekonomisti Michael Feroli, Fed'in Eylül ayında daha yavaş bir tempo benimsemesi durumunda, bu durumun son ekonomik verilerin politika yapıcıları için faiz artışını gereksiz kıldığını gösterdiğini söyledi.

Feroli, Temmuz toplantısından alıntı yaparak, katılımcıların hala enflasyona yönelik önemli yukarı yönlü riskler gördüğünü belirtti. Enflasyonun yavaşlamış olmasına rağmen, temel ölçümler hala Fed'in %2'lik hedefinin üzerinde arttığını gösteriyor.

Fed politika yapıcıları, daha yüksek faiz oranlarının istihdam ve büyüme için daha büyük riskler oluşturabileceğinin farkında olsalar da, enflasyonla mücadelede taviz vermek istemiyorlar.

Daha yüksek bir Fed faizi, bankaların ve finans şirketlerinin kredi faizlerini artırmasına neden olabilir, bu da yatırım ve hane halkı harcamalarını sınırlayarak enflasyonu düşürebilir.

Fed'in faiz artışlarına ara vermemesi, finansal koşulların genel olarak gevşemesine yol açabilir ki, bu da Fed'in enflasyonun kontrol altına alındığından emin olmadan istemediği bir durum.

Çarşamba günkü toplantının sonucu, Fed'in faiz artışlarının sonuna yaklaştığı ve gelecek yıl faiz oranlarını düşürmeye başlayacakları zamana geçişi yönetmek için zorlu bir iletişim değişikliği içerebilir.

Yeniden düzenlenen ekonomik projeksiyonlar, faiz oranlarının "reel" faiz oranının kademeli olarak yükselmesine neden olabilir. Ancak bu hızı ve zamanlamayı belirlemek için hala içeride bir tartışma sürüyor.

Bank of America analistleri, Fed'in gelecek yıl daha az bir kesinti yapmasını, ancak muhtemelen uzun vadeli nötr politika oranı tahminini biraz yükselteceğini düşünüyor. Bu, firmalar ve aileler üzerinde aynı düzeyde kısıtlama sağlamak için zaman içinde biraz daha sıkı para politikasına ihtiyaç duyulduğu anlamına gelebilir.

 

İlgili Haberler