Fed tutanakları faiz artırımlarının sınırını işaret edebilir

Fed tutanakları faiz artırımlarının sınırını işaret edebilir

Perşembe günü yayınlanacak ABD Merkez Bankası`nın Haziran toplantısına ilişkin tutanaklar, faiz artırımlarının sınırına ilişkin ipucu verebilir.

A+A-

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu hafta yayınlanacak 12 – 13 Haziran toplantı tutanaklarında, ABD faizlerinin içinde bulunduğumuz sıkılaştırmacı süreçte ne kadar yukarı gitmesi gerektiğine dair belirgin bir değerlendirme yer alabilir.

Bunun yanında tutanaklarda ABD ile önemli ticaret ortakları arasındaki anlaşmazlık, güçlü dolar ve yataylaşan getiri eğrisi gibi daha hızlı faiz artırımı beklentilerini azaltabilecek endişelere değinilebilir.

Toplantı tutanakları Perşembe günü Washington saatiyle 14:00'te yayınlanacak.

Fed'in son toplantısının ardından gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Başkan Powell, politika yapıcıların faizlerin hangi seviyede ekonomi üzerinde nötr etkisi olacağını tam olarak ölçebileceği fikrine eleştiride bulunmuştu. Söz konusu seviye, faiz artırımlarının durmasına karar vermede kilit önem taşıyor.

Bank of America Corp. kıdemli ABD ekonomisti Joseph Song'a göreyse Powell'ın değerlendirmesine karşın politika yapıcılar arasındaki konuyla ilgili tartışması bitmedi. Song, “Bu hala tahmin etmeye çalıştıkları bir şey, ve hala politika patikası için önemli. Tahminlerin aralığını ve Fed'in bu seviyenin üzerine çıkıp çıkmama konusunda ne düşündüğünü bilmek önemli.” dedi.

Politika yapıcıların son toplantıda, -işsizliğin 2000'den beri en düşük seviyeye düşmesi ve enflasyonun yüzde 2 hedefimne yükselmesiyle- federal fonlama oranını yüzde 1.75 seviyesinden yüzde 2'ye çıkardı ve yeni tahminlerini açıkladı.

Buna göre Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) 2018'de gidilebilecek toplam faiz artırımlarının sayısına ilişkin medyan beklentisi üçten dörde yükseldi. Bununla birlikte medyan tahmininin yukarı gitmesi, sadece bir politika yapıcının beklentisini değiştirmesiyle gerçekleşti. Nötr faiz oranı ise tahmin değişmeyerek yüzde 2.9 seviyesinde kaldı.

Etiketler : ,

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.