Fed yetkilileri faiz indirimi fikrine direniyor

Fed yetkilileri faiz indirimi fikrine direniyor

Fed yetkilileri ABD Başkanı Trump'ın danışmanları tarafından ısrar edilen faiz indirimi fikrine direniyor.

A+A-

Fed yetkilileri merkez bankasının yakın zamanda faiz indirimine gitmesi gerektiği fikrine karşı çıkıyorlar. Bazı politika yapıcıların yakın zamandaki açıklamalarına göre Fed'in bir sonraki politika adımı hala faiz artırımı olacağı yönünde.

Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, Perşembe günkü açıklamasında “Ben faiz indirimine hiçbir zaman 'hiçbir zaman' demem. Ancak şu noktada ben, bu yıl ya da gelecek yıl faiz indirimi öngörmüyorum.” dedi. Mevcut durumda Fed fonlama oranında acil bir değişiklik ihtiyacı olmadığını söyleyen Harker'ın 2020'deki faiz kararlarında oy hakkı bulunacak.

ABD Başkanı Trump, Harker'ın değerlenmesinden bir süre önce Washington'daki yedi üyeli Fed'in yönetim kurulundaki iki boş sandalyeden biri için Heritage Foundation ekonomisti Stephen Moore'u aday göstereceğini söyledi. Uzun zamandır Trump destekçisi olan Moore, New York Times'a verdiği mülakatta -daha fazla araştırma yapması gerektiğini dile getirmekle beraber- yarım yüzde puanı kadar faiz indiriminden yana olduğunu belirtmişti.

 

Buan karşın bazı politika yapıcılar geçtiğimiz günlerde en olası görünüm olarak hala faiz artırımı tahmin ettiklerini dile getiriler. Faiz artırımı beklemeyen yetkililer ise merkez bankasının uzun bir süre politikayı sabit tutmasını bekliyor.

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, Perşembe günü Ohio'da yaptığı değerlendirmede faiz artırımlarının tamamlanmış olmasının mümkün olduğunu, ancak bunun yanında ekonomik büyümenin hız kazanması durumunda “Fed fonlama oranının mevcut seviyelerinden bir miktar daha yükseğe hareket etmesi gerekebileceğini” ifade etti.

Boston Fed Başkanı Eric Rosengren, Bloomberg News ile Mart sonu yaptığı bir mülakatta merkez bankasının bir sonraki hamlesinin faiz indiriminden ziyade hala artırım yönünde olacağını düşündüğünü söyledi.

Fed Başkanı Jerome Powell da dahil olmak üzere bazı yetkililerin daha faiz artırımı beklentilerinin azalmasına karşın bankanın Mart toplantısından beri konuşan politika yapıcıların tamamı kısa vadede herhangi bir faiz hamlesine ihtiyaç duyulmadığı konusunda hemfikir bulunuyor.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.