"Fed'in Eylül'de faiz artırma şansı yarı yarıya"

"Fed'in Eylül'de faiz artırma şansı yarı yarıya"

Fed'in Başkan Yardımcılığını yapmış olan Alan Blinder'a göre Eylül'de faiz artırım şansı 50-50

A+A-

Fed'in faizleri artırmaya ne zaman başlayabileceği yönündeki tartışmalar sürerken, bu konuda görüşünü belirtenler arasına Princeton Üniversitesi ekonomi profesörü ve 1990'ların ortalarında Fed'in Başkan Yardımcılığını yapmış olan Alan Blinder de katıldı.

ABD ekonomisinin durumu ve istihdam piyasaları hakkındaki görüşlerinin sorulması üzerine Blinder, "Aslında bu ikisi tamamen birbirinden farklı şeyler çünkü verimlilikte çok kötü bir performans sözkonusu. GSYİH'yı ele alacak olursak, ilk çeyrekte negatif büyüme yaşanmış olsa da ikinci çeyrekte de vasat bir durum oluşacak gibi görünüyor. Her halukarda ilk
yarı GSYİH açısından çok zayıf geçecek gibi görünüyor. Ancak, istihdam ve işsizlik açısından çok daha iyi koşullar olabilir. " dedi.

Fed'in eski Başkan Yardımcısı, faiz artırımlarının ne zaman başlayabileceğine dair bir soruya karşılık olaraksa,

"Fed yöneticileri büyümenin dehşet verici ilk çeyreğin ardından ikinci çeyrekte toparlanacağından emin gibiler, ancak bu toparlanmanın ne boyutta olacağını bilmek istiyorlar. Bu toparlanma yüzde 1 ila 2 aralığına doğru olursa, faizleri artırma konusunda acele edeceklerini sanmıyorum, Ancak yüzde 2 ila 3 aralığında bir büyüme, faiz artırımı açısından cesaret verici olacaktır. 
Piyasalarda insanlar Fed'in neyi ne zaman yapacağını açıklamasını bekiyor,ancak Fed bunu kendisi dahi bilmezken diğerlerine bunu açıklaması gayet imkansız olacaktır" dedi.
 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.