Fed’in faizleri artฤฑrmaya ne zaman baลlayabileceฤi yรถnรผndeki tartฤฑลmalar sรผrerken, bu konuda gรถrรผลรผnรผ belirtenler arasฤฑna Princeton รniversitesi ekonomi profesรถrรผ ve 1990’larฤฑn ortalarฤฑnda Fed’in Baลkan Yardฤฑmcฤฑlฤฑฤฤฑnฤฑ yapmฤฑล olan Alan Blinder de katฤฑldฤฑ.
ABD ekonomisinin durumu ve istihdam piyasalarฤฑ hakkฤฑndaki gรถrรผลlerinin sorulmasฤฑ รผzerine Blinder, “Aslฤฑnda bu ikisi tamamen birbirinden farklฤฑ ลeyler รงรผnkรผ verimlilikte รงok kรถtรผ bir performans sรถzkonusu. GSYฤฐH’yฤฑ ele alacak olursak, ilk รงeyrekte negatif bรผyรผme yaลanmฤฑล olsa da ikinci รงeyrekte de vasat bir durum oluลacak gibi gรถrรผnรผyor. Her halukarda ilk
yarฤฑ GSYฤฐH aรงฤฑsฤฑndan รงok zayฤฑf geรงecek gibi gรถrรผnรผyor. Ancak, istihdam ve iลsizlik aรงฤฑsฤฑndan รงok daha iyi koลullar olabilir. ” dedi.
Fed’in eski Baลkan Yardฤฑmcฤฑsฤฑ, faiz artฤฑrฤฑmlarฤฑnฤฑn ne zaman baลlayabileceฤine dair bir soruya karลฤฑlฤฑk olaraksa,
“Fed yรถneticileri bรผyรผmenin dehลet verici ilk รงeyreฤin ardฤฑndan ikinci รงeyrekte toparlanacaฤฤฑndan emin gibiler, ancak bu toparlanmanฤฑn ne boyutta olacaฤฤฑnฤฑ bilmek istiyorlar. Bu toparlanma yรผzde 1 ila 2 aralฤฑฤฤฑna doฤru olursa, faizleri artฤฑrma konusunda acele edeceklerini sanmฤฑyorum, Ancak yรผzde 2 ila 3 aralฤฑฤฤฑnda bir bรผyรผme, faiz artฤฑrฤฑmฤฑ aรงฤฑsฤฑndan cesaret verici olacaktฤฑr.
Piyasalarda insanlar Fed’in neyi ne zaman yapacaฤฤฑnฤฑ aรงฤฑklamasฤฑnฤฑ bekiyor,ancak Fed bunu kendisi dahi bilmezken diฤerlerine bunu aรงฤฑklamasฤฑ gayet imkansฤฑz olacaktฤฑr” dedi.







