Fed'in olası faiz artırımının gölgesinde petrol fiyatları düşüşte

Fed'in olası faiz artırımının gölgesinde petrol fiyatları düşüşte

Piyasa, Fed'in büyümeyi yavaşlatabilecek ve petrol tüketimini azaltabilecek potansiyel faiz artırımlarını tartarken, düşen ABD stoklarını ve güçlü Çin ekonomik verilerini dengelediği için petrol Çarşamba günü düşüşe geçti.

A+A-

Brent ham petrol vadeli işlemleri 7 sent düşerek TSİ 0320'de varil başına 84,70 dolara geriledi. West Texas Intermediate ABD ham petrolü 5 sent düşüşle varil başına 80,81 $ oldu.

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic Salı günü yaptığı açıklamada, ABD Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadele için muhtemelen bir faiz artışı daha yapacağını söyledi.

Piyasalar Fed'in Mayıs toplantısında faizleri 25 baz puan artırma ihtimalini %86 olarak fiyatlıyor.

Salı günü Amerikan Petrol Enstitüsü rakamlarına atıfta bulunan piyasa kaynaklarına göre, fiyatlar ABD ham petrol stoklarının 14 Nisan'da sona eren haftada yaklaşık 2,68 milyon varil azaldığını gösteren bir endüstri raporundan destek aldı. Kaynaklar, benzin ve distile ürün stoklarının da geçen hafta düştüğünü söyledi.

ABD Enerji Bakanlığı'nın istatistik kolu olan Enerji Enformasyon İdaresi'nin resmi envanter raporu Çarşamba günü TSİ 14.30'da açıklanacak.

Bu arada, en büyük ham petrol ithalatçısı Çin'in ekonomisi ilk çeyrekte beklenenden daha hızlı bir şekilde %4,5 oranında büyürken, veriler ülkenin petrol rafinerisi üretiminin Mart ayında rekor seviyelere yükseldiğini gösterdi.

"Piyasa Çin'in yeniden açılmasının talep üzerindeki etkisi konusunda sabırsız. ANZ Research analistleri Brian Martin ve Daniel Hynes bir notta, Çin ekonomisinin son bir yılın en hızlı büyümesini gerçekleştiriyor olmasının önümüzdeki aylarda talebi desteklemesi gerektiğini belirtti.

"Ancak bu durum başka yerlerdeki zayıflıkla dengeleniyor," diyerek dizel ve jet yakıtı rafineri marjlarındaki düşüşün küresel talebin yumuşadığına işaret ettiğini belirttiler.

Asya'dan Avrupa'ya distilat ve benzin sevkiyatları, durgun talep ve piyasada artan ürün arzı nedeniyle zayıf seyrediyor. ,

Asyalı rafinerilerin Nisan ayında da Rus ham petrolüne el koymaya devam etmesi petrol fiyatları üzerindeki baskıyı arttırıyor. Tüccarlar ve Reuters hesaplamalarına göre, Hindistan ve Çin Nisan ayında şu ana kadar Rus petrolünün büyük çoğunluğunu Batı fiyat sınırı olan varil başına 60 doların üzerindeki fiyatlardan aldı.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler