Çin ekonomisi hız kazanırken petrol yükseliyor

Çin ekonomisi hız kazanırken petrol yükseliyor

Petrol fiyatları, dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı Çin'den gelen güçlü ekonomik verilerin talep görünümünü desteklemesiyle, bir önceki seansta %2 düştükten sonra Salı günü erken saatlerde hafif yükseldi.

A+A-

Brent ham petrolü 23 sent artışla TSİ 0416'da varil başına 84,99 dolara yükselirken, ABD Batı Teksas Intermediate 21 sent artışla varil başına 81,04 dolar oldu.

Resmi verilere göre Çin ekonomisi ilk çeyrekte beklenenden daha hızlı büyüyerek, politika yapıcıların Aralık ayında sıkı COVID-19 kısıtlamalarının sona ermesinin ardından büyümeyi desteklemek için harekete geçmesiyle yıllık bazda %4,5 genişledi.

CMC Markets analisti Leon Li yaptığı açıklamada "Çin ekonomisindeki kayda değer toparlanma petrol fiyatlarındaki son toparlanmayı destekledi" dedi. Ayrıca Li, Mayıs ayının Çin'de mevsimsel olarak en yoğun seyahat dönemi olduğunu ve yakıt talebinin bir önceki yıla göre çok büyük bir artış göstermesinin beklendiğini de sözlerine ekledi.

Rafinerilerin güçlü ihracat talebini yakalamak ve planlı bakım öncesinde stokları artırmak için çalışmaları hızlandırması nedeniyle Çin rafineri üretimi Mart ayında rekor seviyelere yükselerek yakıta yönelik güçlü talebin sinyalini verdi.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), 2023 yılında ham petrol talebindeki artışın büyük bölümünün Çin'den kaynaklanacağını tahmin ediyor.

Ancak OPEC+ üreticileri tarafından açıklanan üretim kesintilerinin yılın ikinci yarısında beklenen arz açığını daha da kötüleştirme riski taşıdığı ve tüketiciler ile küresel ekonomik toparlanmaya zarar verebileceği uyarısında bulundu.

National Australia bankası analistleri bir müşteri notunda, petrol fiyatlarının da güçlenen dolar ve hazine getirilerindeki artış nedeniyle baskı altında kaldığını söyledi.

ABD doları faiz artışlarıyla birlikte güçleniyor ve tüccarlar ABD Merkez Bankası'nın Mayıs ayında borç verme faiz oranını artıracağını ve bunun da ekonomik toparlanma umutlarını azaltabileceğini düşünüyor.

Daha güçlü bir dolar, dolar cinsinden fiyatlandırılan emtiaları diğer para birimlerine sahip alıcılar için daha pahalı hale getirir.

Enerji Enformasyon İdaresi'nin Pazartesi günü açıkladığı verilere göre, ABD'nin en büyük yedi şeyl havzasındaki ham petrol ve doğal gaz üretiminin Mayıs ayında kayıtlardaki en yüksek seviyeye çıkması bekleniyor.

ABD ham petrol stoklarına ilişkin sektör verilerinin Salı ve Çarşamba günü açıklanması beklenirken, Pazartesi günü Reuters tarafından yapılan ön ankete göre ABD ham petrol stokları geçen hafta yaklaşık 2,5 milyon varil azaldı.

OANDA kıdemli piyasa analisti Edward Moya bir müşteri notunda, "Petrol piyasası yakında resesyon korkularıyla başa çıkmak zorunda kalacak, ancak şimdilik dalgalı bir ticaret olmalı" dedi.

İlgili Haberler