Banka deฤerlerinin dรผลtรผฤรผ bir dรถnemde 3 ay gibi kฤฑsa bir sรผrede satฤฑlan Finansbankโฤฑn mรผzakereke sรผreci ve 3 talibi Harvardโda vaka รงalฤฑลmasฤฑ oldu
Finansbank’ฤฑn Yunan NBG’den Katarlฤฑ QNB’ye satฤฑลฤฑ Harvard รniversitesi’nde ders oldu. Konuyla ilgili Hรผlya Gรผler’in Hรผrriyet’teki haberi ลรถyle
Global belirsizliklerin sรผrdรผฤรผ, Tรผrkiyeโnin รงevresindeki olumsuzluklarฤฑn arttฤฑฤฤฑ ve 2 seรงimin birden yaลandฤฑฤฤฑ 2015โte, Finansbankโฤฑn 3 ay gibi kฤฑsa bir sรผre iรงinde satฤฑlmasฤฑ Harvard รniversitesiโnin dikkatini รงekti. รyleki Harvard รniversitesi Profesรถrรผ David Scharfstein โFinansbank ฤฐรงin Tekliflerโ baลlฤฑklฤฑ bir vaka รงalฤฑลmasฤฑ bile hazฤฑrladฤฑ. Finansbank iรงin teklif veren 3 bankanฤฑn ele alฤฑndฤฑฤฤฑ รงalฤฑลmada, 2015โte Tรผrkiyeโnin iรงinde bulunduฤu konjonktรผr de gรถz รถnรผne alฤฑnarak bankaya gรถsterilen ilginin nedenleri incelendi. Hangi yatฤฑrฤฑmcฤฑnฤฑn Finansbankโฤฑ almaya yakฤฑn olduฤu ve alฤฑrsa bankada nasฤฑl bir etki yaratacaฤฤฑ irdelendi.
TEK TEK ELE ALDI
2015 yaz baลฤฑnda Yunanistan merkezli National Bank of Greeceโnin (NBG) 2006โda aldฤฑฤฤฑ Finansbankโฤฑ satacaฤฤฑ kulislerde konuลulmaya baลlanmฤฑล ve konuyla ilgili NBGโden ilk resmi aรงฤฑklama Ekim 2015โte gelmiลti. Aรงฤฑklamayฤฑ takiben 22 Aralฤฑk 2015โte de NBG, Finansbankโฤฑn yรผzde 99.8 hissesini 2.7 milyar Euroโya Katar Ulusal Bankโa (QNB-Qatar National Bank) sattฤฑฤฤฑnฤฑ duyurmuลtu. Satฤฑล mรผzakereleri sรผrecinde QNBโnin yanฤฑ sฤฑra Garanti Bankasฤฑโnฤฑn รงoฤunluk hissedarฤฑ ฤฐspanyol BBVAโnฤฑn ve Finansbankโฤฑn kurucusu Hรผsnรผ รzyeฤinโnin de Fiba Grubu รถncรผlรผฤรผnde oluลturduฤu bir konsorsiyumla teklif verdiฤi kamuoyuna yansฤฑmฤฑลtฤฑ.
ฤฐลte Profesรถr Scharfsteinโin bu 3 talibi ve Finansbankโฤฑn bu kadar kฤฑsa bir sรผrede nasฤฑl satฤฑldฤฑฤฤฑnฤฑ incelediฤi vaka รงalฤฑลmasฤฑ geรงtiฤimiz gรผnlerde Harvard รniversitesi MBA (ฤฐลletme Master Programฤฑ) รถฤrencileri tarafฤฑndan tartฤฑลฤฑlฤฑrken, Finansbank Yรถnetim Kurulu Baลkanฤฑ รmer Aras da derse katฤฑlanlar arasฤฑndaydฤฑ.
FฤฐYATINI รLDรRELฤฐM
Vaka รงalฤฑลmasฤฑnฤฑn Finansbank yรถnetimi ile aralฤฑk ayฤฑ iรงinde yapฤฑlan gรถrรผลmeler ve talip bankalarฤฑn kamuya aรงฤฑk bilgilerinin derlenmesiyle hazฤฑrlandฤฑฤฤฑnฤฑ sรถyleyen Aras, Hรผrriyetโe yaptฤฑฤฤฑ deฤerlendirmede, โ2006 Tรผrkiyeโsi ile 2016 Tรผrkiyeโsinin hikayesi รงok farklฤฑ. Bugรผn satฤฑลฤฑ sรถz konusu olan farklฤฑ kurumlar alฤฑcฤฑ bulamazken, Finansbank bรถylesi bir konjonktรผrde yoฤun ilgi gรถrmesi รงok farklฤฑ kesimlerin dikkatini รงekti.
Bunlardan biri de Harvard รniversitesiydiโ dedi. Aras, Finansbankโฤฑn banka deฤerlerinin dรผลtรผฤรผ bir dรถnemde satฤฑlmasฤฑnda bankanฤฑn kalitesinin etkili olduฤunu belirterek, โSatฤฑล sรผrecinde kimse, โYunanistan krizde, NBG de Finansbankโฤฑ satฤฑyor. ลunun fiyatฤฑnฤฑ รถldรผrelim de alalฤฑmโ diyemedi. รรผnkรผ bankaya birden รงok, iyi yatฤฑrฤฑmcฤฑ talip oldu. Bu vaka รงalฤฑลmasฤฑnda da Finansbankโฤฑn kalitesi, sahip olduฤu รถzellikleriyle birlikte net bir ลekilde ortaya konuyor. Finansbankโฤฑn Tรผrkiyeโde รถnemli bir pazar payฤฑ var, bireysel bankacฤฑlฤฑkta etkin bir yerde, aynฤฑ zamanda iyi bir yรถnetimi var, marka deฤeri oldukรงa yรผksek ve teknolojik altyapฤฑsฤฑ son derece kuvvetli. ฤฐลte bรผtรผn bunlar yoฤun ilgiyi getirdiโ diye konuลtu.
BBVA ALSAYDI EN BรYรK OLURDU
Harvardโฤฑn vaka รงalฤฑลmasฤฑnda Finansbankโa QNB, BBVA ve Fiba Grubu konsorsiyumunun resmen teklif verdikleri belirtiliyor. รalฤฑลmada taliplere iliลkin ลu bilgiler yer aldฤฑ:
BBVAโnฤฑn Finansbankโฤฑ alarak Tรผrkiyeโnin bir numaralฤฑ bankasฤฑ olma hedefi vardฤฑ. Ancak BBVAโnฤฑn Finansbankโฤฑ almasฤฑ durumunda birleลmenin yaratacaฤฤฑ sinerjinin yanฤฑnda yan yana ลubeler ve aynฤฑ iลi yapan รงok sayฤฑda kiลi bir arada รงalฤฑลmak zorunda kalฤฑr.
QNB ise, Tรผrkiyeโye ilk kez bรถyle bรผyรผk bir yatฤฑrฤฑm yapacak. Banka uzun zamandฤฑr Tรผrkiye pazarฤฑna ilgi duyuyor. Finansbankโฤฑ alarak sonunda Tรผrkiyeโye gelme arzularฤฑnฤฑ gerรงekleลtirecekler. QNBโnin almasฤฑ durumunda Finansbankโฤฑn hissedarฤฑ en yรผksek ratingโe sahip hissedar olacak. Bu da Finansbankโฤฑn borรงlanma maliyetlerini dรผลรผrรผrken, kรขrlฤฑlฤฑฤฤฑnฤฑ yรผkseltecek.
Fiba Grubu ve aฤฤฑrlฤฑklฤฑ olarak รถzel sermaye ลirketlerinden oluลan konsorsiyumun almasฤฑ en dรผลรผk olasฤฑlฤฑk. Zaten dรผzenleyici kurumlarฤฑn 5-7 yฤฑl arasฤฑnda satฤฑล stratejisi uygulayacak bir grup รถzel sermaye ลirketinin bankayฤฑ almasฤฑna sฤฑcak bakmasฤฑ beklenmeyebilir.
QNB Finansbankโฤฑn kรขrlฤฑlฤฑฤฤฑnฤฑ arttฤฑrฤฑr
Harvardโdaki derste QNBโnin ratinginin รงok yรผksek oluลu ve Finansbankโฤฑn ratingi en yรผksek hissedara sahip olacaฤฤฑ konusunun da gรผndeme geldiฤini belirten รmer Aras, ลunlarฤฑ sรถyledi: โBorรงlanma maliyetleri ve karฤฑ olumlu etkilenecek. Fonlamasฤฑ ucuzlayacak. ลu anda bunu hissetmeye baลladฤฑk. Yurtdฤฑลฤฑ borรงlanmamฤฑzda faizler dรผลtรผ. Sonuรง itibariyle kim alฤฑrsa ne olur ลeklinde deฤerlendirildi. QNBโnin almasฤฑ borรงlanma maliyetlerinde saฤlayacaฤฤฑ dรผลรผล nedeniyle hiรง bir ลey yapmasa bile karlฤฑlฤฑฤฤฑnฤฑ artฤฑracak bir opsiyon olarak ele alฤฑndฤฑ. Harvardโlฤฑ รถฤrenciler QNBโnin almasฤฑnฤฑ bu ลekilde deฤerlendirdi.โ
Yeni hissedar tanฤฑลmaya geldi
Finansbankโฤฑn satฤฑล iลlemlerinin nisan ayฤฑ iรงinde tamamlanmasฤฑnฤฑ beklendiฤini kaydeden รmer Aras, bankanฤฑn yeni sahipleriyle ilgili ลunlarฤฑ sรถyledi: โHer รผรง รผlkenin dรผzenleyici otoritelerinden izinler bekleniyor. QNBโden bir heyet bir kez satฤฑn almadan รถnce Finansbankโฤฑn tanฤฑtฤฑm sunumu iรงin geldi. Bir de satฤฑn almadan sonra QNBโnin CEOโsu, yardฤฑmcฤฑsฤฑ ve CFOโsu tanฤฑลmak iรงin yarฤฑm gรผnlรผk ziyaret yaptฤฑ. Bizden de ekipler Katarโa gitti. ฤฐลlemler tamamlandฤฑktan sonra bankanฤฑn yeni stratejilerini konuลmak iรงin anlaลtฤฑk. Bunun dฤฑลฤฑnda bir temasฤฑmฤฑz olmadฤฑ.โ
Kariyerimin en zevkli anฤฑydฤฑ
Harvardโฤฑn MBA programฤฑnฤฑn 2 yฤฑllฤฑk olduฤunu ve bu sรผrede 500 vaka รงalฤฑลmasฤฑnฤฑn ders olarak okutulduฤunu sรถyleyen รmer Aras, โLider adaylarฤฑnฤฑn oluลturduฤu bir sฤฑnฤฑfta Tรผrk bankacฤฑlฤฑk sektรถrรผnรผn tartฤฑลฤฑlmasฤฑ ve Finansbankโฤฑn konuลulmasฤฑ kariyerimin en zevk aldฤฑฤฤฑm anlarฤฑndan biriydiโ dedi.







