Fitch ABD'nin kredi notunu kırdı dolar zayıfladı

Fitch ABD'nin kredi notunu kırdı dolar zayıfladı

Dolar, Fitch'in ABD hükümetinin en yüksek kredi notunu düşürmesinin ülkenin mali görünümüne ilişkin soruları gündeme getirmesinin ardından Çarşamba günü ilerleme kaydetmekte zorlandı, ancak nispeten dirençli ekonomik verilerden bir miktar destek aldı.

A+A-

Derecelendirme kuruluşu Fitch Salı günü ABD'nin kredi notunu AAA'dan AA+'ya düşürerek Beyaz Saray'ın tepkisini çekti ve iki ay önce borç tavanı krizinin çözülmesine rağmen yatırımcıları şaşırttı.

Bu durum doları aşağı çekerek Euro'yu 1,10$'a doğru yükseltti. Tek para birimi, daha önce seansın en yüksek seviyesi olan 1,1020 $'a dokunduktan sonra, son olarak %0,11 artışla 1,0996 $ seviyesindeydi.

Sterlin benzer şekilde %0,05 değer kazanarak 1,2782$'a yükselirken, ABD dolar endeksi Fitch haberlerinin ardından genel olarak geriledikten sonra son olarak %0,09 artışla 102,09 seviyesindeydi.

National Australia Bank (NAB) kıdemli döviz stratejisti Rodrigo Catril "Fitch kararının o kadar da önemli olduğunu düşünmüyoruz. Elbette, bu sabah piyasanın biraz hareketlendiğini gördük ... ancak yakın vadede, bunun daha uzun süreli bir itici güç olacağını düşünmüyorum" dedi.

Dolar ayrıca Salı günü açıklanan ve Haziran ayında iki yıldan uzun bir sürenin en düşük seviyesine gerilemesine rağmen ABD'deki iş ilanlarının sıkı işgücü piyasası koşullarıyla tutarlı seviyelerde kaldığını gösteren ekonomik verilerle de desteklendi.

Ayrı bir rapor, fabrika istihdamının son üç yılın en düşük seviyesine gerilemesine rağmen, yeni siparişlerdeki kademeli iyileşme sayesinde ABD imalatının Temmuz ayında daha zayıf seviyelerde istikrar kazanabileceğini gösterdi.

Başka bir yerde, Japon Yeni yaklaşık %0,1 güçlenerek dolar başına 143,21 seviyesine yükseldi ve sabah erken saatlerdeki kazançlarının bir kısmını geri verdi.

Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) Çarşamba sabahı açıklanan Haziran ayı politika toplantısı tutanakları, yönetim kurulunun şu an için ultra gevşek politikanın sürdürülmesi gerektiği konusunda hemfikir olduğunu gösterdi.

Cuma günü BOJ'un faiz oranları üzerindeki kontrolünü gevşetme kararından bu yana yen üç seans üst üste düşüş yaşadı, zira tüccarlar hala bu hamlenin etkilerini değerlendirmeye çalışıyor.

NAB'den Catril, "Bence piyasa hala tüm bunların ne anlama geldiğini anlamaya çalışıyor" dedi.

Avustralya Merkez Bankası'nın (RBA) Salı günü faiz oranlarını sabit tutması ve sıkılaştırmanın bitmiş olabileceği sinyalini vermesinin ardından Avustralya doları bir önceki seanstaki %1,57'lik keskin düşüşünün bir kısmını tersine çevirerek %0,12 artışla 0,6621$'a yükseldi.

City Index kıdemli piyasa analisti Matt Simpson, "RBA'nın artırıma gitmesi kafa karıştırıcı bir mesaj olurdu... kırpılmış ortalama enflasyonun Haziran tahminlerini karşılaması ve perakende ticaretin (karar) öncesinde düşmesi göz önüne alındığında" dedi.

Çarşamba günü ülkenin işsizlik oranının ikinci çeyrekte son iki yılın en yüksek seviyesine ulaştığını gösteren verilerin ardından Yeni Zelanda doları %0,23 düşüşle 0,6136 dolara geriledi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler