Almanya, ABD, ฤฐngiltere, Kanada, Fransa, ฤฐtalya ve Japonya dฤฑลiลleri bakanlarฤฑ ile Avrupa Birliฤi (AB) Yรผksek Temsilcisi tarafฤฑndan Almanyaโnฤฑn Schleswig Holstein eyaletindeki Wangelsโdeki Weissenhaus Hotelโde 3 gรผnlรผk toplantฤฑnฤฑn ardฤฑndan yayฤฑnlanan ortak bildiride, savaลtan kaynaklanan kรผresel gฤฑda kฤฑtlฤฑฤฤฑnฤฑn hafifletilmesi iรงin adฤฑmlar atฤฑlacaฤฤฑna vurgu yapฤฑldฤฑ.
Bildiride, G7 Dฤฑลiลleri Bakanlarฤฑ, Rusya’nฤฑn Ukrayna’ya karลฤฑ โsebepsizโ savaลฤฑnฤฑ โen gรผรงlรผโ ลekilde kฤฑnayarak, G7โnin Rusya’nฤฑn ekonomik ve siyasi izolasyonunu artฤฑrma ve Ukraynaโyฤฑ desteklemeye devam etme kararlฤฑlฤฑฤฤฑ hatฤฑrlatฤฑldฤฑ.
Ortak bildiride, “G7 olarak birlik ve beraberlik iรงinde hareket etmeye devam ederek Rusya รผzerindeki ekonomik ve siyasi baskฤฑyฤฑ daha da artฤฑrma kararlฤฑlฤฑฤฤฑmฤฑzฤฑ yineliyoruz.” ifadelerine yer verildi.
Savaลฤฑn yakฤฑn tarihin en ลiddetli โgฤฑda ve enerjiโ krizlerinden birini oluลturduฤuna ve bu krizlerin ลu anda yoksul รผlkeleri tehdit ettiฤine yer verilen bildiride, Ukrayna’nฤฑn depolarฤฑnda yaklaลฤฑk 40 milyon ton tahฤฑlฤฑn ihraรง edilmesi iรงin acil รงรถzรผmler alฤฑnmasฤฑ gerektiฤi konusunda uyarฤฑda bulunuldu.
Bildiride โG7 olarak kรผresel gฤฑda gรผvenliฤini korumak iรงin koordineli รงok taraflฤฑ bir yanฤฑtฤฑ hฤฑzlandฤฑrmaya ve bu aรงฤฑdan en savunmasฤฑz ortaklarฤฑmฤฑzฤฑn yanฤฑnda olmaya kararlฤฑyฤฑz.โ ifadesi kullanฤฑldฤฑ.
Dฤฑลiลleri Bakanlarฤฑ, Rusya’nฤฑn Ukrayna’ya yรถnelik saldฤฑrฤฑlarฤฑnda รin’e, Ukrayna’nฤฑn baฤฤฑmsฤฑzlฤฑฤฤฑnฤฑ destekleme ve uluslararasฤฑ yaptฤฑrฤฑmlarฤฑ zayฤฑflatmak iรงin Rusya’ya yardฤฑm etmeme รงaฤrฤฑsฤฑnda bulundu.
Ortak bildiride, Pekinโe “Rusya’nฤฑn Ukrayna’ya karลฤฑ savaลฤฑnฤฑ haklฤฑ รงฤฑkarmak iรงin bilgi manipรผlasyonu, dezenformasyon ve diฤer araรงlardan vazgeรงmesi” uyarฤฑsฤฑ da yapฤฑldฤฑ.
28 sayfalฤฑk bildiride, Yemen, Orta Doฤu, Afganistan, Libyaโdaki durum, iklim deฤiลikliฤi ve Kovid-19 salgฤฑnฤฑyla mรผcadele gibi kรผresel sorunlara yรถnelik deฤerlendirmeler de yer aldฤฑ.
Ukrayna’da milyonlarca ton tahฤฑl stoku abluka nedeniyle ihraรง edilemiyor
รte yandan, dรผnya buฤday ihracatฤฑnda รถnemli bir role sahip Rusya ile Ukrayna arasฤฑndaki savaล buฤday arzฤฑnฤฑn olumsuz etkilenmesine, fiyatlardaki yukarฤฑ yรถnlรผ baskฤฑnฤฑn sรผrmesine ve Ukraynaโdan buฤday ihracatฤฑnฤฑn durma noktasฤฑna gelmesine sebep oldu.
Azak Denizi ve Karadeniz’deki birรงok limanฤฑn Rus ablukasฤฑ altฤฑnda olmasฤฑ veya zarar gรถrmesi, sigorta yapฤฑlamamasฤฑ, nakliye maliyetlerinin yรผksek olmasฤฑ ve bazฤฑ gemilerin savaล bรถlgesine yรถnelik rotalarฤฑ kullanmayฤฑ tercih etmemesi Ukraynaโnฤฑn depolarฤฑndaki yaklaลฤฑk 40 milyon ton tahฤฑlฤฑn ihraรง edilmesini engelliyor.
Gฤฑda ve Tarฤฑm รrgรผtรผ’ne (FAO) gรถre, ลu anda altyapฤฑ zorluklarฤฑ ve Rus ablukasฤฑ nedeniyle yaklaลฤฑk 25 milyon ton tahฤฑl Karadeniz ve Azak Denizi’ndeki Ukrayna limanlarฤฑnda beklemede.
Normal zamanlarda yรผzde 95โi deniz yoluyla olmak รผzere 5 milyon ton ihraรง eden Ukrayna, Mariupol, Cherson ve Berdyansk gibi bazฤฑ limanlarฤฑnฤฑn Rus kontrolรผ altฤฑnda olmasฤฑ ve bazฤฑlarฤฑnฤฑn aฤฤฑr hasar gรถrmesi nedeniyle ihracatta zorlanฤฑyor.
Ukraynaโnฤฑn buฤday hasadฤฑnฤฑn 18,2 milyon tona dรผลmesi bekleniyor
Yaklaลฤฑk yรผzde 70’i verimli topraklarla kaplฤฑ Ukrayna’nฤฑn 32 milyon hektarlฤฑk ekilebilir araziye sahip olduฤu belirtiliyor. Bu oran tรผm Avrupa Birliฤi’ndeki (AB) ekilebilir arazinin 3’te 1’ine tekabul ediyor.
Son 20 yฤฑlda Ukrayna tarฤฑmฤฑ yรผkseliล yaลarken, bugรผn รผlkenin dรผnyanฤฑn en bรผyรผk 10 tahฤฑl ihracatรงฤฑsฤฑndan biri olduฤu kaydediliyor.
Yรผzyฤฑllardฤฑr รถnemli bir buฤday รผreticisi konumunda olan ve Avrupa’nฤฑn “ekmek sepeti” olarak da adlandฤฑrฤฑlan Ukrayna dรผnyanฤฑn en bรผyรผk 5’inci buฤday ihracatรงฤฑsฤฑ olarak รถn plana รงฤฑkฤฑyor.
Rusya-Ukrayna savaลฤฑyla hฤฑz kazanan buฤday fiyatlarฤฑndaki artฤฑลฤฑn รถzellikle Asya ve Afrika’da buฤday ithal eden รผlkeler iรงin maliyetleri artฤฑrdฤฑฤฤฑ ve sonuรงlarฤฑnฤฑn aฤฤฑr olduฤu belirtiliyor.
Birleลmiล Milletler Gฤฑda ve Tarฤฑm รrgรผtรผ (FAO) verilerine gรถre, 2020’de Lรผbnan’da tรผketilen tรผm buฤdayฤฑn yaklaลฤฑk yรผzde 50’si, Yemen’de yรผzde 22’si ve Libya’da yรผzde 43’รผ Ukrayna’dan ithal ediliyor.







