Garanti BBVA'dan beklentileri aşan kâr

Garanti BBVA'dan beklentileri aşan kâr

Garanti BBVA 2023 yılı dördüncü çeyrekte 29,3 milyar TL ile 23 milyar TL’lik beklentinin yüzde 26 üzerinde net kâr açıkladı. Bankanın 2023 yılı ortalama özkaynak kârlılığı yüzde 44,5 ve aktif kârlılığı ise yüzde 4,9 seviyesinde gerçekleşti.

A+A-

Garanti BBVA 2023 yılında beklentilerin üzerinde kâr elde etti. Banka, 2022 yılının tamamında ise 58,3 milyar TL net kâr elde etmişti. 2023 yılının tamamını ise 86,4 milyar TL ile tamamladı, banka geçen yılın aynı dönemine göre kümülatif karını yüzde 48 artırmış oldu.

Bloomberg'in haberine göre bankanın Ocak-Aralık döneminde ortalama özkaynak kârlılığı yüzde 44,50 ve aktif kârlılığı ise yüzde 4,9 seviyesinde gerçekleşti. Bankada özkaynak karlılığı 2022 yıl sonunda yüzde 51 ve ortalama aktif karlılığı aynı dönemde yüzde 5,4 seviyesindeydi.

Sermaye yeterlilik rasyosu (SYR) bu çeyrekte yüzde 16.5, çekirdek SYR yüzde 14.5 ve serbest karşılıklar dahil SYR yüzde 16,5 seviyesinde gerçekleşti.

TL krediler tüketici kredisi kullanımlarının düşmesi sebebiyle hız kaybetti.

Kredi büyüme hızı önceki çeyreklere göre, regülasyonların etkisiyle yavaşlasa da devam ediyor. TL canlı krediler yıl başından bu yana yüzde 59 büyüyerek 750,5 milyar TL’ye ulaştı. Ancak bireysel kredilerin ve kredi kartlarının toplam krediler payının düşüşü TL işletme kredileri ile telafi edildi.Ticari ve KOBİ kredilerinde pazar payı kazanımıyla2023'te TL kredilerdeki lider konum güçlendi.

Müşteri mevduatı yüzde 107 arttı

TL müşteri mevduatı da aynı dönemde yüzde 107 artışla 878 milyar TL’ye yükseldi. Kur korumalı mevduat reeskontları nedeniyle çeyreksel TL mevduat büyümesi sınırlı görünüyor.

Bankanın net faiz geliri dördüncü çeyrekte swap maliyetleri dahil 22.6 milyar TL olarak gerçekleşti. Tüfex gelirleri 15.4 milyar TL oldu, geçtiğimiz çeyreğe göre TÜFEX gelirleri yüzde 43 artmış oldu. Bankanın ticari kârı da son çeyrekte (net swap maliyetleri dahil ve kur hedge hariç) 6.2 milyar TL oldu ve geçen çeyreğe göre yüzde 19 düşüş gösterdi, swap maliyetlerinin yükselen fazilerin etkisiyle arttığı görülüyor.

Net faiz marjı bu çeyrekte yükseldi. Swap maliyetleri dahil net faiz marjı geçen çeyrekteki yüzde 6.00’den yüzde 6.20’ya yükseldi TL çekirdek spreadi arttı, TL kredi vadeli mevduat spreadlerinde (KKM ek primleri ile düzeltilmiş), çeyreksel bazda 400 baz puan artış oldu.TÜFE kağıtlarının değerlemesinde kullanılan TÜFE tahmini yüzde 35'ten yüzde 62’ye yükseldi.Spread'ler, yükselen faiz oranı ortamı nedeniyle baskı altında kalmaya devam ediyor.

Garanti Bankası’nın takipteki kredi oranı 2022 yılının sonunda yüzde 2,7 seviyesinde iken, 2023 yılı sonunda yüzde 2,1' e geriledi.

Net ücret ve komisyonlarda yıllık büyüme yüzde 140 seviyesinde arttı

Bankanın net ücret ve komisyon gelirlerindeki büyüme 4. çeyrekte de devam etti ve çeyreklik bazda gelirler yüzde 37 büyüyerek 16.9 milyar TL’ye ulaştı. Artışta ödeme sistemlerinin güçlü katkısı ile işlem faaliyetindeki artış ve devam eden dijitalleşme etkili oldu.

Net ücret ve komisyonlarda yıllık büyüme ise, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 140 seviyesinde gerçekleşti. Operasyonel giderler ise çeyreklik bazda yüzde 21 arttı ve yıllık bazda kümülatif artış yüzde 103 oldu ve bu artış deprem ve Döviz etkisine rağmen faaliyetplanı ile uyumlu gözüküyor.

TL spread'leri, regülasyonlar ve para politikası sıkılaştırması nedeniylefonlama maliyetindeki artıştan dolayı negatif. Yüksek döviz alım/satım aktivitesi, ticari k/z artırdı, ancak ikinci yarıda bu hızbelirgin bir şekilde yavaşladı. Net Ücret ve Komisyonlardaki güçlü büyümeyi, kredi büyümesi, artan işlem hacmi ve ödeme sistem ücretleri desteklediği görülüyor.

İlgili Haberler