Gelecek hafta küresel piyasaların gündeminde ne var

Gelecek hafta küresel piyasaların gündeminde ne var

Önümüzdeki hafta finansal piyasalar için oldukça yoğun geçecek.

A+A-

Federal Rezerv'in 15 ay süren faiz artırım sürecine Çarşamba günü bir ara vermesi bekleniyor. Ancak bu durum, Salı günü gelecek olan ABD enflasyon verilerine bağlı olacak. Avrupa Merkez Bankası ve Japonya Merkez Bankası da kendi politika toplantılarını düzenleyecek. Bunun yanı sıra, Çin'den gelecek veriler, ekonomik teşvik beklentilerini artırabilir.

Fed'in toplantısı Federal Rezerv'in (Fed) Çarşamba günü yapılacak iki günlük politika toplantısında, faiz oranlarının sabit kalması bekleniyor. Ancak yatırımcılar, Fed yetkililerinin gelecekteki sıkılaştırma beklentilerini özetleyen 'nokta grafiği'ne odaklanacak.

Bazı Fed yetkilileri, faiz artırımının durması sürecinin faiz oranlarının zirveye ulaştığını gösterdiği algısını yaratmaması gerektiğini belirtiyor. Piyasalar, Temmuz ayında %0.25'lik bir faiz artırımı daha beklerken, Aralık ayına kadar aynı büyüklükte bir düşüşün olacağını öngörüyor.

Son ekonomik veriler, ABD ekonomisi hakkında karmaşık bir görüntü sergiliyor: enflasyon ılımlı seyrediyor ancak hedefin oldukça üzerinde kalıyor. Ücret artışı yavaşlasa da, Mayıs ayında beklenenden çok daha fazla istihdam oluşturuldu.

Fed, ayrıca bankacılık sektöründeki dalgalanmaların ekonomiye etkisini de inceliyor ve daha sıkı kredi standartlarının enflasyonu kontrol altında tutabileceğini ve agresif para politikası sıkılaştırmasını hafifletebileceğini belirtiyor.

Mayıs enflasyon verileri

Salı günü başlayacak toplantıda, Fed en son ABD enflasyon raporunu dikkate alacak.

Manşet tüketici fiyatlarının Nisan ayındaki %0,4'lük artışın ardından aylık %0,3 artması bekleniyor. Değişken gıda ve yakıt maliyetlerini çıkarınca, çekirdek enflasyonun aylık %0,4 artması öngörülüyor.

Piyasa katılımcıları, enflasyon raporunu büyümeyi zarar vermeden enflasyonu düşürmeye devam eden Fed'in faiz artırımlarının işaretleri için yakından izleyecekler.

Haftanın ekonomik takvimi

Çarşamba günü Mayıs ayı üretici fiyat enflasyon verileri, Perşembe günü Mayıs ayı perakende satış rakamları ve haftalık işsizlik başvuruları raporunu da içeriyor.

Hisse senetleri

ABD hisse senetleri, Ekim ayında gördüğümüz en düşük seviyelere rağmen resesyon, bankacılık krizi ve yükselen Hazine getirilerine rağmen %20 artış gösterdi. Ki bu, boğa piyasasının bir tanımı.

Ayı piyasasında dip seviyelerden %20'lik bir artış genellikle hisse senetlerinin daha fazla yükselişinin sinyali.

Fed'in faiz artırım döngüsünün sona yaklaşması ve güçlü kazanç sezonu beklentileri, resesyon ve sürekli enflasyon endişelerine rağmen ABD hisse senetlerini destekledi.

Merkez bankaları toplantıları

Fed toplantısından bir gün sonra düzenlenecek Avrupa Merkez Bankası toplantısında, ABD'deki benzerinden ayrılarak piyasaların çeyrek puanlık bir faiz artışına daha hazır olduğu ve Temmuz ayında da benzer bir artış beklendiği belirtiliyor.

ECB Başkanı Christine Lagarde, enflasyonun zirvesinin henüz görülmediğini ve faizlerin yeniden yükseltilmesi gerektiğini söyledi.

Bu arada, Japon Merkez Bankası'nın, Cuma günkü toplantısında para politikasında herhangi bir değişiklik yapmaması bekleniyor.

Çin verileri

Çin, COVID sonrası ekonomik toparlanmanın yavaşladığını gösteren son verilerin ardından Perşembe günü yeni konut fiyatları, işsizlik, sanayi üretimi ve perakende satışlara ilişkin Mayıs ayı verilerini yayınlayacak.

Geçen hafta Çin'in Mayıs ayı ihracatında büyük bir düşüş görülmesi, piyasada neredeyse hiç düşüşe neden olmadı, çünkü yatırımcılar bu zayıf okumanın teşvik durumunu güçlendireceğine bahse girdiler.

İlgili Haberler