Apple ve Amazon'a tüketicilerin açtığı davada yeni karar

Apple ve Amazon'a tüketicilerin açtığı davada yeni karar

Apple ve Amazon, iPhone ve iPad Fiyatları Nedeniyle ABD Mahkemesinde Tüketici Davasıyla Karşı Karşıya

A+A-

ABD'de mahkeme teknoloji devleri Apple ve Amazon.com'un, Amazon platformunda satılan iPhone ve iPad'lerin fiyatlarını yapay olarak yükseltmekle suçlandıkları bir tüketici antitröst davasıyla yüzleşmelerine karar verdi.

ABD Bölge Yargıcı John Coughenour, Apple ve Amazon'un toplu dava talebini çeşitli yasal sebeplerle reddetme çabalarını geri çevirdi. Coughenour, antitröst davalarının temel meselesi olan ilgili pazarın "geçerliliği" konusunun jüri tarafından ele alınması gerektiğini belirtti.

Geçen Kasım ayında açılan dava, Amazon'un online fiyatlandırma uygulamalarına karşı olan bir dizi özel ve resmi dava arasında bulunuyor. Yargıç Coughenour'un verdiği karar, davada kanıt toplama ve diğer ön duruşma süreçlerinin devam edeceğini ifade ediyor.

Dava sürecinde Apple ve Amazon'un avukatları ile şirket temsilcileri Cuma günü yapılan yorum taleplerine yanıt vermedi.

Davacıların avukatlarından Steve Berman, yargıcın kararını "Apple telefon ve iPad tüketicileri için büyük bir zafer" olarak nitelendirdi.

Davacılar, Ocak 2019'dan itibaren Amazon'dan yeni iPhone ve iPad satın alan ABD sakinleri. Davacılar, aynı yıl içerisinde Apple ve Amazon arasında yürürlüğe giren bir anlaşmanın, rekabetçi satıcıları kısıtlayarak antitröst hükümlerini ihlal ettiğini öne sürüyorlar.

Dava kapsamında 2018 yılında Amazon'da yaklaşık 600 üçüncü taraf Apple satıcısının bulunduğu belirtildi. Davacıların iddiasına göre, Apple, Amazon'un kendi platformunda Apple satıcılarının sayısını azaltması karşılığında Amazon'a ürünlerinde indirim yapmayı kabul etti.

Apple, Amazon ile yaptığı anlaşmanın, yetkili satıcıların sayısını sınırlayarak sahte Apple ürünlerinin platformda satışını azalttığını savunuyor. Apple'ın avukatları, anlaşmayı "normal" olarak nitelendirerek, "Yüksek Mahkeme ve Dokuzuncu Daire bu tür anlaşmaların rekabeti artırıcı ve yasal olduğunu rutin olarak kabul etmiştir," dedi.

Yargıç Coughenour, Apple ve Amazon arasındaki anlaşmanın "çelişkili" motivasyonlarının dava ilerledikçe ele alınacağını belirtti.

Son çeyrek raporlarına göre, Apple 94.8 milyar dolarlık satış gerçekleştirirken, Amazon 127.4 milyar dolarlık gelir bildirdi. 

Davacılar, iki şirketten belirtilmemiş miktarda üç kat tazminat ve diğer yardımlar talep ediyor.
 

İlgili Haberler