GM, rekor satışlara rağmen ABD'nin en ucuz elektriklisi Chevy Bolt'u öldürüyor

GM, rekor satışlara rağmen ABD'nin en ucuz elektriklisi Chevy Bolt'u öldürüyor

GM, rekor satışlara rağmen Amerika'nın en ucuz elektrikli aracı Chevy Bolt'u neden öldürüyor?

A+A-

Önemli fiyat indirimlerinin ardından Amerika'nın en ucuz elektrikli aracı olan Chevy Bolt'un ABD satışları geçen yıl %50'den fazla arttı ve otomobil üreticisi 2023'te 70.000 adetlik rekor bir satış yapacağını söyledi.

Ancak GM CEO'su Mary Barra Salı günü yaptığı açıklamada, aracın son dönemdeki başarısına ve artan üretimine daha fazla eğilmek yerine, otomobil üreticisinin bir zamanlar sektör için "gerçek bir oyun değiştirici" ve "herkes için bir elektrikli araç" olarak selamladığı aracın üretimine bu yılın sonunda son vereceğini söyledi.

Barra bir kazanç çağrısı sırasında yatırımcılara "O kadar ilerledik ki artık Chevrolet Bolt EV ve EUV üretimini sona erdirmeyi planlamanın zamanı geldi, bu da yılın sonunda gerçekleşecek" dedi.

Barra'nın aracın üretimden kaldırılmasıyla ilgili yorumları bir kasabın tavuğu kesmesi kadar hızlıydı ancak şirketin önümüzdeki yıllarda kârlı elektrikli araçlar üretme planlarıyla birleştiğinde çok şey ifade ediyordu.

GM, Kuzey Amerika'da 1 milyon elektrikli araç üretim kapasitesine sahip olmayı hedeflediği 2025 yılına kadar elektrikli araç portföyünden tek haneli karlar elde etme yolunda ilerliyor.

Bu hedeflere ulaşmak için GM'nin üretim kapasitesine, kârına ve gelecek yeni nesil elektrikli araçlarının pazar konumlandırmasına ihtiyacı var. Bolt'a ise ihtiyacı olduğuna inanmıyor.

Sektör uzmanlarına göre Bolt'un son günlerini yaşadığına dair yazı duvara asılmıştı. Ancak kararın zamanlaması pek çok uzmanı hazırlıksız yakaladı. Beklentiler GM'nin aracı en azından gelecek yıla kadar üreteceği yönündeydi.

Detroit merkezli Cox Automotive'in yönetici analisti Michelle Krebs, "Beklediğimden daha ani oldu. Yeni bataryalar devreye girdiğinde ve daha fazla gövde stiline geçtiklerinde bir noktada ortadan kalkacağını düşünmüştüm, ancak bu bana oldukça ani geldi." dedi.

Bir şirket sözcüsü, duyurunun zamanlamasının GM'nin tedarikçilerini üretimin sona ermesi ve şirketin GMC Sierra ve Chevrolet Silverado elektrikli kamyonetler için Michigan'daki Bolt fabrikasını yeniden donatmak için harcadığı 4 milyar dolarla ilgili ilerleme hakkında bilgilendirme ihtiyacı ile aynı zamana denk geldiğini söyledi.

GM, yeniden düzenlemenin zaman ve sermaye tasarrufu sağladığını ve ayrıca şirkete tesisleri kısmen dönüştürme ve farklı gazla çalışan modelleri birlikte üretme esnekliği sağladığını söyledi. Ancak sadece Bolt üreten Orion fabrikası söz konusu olduğunda, GM ek kapasiteye ihtiyaç duyduğuna inandığı için bu yola başvurmak mantıklı gelmedi. Ayrıca Bolt, para kazandıran gazla çalışan araçlar üreten tesisler gibi şirketin kar hanesine katkıda bulunmuyor.

Barra Salı günü yaptığı açıklamada, Orion fabrikası önümüzdeki yıl yeniden açıldığında, şirketin GMC Hummer EV'lerin üretimini artırmakta yavaş kalan Detroit fabrikası da dahil olmak üzere yılda toplam 600.000 EV pikap üretim kapasitesine sahip olacağını söyledi.

Barra Salı günü yaptığı açıklamada, "Bu kapasiteye ihtiyacımız olacak çünkü kamyonlarımız müşterilerimizin beklentilerini fazlasıyla karşılıyor ve Chevrolet ve GMC kamyonları için iş ve EV menzilinin birbirini dışlayan terimler olmadığını göstereceğiz" dedi.

GM, yatırımcılara Ultium olarak bilinen yeni bir mimari üzerine inşa edilen yeni nesil elektrikli araçlarının kârlı olacağına dair söz verdi. Bu, daha büyük bir "EUV" versiyonu da dahil olmak üzere Bolt modellerinin asla ulaşamayacağına inanılan bir kilometre taşı.

GM, ilgiyi artırmak ve Bolt'u daha uygun fiyatlı hale getirmek için 2022 model yılı için başlangıç fiyatlarını 6.300 $'a kadar düşürdü. Bolt EV 26.595 dolardan başlarken, onu 28.195 dolarla Bolt EUV takip edecek.

Guidehouse Insights'ta baş analist olan Sam Abuelsamid konuyla ilgili "Bolt, şirket fiyatı düşürdüğünden beri hiç olmadığı kadar iyi satıyor. Öte yandan, bu muhtemelen aynı zamanda bu arabadan hiç olmadığı kadar çok para kaybettikleri anlamına da geliyor. Yani, daha uzun süre devam ettirmek istemiyorlar. Ondan para kaybediyorlar." dedi.

GM, Enflasyon Azaltma Yasası'nda yer alanlar gibi temiz enerji vergi kredilerinin herhangi bir olumlu etkisi hariç olmak üzere, 2025 yılında elektrikli araç portföyünden düşük ila orta tek haneli düzeltilmiş kar marjları elde etmeyi bekliyor.

Şirket, bu kredileri de hesaba katarak, yeni elektrikli araç portföyünün 2025 yılına kadar geleneksel motorlu otomobil ve kamyonları kadar kârlı olmasını beklediğini söyledi.

Bu krediler muhtemelen Bolt'un kar marjını da artıracak olsa da, araç LG'den satın alınan eski pil teknolojisini kullanıyor ve GM şu anda Güney Koreli şirketle ortak girişim olarak işlettiği bir tesis aracılığıyla daha uygun maliyetli şirket içi pil üretimini artırmaya odaklanmış durumda.

Bu Ultium artışı ve yeni elektrikli pikaplarla elde edilen maliyet verimliliği, özellikle uzun vadede Bolt'un gerçekleştiremeyeceği marj iyileştirmeleri anlamına geliyor.

Barra Salı günü yaptığı açıklamada, "Elektrikli araçları ölçeklendirdikçe, sabit maliyetleri düşüreceğiz ve marj iyileştirmelerini sürdürmeye devam edeceğiz" dedi.

Bolt arkasında karışık bir itibar bırakacak. Piyasaya sürülen ilk "uygun fiyatlı", uzun menzilli elektrikli araçtı, ancak hiçbir zaman belirtilen potansiyeline ulaşamadı.

Bolt markası da, şirketin 2020 ve 2021 yıllarında tedarikçi-üretici bataryalarındaki kusurlardan kaynaklanan yangın endişeleri nedeniyle şimdiye kadar üretilen tüm araçları geri çağırmasının ardından zarar gördü. Sorunun bir sonucu olarak en az 13 Bolt kendiliğinden alev aldı.

Yine de GM, Bolt EV'yi elektrikle çalışan geleceğine yönelik konseptin kanıtı olarak lanse etti. Şirket, araçların yeni müşteriler çektiğini ve Bolt sahiplerinin %75'inin GM dışı araçlardan geçiş yaptığını söyledi.

Şimdi, şirketin yeni bir giriş seviyesi EV'ye ihtiyacı olacak ve bu boşluğu doldurmak için yaklaşık 30.000 $ 'dan başlayan yaklaşan Equinox EV'ye bakıyor.

İlgili Haberler