Google mühendisleri panik halinde!

Google mühendisleri panik halinde!

Samsung'un Bing'i varsayılan arama motoru olarak düşünmesi Google mühendislerini endişelendirdi

A+A-

Yapay zeka alanındaki yeni gelişmeler, OpenAI'nin ChatGPT'si ve Microsoft'un Bing AI gibi projeler sayesinde, Google'ın arama motoru alanındaki hakimiyeti tehlikede görünüyor.

New York Times'ın Pazar günü yayınladığı bir habere göre, dünyanın en büyük ikinci akıllı telefon üreticisi ve Android işletim sisteminin kullanıcısı olan Samsung'un Bing'i varsayılan arama motoru olarak sunmayı düşündüğü haberleri üzerine, Google endişeye kapıldı. 

Teknoloji devi, rakip Microsoft'un yapay zeka hizmetlerini benimseme hızını yakalamak için çabalıyor. Google'ın 162 milyar dolarlık işletmeyi korumak adına arama ürünlerini yenilemeye, hatta tamamen yeni bir yapay zeka destekli arama motoru yaratmaya yönlendiği belirtiliyor.

Google'ın rekabet çabaları, Alphabet CEO'su Sundar Pichai'nin Pazar günü yayınlanan bir röportajda, toplumu etkileyebilecek yapay zeka ürünlerinin piyasaya sürülmesi konusunda acele etmekten kaçınmak istediğini öne sürdüğü yorumlarıyla çelişiyor. CBS'in 60 Dakika programında Pichai, yapay zekayı "insanlığın üzerinde çalıştığı en derin teknoloji" olarak nitelendirdi ve "ateşten, elektrikten ya da geçmişte yaptığımız her şeyden daha derin" diye devam etti.

Ancak Pazar günkü gösteride, yapay zekanın gerçekte var olmayan ayrıntılar ürettiği "halüsinasyonlarla" mücadelesinin devam ettiği ortaya çıktı. CBS'de Google kıdemli başkan yardımcısı James Manyika, Google'ın yapay zekasının enflasyonla ilgili bir soruyu yanıtlamasını istedi ve program daha sonra CBS tarafından incelendiğinde gerçekte var olmayan beş kitap önerdi.

Pichai halüsinasyon konusunu reddetti ve "Bu alanda henüz hiç kimse halüsinasyon sorununu çözmüş değil. Tüm modellerde böyle bir sorun var," dedi.

Google'ın Bard programının Şubat ayındaki ilk gösteriminde de bir soruya yanlış yanıt verilmiş, bu da hisselerin düşmesine ve 100 milyar dolarlık piyasa değerinin silinmesine yol açmıştı. (Alphabet hisseleri o zamandan beri toparlandı.)

Hem Bing hem de OpenAI'nin ChatGPT'si de belirli ayrıntıları uydurdu veya uzun etkileşimlerden sonra garip ve rahatsız edici yanıtlar verdi.

Rekabet ve güvenlik

Google, yapay zeka benimseme konusunda rakiplerine göre daha yavaş hareket ediyor. Microsoft, Bing arama motoruna ChatGPT'ye benzer yapay zeka entegre etmiş durumda ve birçok ürününde yapay zeka hizmetlerini sunmaya devam ediyor.

Pazar günü Pichai, Google'ın toplumun yeni teknolojiye adapte olabilmesini sağlamak için daha gelişmiş yapay zeka hizmetlerini sunma konusunda temkinli davrandığını öne sürdü.

Tesla CEO'su Elon Musk ve Stability AI kurucusu Emad Mostaque gibi teknoloji sektöründeki bazı liderler, Mart ayı ortasında piyasaya sürülen OpenAI'nin GPT-4'ünden daha güçlü yapay zeka modellerinin eğitimi için altı aylık bir moratoryum çağrısında bulundu. Buna karşılık Google'ın eski CEO'su Eric Schmidt, böyle bir duraklamanın "sadece Çin'e fayda sağlayacağını" savundu.

CBS'e verdiği demeçte Pichai, toplumun yapay zekaya "nasıl uyum sağlayacağını düşünmek için düzenlemelere" ihtiyacı olduğunu söyledi. Ayrıca, "[Yapay zeka] üzerinde çalışan insanların, kimin ilk olduğuna takılıp kaldığı, bunun potansiyel tuzaklarını ve dezavantajlarını gözden kaçırdığı bir yarıştan kaçınmak istediğini" öne sürdü.

Yine de, Google içeride rekabet konusunda liderlerinin açıkça itiraf edebileceğinden daha endişeli olabilir.

New York Times'a göre, Mart ayında dünyanın en büyük akıllı telefon markası ve telefonlarında Google'ın Android işletim sistemini kullanan Samsung'un Google'ı varsayılan arama motoru olmaktan çıkarmayı düşünmesi şirketi ürküttü.

New York Times tarafından görülen şirket içi belgelere göre, Samsung'un arama için başka bir yere bakabileceği haberi şirketi "paniğe" sürükledi ve çalışanlar hızla Samsung için bir sunum belgesi hazırlamakla görevlendirildi.

Samsung yorum talebine hemen yanıt vermedi.

New York Times'ın haberine göre, şirket içi belgelere göre Google, kullanıcılara daha özel bir deneyim sunacak "Magi" adlı tamamen yeni bir yapay zeka arama motoru geliştiriyor. Şirket ayrıca mevcut arama motoruna yapay zeka hizmetleri eklemeyi planlıyor ve bildirildiğine göre bu araçları önümüzdeki ay genel kullanıma açmayı bekliyor.

Google, Fortune'un ABD mesai saatleri dışında yaptığı yorum talebine hemen yanıt vermedi. Şirket, New York Times'a verdiği demeçte "her beyin fırtınası sürecinin ya da ürün fikrinin bir lansmanla sonuçlanmadığını" ancak "aramaya yapay zeka destekli yeni özellikler getirme konusunda heyecanlı olduğunu" söyledi.

İlgili Haberler