Google yapay zeka yardımı ile ilaç geliştirecek

Google yapay zeka yardımı ile ilaç geliştirecek

Google ve Google'a ait diğer şirketlerin çatı şirketi olan Alphabet, yapay zeka yaklaşımıyla yeni ilaçlar geliştirme sürecini daha da hızlandıracaklarını açıkladı.

A+A-

Geçtiğimiz yıl yapay zeka yardımı ile protein yapısında çalışmalar yürüten DeepMind'ı duyuran Google’ın çatı şirketi Alphabet, perşembe günü yaptığı açıklamada, DeepMind ile ortak çalışacak Isomorphic Laboratories'in yapay zeka yöntemlerini kullanarak ilaç keşfi yapacağını duyurdu.

Bilime ışık tutabilir

Donanımhaber'in haberine göre Isomorphic Laboratories, amaçlarının yapay zeka yaklaşımıyla yeni ilaçlar geliştirme sürecini ''yeniden tasarlamak'' olduğunu belirtiyor. Şirketin CEO’su Demis Hassabis, ''Son teknoloji hesaplama ve yapay zeka (AI) yöntemlerinin, bilim insanlarının çalışmalarını bir sonraki seviyeye yaşımasına ve ilaç keşfi sürecini büyük ölçüde hızlandırmasına yardımcı olacağını inanıyoruz'' dedi. 

İlaç üretme ve geliştirmenin oldukça zorlu bir süreç olduğu söylenirken, 2020 yılında gerçekleştirilen bir çalışma yeni bir ilaç geliştirme maliyetinin ortalama 1,3 milyar dolara mâl olduğunu ortaya çıkardı. Isomorphic Labs’ın yapay zeka yardımı ile ilaç geliştirmek isteyen ilk şirket olmadığını söylememiz gerek. 2012 yılında Toronto Üniversi’nde benzer amaçlarla kurulan Atomwise şirketi de, artan ilaç geliştirme maliyetleri sorununa çözüm getirmeye çalışıyor.