Google yapay zeka yatırımı için kesenin ağzını açtı

Google yapay zeka yatırımı için kesenin ağzını açtı

Google yapay zeka girişimi Character.AI'ya yatırım yapmak için görüşmelerini yoğunlaştırdı.

A+A-

Konu hakkında bilgi sahibi iki kaynağın Reuters'e verdiği bilgiye göre, Alphabet'in Google'ı, hızla büyüyen yapay zeka sohbet robotu girişimi modelleri eğitmek ve kullanıcı talebini karşılamak için sermaye ararken, Character.AI'ya yüz milyonlarca dolar yatırım yapmak için görüşmeler yapıyor.

Üçüncü bir kaynağa göre, dönüştürülebilir tahvil olarak yapılandırılabilecek olan yatırım, Character.AI'nin Google ile halihazırda sahip olduğu ve modelleri eğitmek için Google'ın bulut hizmetlerini ve Tensör İşleme Birimlerini (TPU'lar) kullandığı mevcut ortaklığı derinleştirecek.

Eski Google çalışanları Noam Shazeer ve Daniel De Freitas tarafından kurulan Character.AI, insanların kendi sohbet robotlarını ve yapay zeka asistanlarını yaratırken Billie Eilish gibi ünlülerin veya anime karakterlerinin sanal versiyonlarıyla sohbet etmelerine olanak tanıyor. Kullanımı ücretsizdir, ancak bir sohbet robotuna erişmek için sanal sırayı atlamak isteyen kullanıcılar için ayda 9,99 ABD doları ücretlendiren bir abonelik modeli sunuyor.

Similarweb'in verilerine göre, Character.AI'nin çeşitli rol ve tonlara sahip sohbet robotları, web sitesi trafiğinin yaklaşık %60'ına katkıda bulunan 18 ila 24 yaş arası kullanıcılara hitap ediyor. Bu demografik yapı, şirketin kendisini OpenAI'nin ChatGPT ve Google'ın Bard gibi diğer yapay zeka sohbet robotlarına kıyasla daha eğlenceli kişisel yapay zeka arkadaşlarının tedarikçisi olarak konumlandırmasına yardımcı oluyor.

Şirket daha önce web sitesinin faaliyete geçmesinden bu yana geçen ilk altı ayda aylık 100 milyon ziyaret aldığını açıklamıştı.

Kaynaklar, Character.AI'nin ayrıca risk sermayesi yatırımcılarından şirkete 5 milyar doların üzerinde değer biçebilecek öz sermaye fonu toplamak için görüşmelerde bulunduğunu söyledi. Mart ayında, Andreessen Horowitz liderliğindeki bir finansman turunda 1 milyar dolar değerleme ile 150 milyon dolar topladı.

Görüşmeler özel olduğu için isimlerinin açıklanmasını istemeyen kaynaklar, Google ile görüşmelerin devam ettiğini ve anlaşma şartlarının değişebileceğini söyledi.

Google, daha önceki hisse senedi yatırımının yanı sıra, model üreticisi Anthropic için dönüştürülebilir tahvil şeklinde 2 milyar dolar da dahil olmak üzere yapay zeka girişimlerine yatırım yapıyor. Anthropic, Google'ın bulut hizmetlerinin yanı sıra TPU'ların en son sürümünü de kullanıyor.

Bu, Microsoft'un OpenAI'ye yaptığı yatırımlar ve Google ile Amazon'un Anthropic'e yaptığı bahisler de dahil olmak üzere, büyük teknoloji bulut hizmetleri sağlayıcılarının yapay zeka şirketleriyle anlaşmalar yaparak onları model oluşturmak ve tüketicilere hizmet vermek için bilgisayar yoğun yarışta belirli bulut veya donanımları kullanmaya ikna ettiği son trendin bir parçası.

ABD Federal Ticaret Komisyonu Başkanı Lina Khan geçen hafta San Francisco'da düzenlenen bir etkinlikte, kurumun rekabete aykırı davranışları incelemek için yapay zeka girişimlerine yapılan bulut sağlayıcı yatırımlarını araştırdığını söyledi.

İlgili Haberler