GÜNDEM - Enflasyon rakamları bekleniyor

GÜNDEM - Enflasyon rakamları bekleniyor

Yurt içinde yeni haftaya önemli bir veriyle başlanacak; TÜİK, Mart ayına ilişkin enflasyon rakamlarını açıklayacak. 

A+A-

Yurt içinde yeni haftaya önemli bir veriyle başlanacak; Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK), Mart ayına ilişkin enflasyon rakamlarını açıklayacak. Yurt dışında Almanya ticaret, ABD fabrika siparişleri takip edilecek.

-Öne Çıkan Başlıklar-

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poors(S&P), Türkiye'nin yabancı para cinsinden kredi notunu teyit ederken, yerel para cinsinden notunu düşürdü.

ABD Hazine Bakanlığı, Kuzey Kore'nin kıtalararası balistik füze testlerinin ardından ülkeyle bağlantılı 5 kuruluşa ek yaptırım uygulama kararı alırken, silah testlerinin devam etmesi durumunda yaptırımların daha da artacağını açıkladı.

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) Mayıs ayı toplantısında 50 baz puanlık faiz artırımı yönünde görüşlerin çoğaldığını söyledi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Güney Afrika'nın kredi notunu teyit ederken, görünümünü yükseltti.

-Yurt İçi Gündem-

Tüketici fiyatları Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 4,81, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 54,44 artış göstermişti. ForeksHaber anketine katılan 18 ekonomistin aylık medyan tahmini yüzde 5,30, yıllık medyan tahmini yüzde 60,90 olarak belirlendi (10.00).

ForeksHaber'in 18 ekonomist ile düzenlediği ankete göre, TÜFE'de Mart ayı ortalama tahmin yüzde 5,53 artış olurken, yıllık veride ise medyan tahmin yüzde 60,90, ortalama yüzde 61,24 olarak gerçekleşti. (10.00). 

Aynı saatte yurt içi üretici fiyatları da yayımlanacak. Yurt içi fiyatlarında Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 7,22, geçen yıl aynı aya göre yüzde 105,01 gibi rekor seviyede artış yaşanmıştı.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Mart ayına ilişkin dış ticaret rakamlarını açıklayacak (11.30).

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Bursa Ticaret ve Sanayi Odasında İş Dünyası ile İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'na katılacak (12.30).

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB), Ocak ayına ilişkin finans dışı firmaların net döviz pozisyonu verilerini yayımlayacak (14.30). 

-Yurt Dışı Gündem-

Çin piyasaları tatil nedeniyle kapalı bulunuyor.

Avrupa piyasaları Almanya'dan gelecek ticaret rakamlarıyla güne başlayacak. Almanya'da Şubat ayına ilişkin dış ticaret rakamları ve cari işlemler dengesi yayımlanacak (09.00). 

Euro Bölgesi'nde yatırımcıların piyasaya bakışını yansıtan Sentix yatırımcı güven endeksi verisi gelecek. Sentix endeksi bir önceki ay -7,0 puana kadar gerilemişti (11.30). 

Brezilya Merkez Bankası(COPOM) tarafından haftalık olarak hazırlanan anket yayımlanacak. Anket katılımcıların enflasyon, GSYH, faiz gibi makroekonomik tahminlerini yansıtıyor (14.25). 

ABD tarafında günün tek önemli verisi Şubat ayı fabrika siparişleri olacak. Fabrika siparişleri bir önceki ay yüzde 1,4 artış göstermişti (17.00). 

Euro Bölgesi maliye bakanları toplanacak. Avrupa Merkez Bankası(ECB) Başkanı Christine Lagarde, ECB Yürütme Kurulu Üyesi Fabio Panetta ve ECB Denetim Kurulu Başkanı Andrea Enria da toplantıya katılacaklar.

İlgili Haberler