Hazine'den altına ilişkin flaş karar: 1 Nisan'da başlıyor

Hazine'den altına ilişkin flaş karar: 1 Nisan'da başlıyor

Altına olan talebin giderek artması ve arzın da bu talebi karşılayamaması üzerine Hazine'den dikkat çeken bir karar alındı. 1 Nisan'dan itibaren altın ithalatında kota gevşetiliyor.

A+A-

Hazine ve Maliye Bakanlığınca, iki kamu bankasına yetkilendirilmiş kuyum işletmelerinin ihtiyaçlarının karşılanması için işlenmemiş altın ithalatı kotası tahsis edildi. Bakanlığın internet sitesinde, 'Kuyum İşletmelerinin İhtiyacının Sağlanmasını Teminen Bankalara Sağlanan İşlenmemiş Altın İthalatı Kotası'na ilişkin açıklama yapıldı.

Açıklamada, son dönemde işlenmemiş altın ithalatında yaşanan yükselişin, dış ticaret dengesi ve ödemeler dengesi üzerindeki olumsuz etkileri göz önünde bulundurularak, altın ithalatının artış hızını azaltmaya yönelik bir tedbir olarak 7 Ağustos 2023 tarihi itibarıyla, işlenmemiş altın ithalatı için kota uygulanmaya başlandığı hatırlatıldı. Kota uygulaması sonrasında, piyasada işlenmemiş altın arzında yaşanan daralma nedeniyle Bakanlığa iletilen sorunların azaltılması için nisan ayından itibaren, Bakanlıkça kıymetli madenler aracı kuruluşu faaliyet izni verilen T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Vakıf Katılım Bankası A.Ş.'ye, Kuyum Ticareti Hakkındaki Yönetmelik kapsamında Ticaret Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kuyum işletmelerinin ihtiyaçlarının karşılanması için işlenmemiş altın ithalatı kotası tahsis edildiği duyuruldu.

Açıklamada, söz konusu uygulamaya ilişkin şu ifadelere yer verildi: "Ticaret Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kuyum işletmeleri tarafından ilgili ayın ilk 3 iş günü içinde T.C. Ziraat Bankası A.Ş. şubelerine yetki belgeleri ile birlikte ya da [email protected] e-posta adresine yetki belgelerinin taranmış hali ile birlikte talep ettikleri işlenmemiş altının kilogram olarak miktarını belirterek başvuruda bulunulması, banka tarafından ilgili kuyum işletmesine satın alabileceği miktarın bildirilmesini müteakip 3 iş günü içerisinde kuyum işletmesi tarafından bankaya ödeme yapılması gerekmekte olup, yapılacak ödemeleri müteakiben ilgili banka tarafından işlenmemiş altın ithalatı gerçekleştirilerek, hak sahiplerine İstanbul'daki şubelerinde teslim edilecek. Diğer taraftan, bir kuyum işletmesi tarafından aynı ay içerisinde birden çok bankaya talep iletilmemesi gerekmekte olup, aksinin tespiti halinde söz konusu kuyum işletmesinin tüm talepleri iptal edilecek."

Etiketler : , ,
Üç aracı kurum iki hisse için hedef fiyat açıkladı

Üç aracı kurum iki hisse için hedef fiyat açıkladı

Üç aracı kurum Logo Yazılım ve Teknosa hisseleri için hedef fiyat açıkladı

Getiri potansiyeli en yüksek ve benzerlerine göre ucuz 9 hisse

Getiri potansiyeli en yüksek ve benzerlerine göre ucuz 9 hisse

İş Yatırım, BIST’de getiri potansiyeli en yüksek ve yurtdışı benzerlerine göre ucuz şirketler raporunda 9 hisse senedine yer verdi.

BIST 100, BIST 50 ve BIST 30 endeksine dahil olan hisseler

BIST 100, BIST 50 ve BIST 30 endeksine dahil olan hisseler

Borsa İstanbul'da 1 Nisan 2024'ten itibaren BIST 100, BIST 50 ve BIST 30 endeksine dahil olan hisseler hangileri

İlgili Haberler