Hollywood greve gidiyor: Senaristler 15 yıl sonra kazan kaldırdı

Hollywood greve gidiyor: Senaristler 15 yıl sonra kazan kaldırdı

Binlerce Hollywood TV ve sinema senaristi, büyük stüdyolarla ücretler konusunda yapılan görüşmelerin çözümsüz kalmasının ardından Salı günü greve gitmeye hazırlanıyor.

A+A-

Amerika Yazarlar Birliği'nin 15 yıl sonra ilk kez greve gitmesi ve 9,000'den fazla yazarın (oy kullanan üyelerin yaklaşık %98'i) greve katılması bekleniyor.

Gece geç saatlerde yayınlanan programlar gece yarısından itibaren durdurulabilirken, gelecek program ve filmlerde de gecikmeler yaşanabilir.

2007 yılında yazarlar 100 gün boyunca greve gitmiş ve bunun maliyeti yaklaşık 2 milyar dolar olmuştur.

Bu kez yazarlar, aralarında Disney ve Netflix'in de bulunduğu büyük stüdyoları temsil eden Sinema ve Televizyon Yapımcıları Birliği ile daha yüksek ücret ve modern yayın patlamasından elde edilen kardan daha fazla pay almak için çatışıyor. 

Görüşmelerdeki kilit konular, genellikle yıllarca yayın platformlarında kalan programlar için yazarlara nasıl ödeme yapılacağı ve yapay zekanın yazarlık üzerindeki gelecekteki etkisi oldu.

Stüdyolar ise toplu olarak mali baskılar nedeniyle maliyetleri kısmak zorunda olduklarını söylerken, yazarlara yapılan toplam "artık" ödemelerinin 2021'de tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 494 milyon dolara ulaştığına dikkat çektiler.

'Hayatta kalmak mümkün değil'

Hollywood Reporter'a göre, Amerika Yazarlar Birliği, üyelerine Pazartesi günkü son tarihe kadar yeni bir anlaşmaya varılmaması halinde grev yapmaya hazır olmaları gerektiğini söyledi.

The Bear adlı komedi-drama dizisinin yazarı ve bu sendikanın bir üyesi olan Alex O'Keefe BBC'ye yaptığı açıklamada, tüm yazarların yarısına stüdyolar tarafından asgari ücret ödendiğini söyledi.

Yazar meslektaşlarının yaratıcı üretiminin her zamankinden daha iyi olduğunu, yayın çağının taleplerini karşıladığını, ancak yazarlara her zamankinden daha az ödeme yapıldığını söylüyor.

İlgili Haberler