İhracatçıya destek geliyor

İhracatçıya destek geliyor

Şimşek, ihracatçıya rekabet gücünü artıracak destek vereceklerini söyledi

A+A-

TİM, ‘Genişletilmiş Başkanlar Kurulu’ toplantısı konuk olan Başbakan Yardımcısı Şimşek: İhracatçıya rekabet gücünü artıracak destekler geliyor" dedi.

 

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), ‘Genişletilmiş Başkanlar Kurulu’ toplantısına konuk olan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, ihracatçıların sorunları ve çözüm önerilerini dinledi.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatçının önünün açılabilmesi için Başbakan Yardımcısı Şimşek’e sunduğu dosyada Eximbank kredileri, KOSGEB destekleri ve KDV iadeleri ile ilgili öncelikli beklentilerini paylaştı.

Başbakan Yardımcısı Şimşek de sorunları bildiğini dile getirerek, ihracatçının önünün açılabilmesi ve rekabet gücünün artırılabilmesi için gerekenin yapılacağını söyledi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), ‘Genişletilmiş Başkanlar Kurulu’ şubat ayı toplantısında Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’i ağırladı. İhracatçı birlikleri başkanları ve yardımcıları ile TİM Sektörler Konseyi üyeleri katılarak ihracatta yaşanan sorunları ve çözüm önerilerini paylaştıkları toplantıda TİM Başkanı Büyükekşi de Başbakan Yardımcısı Şimşek’e hazırladıkları 150 maddeden oluşan öneri ve beklentilerini içeren dosyayı sundu. Büyükekşi, dosyada yer alan özellikle Eximbank kredileri, KOSGEB destekleri ve KDV iadeleriyle ilgili beklentilerinin altını çizdi.
Büyükekşi, toplantıya Ankara’da güvenlik güçlerine yönelik gerçekleştirilen terör saldırısını lanetleyerek başladı ve “Terör belası kimi hedef alırsa alsın karşısında durmaya devam edeceğiz. Bu alçakça saldırılar dünyaya değer katma iddiamızı engelleyemeyecektir.

Bizi birbirimize daha da kenetleyecektir. Unutulmamalıdır ki fırtına ne kadar sert eserse essin kayadan alabileceği sadece bir tozdur” diye konuştu.

Öncelikli talepler paylaşıldı

Toplantıda ihracatta 2015 yılının verilerini hatırlatan Büyükekşi, küresel anlamda da bir daralma olduğunu vurgulayarak ihracatçının gündeminde olan önemli talepleri Başbakan Yardımcısı Şimşek ile paylaştı. Büyükekşi buna göre öncelikli taleplerini şöyle sıraladı:

“İhracatımızı hızlı ve istikrarlı bir şekilde artıracak önerilerimizden bazılarına değinmek istiyorum: İhracatımız için kritik
öneme sahip konulardan biri Eximbank kredileri. Özellikle Rusya ve Irak’tan ötürü sorun yaşayan firmalarımız için, taahhüt ve kredi ödemelerinde 1 yıl süre uzatımı yapılmasının faydalı olacağına inanıyoruz. Özel bankalar üzerinden kredi kullanan firmalara ise, Eximbank üzerinden köprü kredi imkanı yaratılmasının firmalarımızı
biraz rahatlatacağını düşünüyoruz.

Diğer talebimiz ise KOSGEB destekleriyle ilgili. Söz konusu desteklerden daha fazla firmanın yararlanması için, 2012 yılında KOBİ tanımında belirlenen üst limitin 40 milyon TL’den 100 milyon TL’ye çıkarılmasını istiyoruz. Arz etmek istediğimiz diğer konu ise ölçek büyüklüğü ile ilgili firmalarımızın yaşadığı sorunlar. Türkiye olarak adeta büyümeyi cezalandıran bir anlayışımız var. Beklentimiz, firmalarımızın büyüdükçe yüklerini hafifleten bir anlayışla vergi ve
sosyal güvenlik mevzuatımızın değiştirilmesi.”

Büyükekşi ayrıca son yapılan bütün düzenlemelere rağmen, ihracatçılara gerçekleştirilen KDV iade sürecinde bir iyileşme sağlanamadığını gördüklerini söyledi. Büyükekşi, teminata bağlı olmayan nakdi KDV iade taleplerinin azami 3 ay, teminata bağlı iadelerin ise teminat mektubunun tesliminden itibaren bir hafta içinde gerçekleşmesini sağlayacak bir sisteme geçilmesinin beklendiğini dile getirdi.

Turizm Destek Paketi’ ülke imajını destekleyecek

‘Turizm Acil Eylem Planı Destek Paketi’ne de değinen Büyükekşi, “Paketin güçlü ülke imajının, güçlü mal ve hizmet imajını destekleyeceğini ve Türk malı algısını güçlendireceğini biliyoruz. TİM olarak gerek “Turkey Discover The Potential” Yeni Türkiye Markamız ve gerek “Turkish Perspective” dergimizle beraber aynı amaç için
çalışıyoruz” dedi.

Türkiye Ticaret Merkezleri projelerini de hatırlatan Büyükekşi, başta İran olmak üzere B.A.E., A.B.D., İngiltere ve Almanya’da açmayı planladıklarını vurguladı. Büyükekşi, İran’daki Türkiye Ticaret Merkezi için Tahran’da yer belirlediklerini ve yakında bununla ilgili protokol imzalayacaklarını açıkladı.

Firmalar rekabet edebilmek için desteklenecek

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek küresel anlamda büyümede sıkıntı  olduğunu dile getirerek ihracatçının sıkıntılarını bildiklerini  vurguladı. Şimşek, toplantıda paylaşılan Eximbank kredileri konusunda ihracatçıya her türlü desteğin verileceğini kaydederek, “Diğer konularda da ihracatçılarımıza yönelik alacağımız tedbir ve destekleri konuşacağız. Ölçek büyüdü diye bir takım desteklerin verilmemesini doğru bulmuyorum. Küçük firmaları
büyütmemiz, büyüğü de desteklememiz lazım. Firmalarımızın rekabet edebilir konumunu destekleyeceğiz” şeklinde konuştu.
 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.