Erdoğan ile Biden görüşecek mi? Bloomberg noktayı koydu

Erdoğan ile Biden görüşecek mi? Bloomberg noktayı koydu

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Biden'ın görüşmesinin planlanmadığına yönelik çıkan haberlerin ardından Bloomberg, bu görüşmenin gerçekleşeceğini yazdı.

A+A-

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 9 Mayıs'ta gerçekleşmesi beklenen ABD ziyareti 26 Mart'ta duyuruldu. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby'nin dün gerçekleştirdiği rutin basın brifinginde yaptığı açıklama ise ziyaretin iptal edildiği iddialarına neden oldu. Bir gazeteci Kirby'ye, "İki hafta içinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Beyaz Saray'a bir ziyaret gerçekleştirmesi bekleniyor. Geçtiğimiz Cumartesi günü Hamas liderini ağırladı. Bu bir konuşma konusu olacak mı, yoksa ziyarete gölge düşürür mü?" diye sordu. 

Kirby ise, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyareti konusunda programda konuşulacak bir şey yok. Dolayısıyla bu konuda bir yorum yapamayacağım" diye yanıt verdi. Beyaz Saray Danışmanı'nın 'programda konuşulacak bir şey yok' sözü ziyaretin iptal edildiğine dair söylentilere neden oldu.

Bloomberg ziyaretin gerçekleşeceğini yazdı

Ancak ABD'li Bloomberg, bu sabah Erdoğan'ın 9 Mayıs'ta ziyareti gerçekleştireceğine dair bir haber yayınladı. "Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan Mayıs'ta Beyaz Saray'da Biden ile görüşecek" başlıklı haberde, "Konuyla ilgili bilgi sahibi kişilere göre, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 9 Mayıs'ta Beyaz Saray'da Başkan Joe Biden ile görüşecek. Erdoğan'ın yaklaşan Washington ziyareti, Gazze'de İsrail-Hamas savaşı devam ederken ve İran ile İsrail'in birbirlerinin topraklarına saldırarak daha geniş bir Orta Doğu çatışmasının yaklaşmakta olduğu endişesini yaratmasının ardından gerçekleşiyor" ifadeleri yer aldı. 

Haberde iki liderinde siyasi kariyerlerinin hassas bir döneminde bir araya geleceği kaydedildi. Biden, Kasım ayındaki seçimlerde 2020'deki rakibi eski Başkan Donald Trump ile rövanşa çıkacak. Bu hafta yapılan bir Bloomberg News/Morning Consult anketi, Biden'ın sonucu belirlemesi en muhtemel yedi eyaletten sadece birinde önde olduğunu ortaya koydu. Geçen ayın sonlarında, 2003'ten beri Türkiye'yi yöneten Erdoğan, yenilgiye uğradı. İki ülke arasında çok paralellik olmasa da her iki ülkede de enflasyon, iktidardaki hükümetlere karşı bir kasvet ve öfke duygusuna katkıda bulundu.

Ancak Erdoğan uluslararası sahnede önemli bir rol oynamaya devam ediyor. Örneğin cuma günü Hollanda Başbakanı Mark Rutte, NATO'nun bir sonraki genel sekreteri olmak için Türkiye Cumhurbaşkanı'nın desteğini almak üzere İstanbul'u ziyaret etmeyi planlıyor. Geçen hafta sonu Erdoğan Hamas'ın siyasi lideriyle bir araya gelerek olası bir kalıcı ateşkesi ve Gazze'ye insani yardımın hızlandırılmasını görüştü. 

Bu yılın başlarında Türkiye, ABD ile F-16 savaş uçaklarının satışını geciktiren bir anlaşmazlığı çözdü. Hassas bir şekilde düzenlenmiş bir anlaşmayla Ankara, İsveç'in NATO üyeliğini ve Yunanistan'ın ABD'den savaş uçağı almasını desteklemeyi kabul etti. Biden, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini onaylamasını F-16 jetlerinin satışı için açıkça bir ön koşul haline getirdi.

Bu haber toplam 700 defa okunmuştur
Etiketler : , ,
İş Yatırım'ın 26 Nisan'da hareketli olmasını beklediği 6 hisse

İş Yatırım'ın 26 Nisan'da hareketli olmasını beklediği 6 hisse

İş Yatırım'ın 26 Nisan'da hareketli olmasını beklediği 6 hisse senedi hangisi, BIST 100 endeksinin teknik destek ve direnç seviyeleri ne

İş Yatırım'ın 25 Nisan'da hareketli olmasını beklediği 4 hisse

İş Yatırım'ın 25 Nisan'da hareketli olmasını beklediği 4 hisse

İş Yatırım'ın BIST 100 için teknik görünüm ile 25 Nisan'da hareketli olmasını beklediği 4 hisse senedinin teknik görünümü

Yapı Kredi Yatırım, iki hisse için AL önerisi verdi

Yapı Kredi Yatırım, iki hisse için AL önerisi verdi

Yapı Kredi Yatırım, Vakıfbank Akbank ve Alarko Holding için hedef fiyat ve tavsiyesini açıkladı

İlgili Haberler