İki Latin Amerika ülkesi büyümeleri ile şaşırttı

İki Latin Amerika ülkesi büyümeleri ile şaşırttı

Güney Amerika'nın iki büyük ekonomisi Brezilya ve Meksika, büyümü rakamları ile yatırımcıları şaşırttı

A+A-

Brezilya ve Meksika, bugün açıklanan verilere göre beklentilerin üzerinde büyüme kaydederek yatırımcıları şaşırttı. Bu durum, Latin Amerika'nın en büyük ekonomilerinin yüksek faiz oranları ve hızlı enflasyona rağmen güçlü  durduğunu gösteriyor.

Brezilya Merkez Bankası'nın gayri safi yurt içi hasıla için ölçüt olarak kullandığı ekonomik faaliyet verisine göre, şubat ayında Brezilya ekonomisi %3,3 büyüdü. Bu oran, Bloomberg anketindeki analistlerin öngördüğü %1,05'lik artışın yaklaşık üç katı. Meksika ekonomisi ise, ilk çeyrekte bir önceki üç aya göre %1,1 büyüdü ve bu oran, ön verilere göre %0,8'lik beklentinin üzerinde gerçekleşti. Yıllık bazda Meksika ekonomisi %3,9 büyüdü ve bu oran, ekonomistlerin anketinde yer alan tahminlerin neredeyse tamamından daha yüksek oldu.

Brezilya ve Meksika merkez bankası yöneticileri, hedefin üzerindeki enflasyonu düşürmek amacıyla para politikasını sıkı tutuyor.  Her iki ekonomi de, pandemi sonrası enflasyonu dizginlemek için faiz oranlarını agresif bir şekilde artırdı. Brezilya'nın borçlanma maliyeti %13,75 ve Meksika'nın ise %11,25 ile G20 ülkeleri arasında en yüksek oranlarda bulunuyor. Açıklanan veriler, ekonomik daralmaların yaşanacağı yönündeki uyarıları bir süreliğine askıya alacak.

Brezilya Merkez Bankası raporu detaylı bir ayrıştırmayı sunmamasına rağmen, ulusal istatistik enstitüsünün önceki verileri, Şubat ayında hizmet sektörünün %1,1 arttığını, ancak perakende sektörünün %0,1 azaldığını gösteriyor.

Öte yandan, Meksika ekonomisi altı çeyrek üst üste büyüme kaydederek, Başkan Andres Manuel Lopez Obrador dönemindeki en uzun büyüme serisini gerçekleştirdi. İlk çeyrekte hizmet sektörü yıllık bazda %4,4 büyürken, imalat sektörü %2,7 ve tarım sektörü %2,4 artış gösterdi.

Goldman Sachs Group Inc., yayınlanan verilerin ardından Meksika'nın 2023 GSYİH büyüme tahminini %1,8'den %2,1'e yükseltti. 

 

Bu haber toplam 763 defa okunmuştur
İlgili Haberler