IMF ve Dünya Bankası Gazze kuşatması karşısında aciz kaldı

IMF ve Dünya Bankası Gazze kuşatması karşısında aciz kaldı

Reformlar ilerlerken IMF ve Dünya Bankası İsrail-Gazze savaşı şoku konusunda yaşanan bölünmeler nedeniyle 'aciz' kaldı.

A+A-

Küresel finans liderlerinin Hamas saldırısı ve İsrail'in geçen haftaki tepkisi karşısında yaşadıkları felç, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası'nın daha sık yaşanan ekonomik şokları hafifletmeyi amaçlayan yeni finansman planları geliştirmesine rağmen, onları engelleyen derin jeopolitik bölünmeleri ortaya çıkardı.

Hamas, 7 Ekim'de, üst düzey finans yetkililerinin IMF ve Dünya Bankası yıllık toplantıları için Fas'a geldiği sırada İsrail'e eşi benzeri görülmemiş bir saldırı başlattı ve toplantının dikkatle hazırlanmış senaryosunu altüst ederek yeni kaynaklar ve zayıflayan küresel büyümeyi canlandıracak adımlar çağrısında bulundu.

IMF Genel Müdürü Kristalina Georgieva açılış etkinliklerinde yeni çatışmadan söz etmedi. Daha sonra, İsrail'in misilleme saldırıları arttıkça, bu konuya değinmekte zorlandı ve başlangıçta bunu bir insanlık trajedisi olarak tanımladı.

Finans gruplarından kar amacı gütmeyen kuruluşlara kadar pek çok katılımcı Reuters'a yaptığı açıklamada, toplantılardaki özel görüşmelerde İsrail-Gazze çatışmasının yeni bir mülteci krizinden ticarete etkilerine ve Lübnan ile Batı Şeria'daki çatışma tehdidine kadar pek çok etkisinin ön plana çıktığını söyledi.

Toplantılardaki sivil toplum ve resmi etkinliklere katılan Amerikan Üniversitesi Hesap Verebilirlik Araştırma Merkezi kıdemli araştırma görevlisi Rachel Nadelman, "İnsan eliyle yaratılan ve iklim şoku olmayan böyle büyük bir küresel şok karşısında bu kurumlar bir şey yapmaktan aciz, bu yüzden bu konuda konuşmuyorlar bile" dedi.

Yanıt verememe durumu, 20 büyük ekonomi grubu ile IMF ve Dünya Bankası yönetim komiteleri tarafından yayınlanan ve çatışmadan söz etmeyen başkanlık açıklamalarına kadar uzandı.

Bu organlar, son olarak Rusya'nın Ukrayna'yı işgali nedeniyle derinleşen jeopolitik gerilimlerin yanı sıra bildiri dili konusunda uzun süredir tartışan ABD ve Çin arasındaki anlaşmazlıkları da yansıtarak yine ortak bildiri yayınlayamadı.

Bir G20 yetkilisi, G20'nin Ukrayna savaşı nedeniyle iki yıldır bölünmüş durumda olduğunu ve bir bildirinin ancak ABD Başkanı Joe Biden ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in geçen yıl Bali'de bir araya gelmesinden sonra mümkün olduğunu söyledi.

Yetkili, "İsrail-Filistin çatışması daha da tartışmalı ve uzlaşmaya varmak neredeyse imkansız" dedi.

İlgili Haberler