İngiliz iş adamı Yunanistan'daki villasını 50 milyon euro'luk rekor fiyatla satıyor

İngiliz iş adamı Yunanistan'daki villasını 50 milyon euro'luk rekor fiyatla satıyor

İş adamı Charles Worthington, Mikonos'taki sekiz yatak odalı villasını, Yunan adasında şimdiye kadar yapılan en büyük anlaşma ile satmak istiyor.

A+A-

ABD'li milyarder Todd Boehly gibi isimlerin sahip olduğu lüks evlerle dolu bir adada yer alan 1,6 dönümlük mülk, önümüzdeki hafta Beauchamp Estates aracılığıyla 50 milyon € (53,8 milyon $) karşılığında satışa sunulacak. Mülkün nihai sahibi, ünlülerin kuaförlüğünü yaparak bir servet edinen ve kendi adını taşıyan güzellik firmasını 2004 yılında yaklaşık 37 milyon £ karşılığında tüketim malları şirketi PZ Cussons Plc'ye satan Charles Worthington.

Beauchamp Estates'in Mikonos şubesinde emlakçı olan Roi Deldimou, "Mykonos'un Yunanistan anakarasından farklı bir pazarı var, çok zengin alıcıları çekiyor ve bu villa adada başka yerde bulamayacağınız benzersiz bir şeye sahip" dedi ve ekledi: "Manzarayı görüyorsunuz ama kimse sizi göremiyor."

Planlanan satış, Worthington'ın denize bakan sonsuzluk havuzuna sahip mülkü satın almasından 10 yıl sonra gerçekleşecek. Worthington'ın villa için elde edeceği fiyat, yüksek faiz oranlarına ve pasaport karşılığı nakit ödeme programlarına uyum sağlamaya çalışan Avrupa'nın süper birinci sınıf konut piyasasının gücü hakkında bir fikir verecek.

Worthington, "Yine de uluslararası bir alıcıya satmayı umuyorum, çünkü ada dünyanın dört bir yanındaki zengin modacıların büyük ilgisini çekiyor" dedi.

Altın Vize

Avrupa'nın konut piyasaları ucuz para döneminin sona ermesinden bu yana çalkantı içinde. Merkez bankalarının faiz oranlarını artırması, tam da hayat pahalılığının tüketicileri vurduğu bir dönemde ipotek fiyatlarını artırdı.

Ancak Yunanistan'da, ülkenin yabancı yatırım karşılığında oturma izni veren "altın vize" programını kullanan denizaşırı alıcıların ilgisindeki artış, güçlü iç talepten de yararlanan Yunanistan'ın emlak piyasasına ivme kazandırdı. Avrupa Birliği, anti-demokratik olduğu ve kirli paranın bölgeye girişine aracılık ettiği gerekçesiyle hükümetlere altın vize programlarını sonlandırmaları için uzun süredir baskı yapıyor ve İrlanda ve Portekiz gibi bazı ülkeleri programlarından vazgeçmeye teşvik ediyor.

Emlak veri firması Recognyte'ye göre Yunanistan'ın programına başvuranlar, geçen yılın aynı döneminde kaydedilen 316 talebe kıyasla 2023'ün ilk iki ayında neredeyse %300 artarak toplam 1.262'ye ulaştı. Bu başvuruların neredeyse üçte ikisi, Avrupa'daki gayrimenkullere düşkünlüğüyle tanınan Çin'den geldi.

Başvurulardaki artış büyük ölçüde Yunanistan'ın önümüzdeki aydan itibaren Mikonos da dahil olmak üzere ülkenin belirli bölgelerinde yatırım eşiğini iki katına çıkararak 500.000 Avro'ya yükseltmesinden kaynaklanıyor. Programda yapılan değişiklik, denizaşırı talep arttıkça Yunan vatandaşlarının konut piyasasından fiyatlandırılmasını engellemek için tasarlandı, ancak bazı alıcıları korkutup kaçırabilir.

Beauchamp Estates'ten Deldimou, değişikliklere rağmen "Avrupa'daki en düşük altın vize yatırım eşiklerinden biri" dedi. "Süper birinci sınıf alıcıların pek umurunda değil. Bu onlar için bir sorun değil."

Zengin Alıcılar

Avrupa'nın en pahalı evleri genellikle borca daha az bağımlı olan alıcılar tarafından kapılıyor. Broker Knight Frank'in raporuna göre ultra yüksek net değere sahip bireylerin %17'si geçen yıl en az bir ev satın aldı.

Dahası, rapor Yunanistan'ı Almanya ve Portekiz'in üzerinde, en çeşitli beşinci uluslararası birinci sınıf emlak piyasası olarak sıralıyor, bu da geniş bir alıcı havuzunun Mikonos'taki evi satın almakla ilgilenebileceğini gösteriyor. Araştırmaya göre konut, zengin yatırımcılar için en güvenli varlık sınıfı olarak görülüyor ve sırasıyla altın ve tahvillerin üzerinde yer alıyor.

Colorado ve Londra'da da mülkleri bulunan Worthington, "Mikonos'ta başka bir arsa satın alıp yeni bir projeye başlamayı düşünüyoruz," dedi ve ekledi: "Kesinlikle istediğim fiyata ulaşmayı umuyorum ve doğru teklifi bekliyor olacağım."

İlgili Haberler