Wall Street bankalarında işten çıkarmalar 11 bini aşabilir

Wall Street bankalarında işten çıkarmalar 11 bini aşabilir

CEO'lar işe alımları azalttıkça Wall Street bankalarında işten çıkarmalar 11 bini aşacak.

A+A-

Wall Street, pandemi dönemindeki işe alım furyasının ardından mali krizden bu yana en kötü işe alım piyasasıyla mücadele ederken, bu yıl ABD'nin en büyük bankalarında işten çıkarmalar 11.000'i aşacak.

Financial Times'ın haberine göre Citigroup bu hafta, yatırımcılara çoğunluğu yatırım bankacılığı ve ticaret alanında olmak üzere ikinci çeyreğin sonuna kadar 5.000 kişiyi işten çıkarmayı planladığını söyleyerek önemli işten çıkarmaları duyuran en son büyük ABD bankası oldu. Bunu Goldman Sachs ve Morgan Stanley'de binlerce bankacıyı etkileyen kesintiler izledi.

İşten çıkarmalar, yöneticilerin Covid-19'un ardından ekonominin toparlanmasıyla başlayan işe alım çılgınlığını çözmeye çalışmasıyla ortaya çıktı. Bankalar, evden çalışmanın geleneksel iş yapma yöntemlerini zorladığı bir dönemde, anlaşma ve ticaret patlamasıyla başa çıkmak için personel sayılarını önemli ölçüde artırdı.

New York'taki işe alım şirketi Michael Page'in bankacılık ve finansal hizmetler genel müdürü Max Kemnitzer, "Bu muhtemelen 2008 mali krizinden bu yana gördüğümüz en zorlu iş piyasalarından biri" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Gelen iş sayısı, mülakata dönüşen özgeçmişlerin dönüşümü ve teklife dönüşen mülakatlar gibi ölçütlere baktığınızda, bu rakamlar uzun zamandır gördüğümüz en durgun rakamlar."

Pandemi sırasında ve sonrasında sıkışık bir işgücü piyasası, şirketleri mevcut personele cömert elde tutma ödemeleri sunmaya ve aynı zamanda yetenek savaşında kaybedecekleri korkusuyla agresif bir şekilde işe alım yapmaya sevk etti.

İlk çeyreğin sonunda, Wall Street'e hakim olan beş büyük banka - JPMorgan Chase, Bank of America, Morgan Stanley, Goldman ve Citi - 2022'nin sonuna kıyasla neredeyse hiç değişmeden ve Mart 2020'nin sonuna kıyasla 100.000'den fazla bir artışla, küresel olarak rekor düzeyde 882.000 kişiyi istihdam etti.

Yılın ilk üç ayında önemli bir personel azaltımı bildiren tek banka, personel sayısının yüzde 6,4 azalarak 45.400'e düştüğü Goldman oldu. Morgan Stanley'nin personel sayısı hafif bir düşüşle 82,266'ya gerilerken, Citi'de bu rakam sabit kaldı. JPMorgan büyük ölçekli azaltmalar açıklamadı.

Eyalet denetçisinin verilerine göre, 2022 yılında New York'ta menkul kıymetler sektöründeki istihdam neredeyse yüzde 6 artarak en az 20 yılın en büyük artışını gösterdi.

Arama firması DHR Global'in finansal hizmetler işe alım müdürü Jeanne Branthover, "Geçen yıl işe alımlar çılgıncaydı" dedi ve ekledi: "Birçok firma bana sadece yoğun olduğumuz için işe alım yapmadığımızı, en iyi yetenekleri işe aldığımızı ve rekabetçi kalabilmek için onları elimizde tuttuğumuzu söyledi."

Branthover, bu eğilimin bu yıl tersine döndüğünü söyledi ve sözlerini şöyle sürdürdü: "Eskiden biri giderse yeni biri kolayca gelirdi, ancak şimdi yöneticilere işe alım yapmak için çok özel bir neden olması gerektiği söyleniyor. Artık bir kişi işten çıkarılmış olsa bile bu, yerine birini işe almak için onay alacakları anlamına gelmiyor."

Bununla birlikte, üst düzey bankacılara göre, yöneticiler toplam personel sayısında iğneyi hareket ettirmekte zorlanıyor, çünkü çalışanlar, sadece bankalardan değil, aynı zamanda varlık yöneticilerinden ve büyük teknoloji gruplarından yeni atamalar için azalan talep nedeniyle daha yavaş bir hızda ayrılıyor.

Bu durum, işten çıkarmalardan kaçınmaya çalışan ancak çalışanlar ayrıldığında yeniden işe almayarak 4.000 pozisyonu ortadan kaldırmak isteyen BofA gibi grupların planlarını test edecek. BofA CEO'su Brian Moynihan bu ay CBS News'e verdiği demeçte "İşten çıkarma yapmıyoruz" dedi ve şu sözleri kaydetti: "Bunu yıpratma yoluyla yapmaya çalışıyoruz, ancak yıpratma bile geçen yılın yarısına kadar yavaşladı."

ABD Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadele etmek için faiz oranlarını yükseltmeye başlamasıyla 2022 yılında anlaşma faaliyetleri yavaşlamaya başladı ve bu yıl beklenen toparlanma gerçekleşmedi. Refinitiv'in verilerine göre, 2023'te küresel yatırım bankacılığı ücretleri yaklaşık yüzde 16 düşüşle 43,7 milyar dolar olacak.

Goldman CEO'su David Solomon bu hafta yaptığı açıklamada "işletmelerimiz için fırsat seti daraldı ve bu nedenle uygun ayarlamaları yapmak zorundayız" dedi. Goldman Ocak ayında işgücünün yaklaşık yüzde 6'sını azalttı ve şu anda yaklaşık 250 genel müdürü işten çıkarma sürecinde.

Financial Times geçen ay Goldman'ın Eylül ayında düşük performans gösterdiğini düşündüğü personelini işten çıkarmayı değerlendirdiğini ve bu sürecin pandemi sırasında verilen aranın ardından 2022'de yeniden başladığını bildirdi.

Ancak Morgan Stanley İcra Kurulu Başkanı James Gorman bu hafta yaptığı açıklamada bankasının yakın gelecekte daha büyük çaplı işten çıkarmalara gitmesinin "olası olmadığını" söyledi.

Butik yatırım bankaları da çalışanlarını azaltıyor. Lazard Nisan ayında yatırımcılara 2023 yılına kadar personelinin yüzde 10'unu işten çıkaracağını söyledi. Lazard'ın yeni CEO'su Peter Orszag Çarşamba günü bir sektör konferansında yaptığı konuşmada, "Bu yıl piyasada birleşme ve satın alma gelirlerinin önemli ölçüde azalacağı açık" dedi.

Bloomberg'in bu haftaki haberine göre Perella Weinberg, yeni yetenekleri atamak üzere kaynak yaratmak için personel sayısının yüzde 7'sini azaltıyor.

İlkbahar, Wall Street'te geleneksel olarak işe alım mevsimi olarak biliniyor. Bankacılar yıllık ikramiyelerini Şubat ayında alırlar ve Mart ayında yeni fırsatlar aramaya başlarken çoğu hareket Haziran ayı sonunda tamamlanıyor.

Ancak bu yıl normal düzen sadece talebin düşmesiyle değil, aynı zamanda daha sert düzenlemeleri gündeme getiren son bölgesel ABD bankacılık kriziyle de bozuldu.

Wall Street arama şirketi Options Group'un başında bulunan Mike Karp, "Wall Street'te işe alımlar anlaşma hacimleri nedeniyle zaten yavaştı" derken "Bölgesel bankacılık krizi ve ardından borç tavanı endişelerinin yanı sıra, şimdi de işe alım planları üzerinde daha yüksek sermaye gereklilikleri tehdidi var." şeklinde konuştu.

İlgili Haberler