İngiltere Merkez Bankası faizleri yükseltti

İngiltere Merkez Bankası faizleri yükseltti

BoE faizi 25 baz puan yükseltti, itfası gelen tahvillerin ana parasını yatırıma yönlendirmeyecek

A+A-

İngiltere Merkez Bankası, tartışmalı geçtiği anlaşılan Para Politikası Komitesi toplantısında gösterge faizin hızla yükselen fiyatların kontrol altına alınması için 25 baz puan artırılmasına karar verdi.

9 PPK üyesinin 4'ünü 50 baz puan artırım taleplerine karşın BoE, 5 üyenin oyu ile faiz oranın yüzde 0,25'ten yüzde 0,50'ye çıkardı. 

Üyelerden Ramsden, Saunders, Haskel ve Mann faizin 50 baz puan artırılması yönünde oy kullandılar.

Para Politikası Komitesi ayrıca, 875 milyar GBP büyüklüğündeki devlet tahvili portöyünün itfası gelen tahvillerin ana para ödemelerinin yeniden yatırıma yönlendirimesine son verilerek küçültülmeye başlanması kararını ise 9 üyenin oy birliği ile aldı. 

BoE ayrıca 20 milyar GBP olan şirket tahvillerni alım hedefinin sıfırlanmasını da oy birliği ile kararlaştırıldı. Şirket tahviller portföyü de itfadan ana paraların yatırıma yönlendirilmemesi yolu ile küçültülecek. Bu portföyden aktif satış ise 2023 sonundan önce gerçekleşmeyecek.

BoE'nin geelcek ay yürürlüğe girecek bu kararları ile 27,9 milyar GBP yeniden yatırıma yönlenmeyecek. 2022 ve 2023'te 70 milyar GBP tutarında bir tutar yeniden yatırıma gitmeyecek. 

BoE, tahvilleri aktif şetilde satmayı faiz oranı yüzde 1'e ulaştığında yeniden değerlendirecek.

PPK toplantısında enflasyon beklentilerinde de revizyona gidildi. Enflasyonun Nisan'da tepe yapacağı beklentisi korunurken, enflasyonda tepe noktası için tahmin yüzde 5'ten yüzde 7,25'e çıkarıldı. 

Gelecek 1 yıl için enflasyon beklentisi yüzde 3,40'tan yüzde 5,21'e yükselirken, 2 yıl için enflasyon beklentisi yüzde 2,23'ten 2,15'e ve 3 yıl için beklenti yüzde 1,95'ten 1,60'a indi. 

İlgili Haberler