ฤฐngiltere ฤฐlaรง ve Saฤlฤฑk รrรผnleri Dรผzenleme Kurumundan (MHRA) yapฤฑlan aรงฤฑklamada, hapฤฑn en รงok, Covid-19‘un erken aลamalarฤฑnda alฤฑndฤฑฤฤฑnda etkili olduฤu belirtilerek ilacฤฑn, semptomlarฤฑn baลlangฤฑcฤฑndan itibaren 5 gรผn iรงinde kullanฤฑlmasฤฑ tavsiye edildi.
Buna karลฤฑlฤฑk Omicron varyantฤฑnฤฑn, Paxlovid’in etkinliฤi รผzerinde herhangi bir etkisi olup olmadฤฑฤฤฑnฤฑn bilinmesi iรงin henรผz รงok erken olduฤu vurgulanan aรงฤฑklamada, ancak MHRA’nฤฑn bunun tespiti iรงin proaktif ลekilde Pfizer’la รงalฤฑลtฤฑฤฤฑ kaydedildi.
Aรงฤฑklamada ayrฤฑca, virรผs bulaลtฤฑktan sonra alฤฑnan hapฤฑn, aลฤฑlarฤฑn yerine geรงmediฤinin altฤฑ รงizilerek halka, Kovid-19 aลฤฑlarฤฑnฤฑ yaptฤฑrmasฤฑ รงaฤrฤฑsฤฑnda bulunuldu.
“Hastaneye yatฤฑลlarฤฑ ve รถlรผmleri yรผzde 89 azaltฤฑyor”
MHRA Baลkanฤฑ Dr. June Raine, yaptฤฑฤฤฑ aรงฤฑklamada, “Bugรผn, semptomlarฤฑn baลlamasฤฑndan sonraki 3 gรผn iรงinde alฤฑndฤฑฤฤฑnda Kovid-19’la ilgili hastaneye yatฤฑลlarฤฑ ve รถlรผmleri yรผzde 89 azalttฤฑฤฤฑ tespit edilen bir Covid-19 tedavisi olan Paxlovid iรงin dรผzenleyici onayฤฑmฤฑzฤฑ verdik.” ifadesini kullandฤฑ.
Pfizer‘dan 14 Aralฤฑkโta yapฤฑlan aรงฤฑklamada da Paxlovid’in, yรผksek riskli hastalarda hastaneye yatฤฑลlarฤฑ ve รถlรผmleri รถnlemede yaklaลฤฑk yรผzde 90 etki gรถsterdiฤi belirtilmiลti.
Ayrฤฑca son laboratuvar verilerinin, ilacฤฑn Covid-19’un hฤฑzla yayฤฑlan Omicron varyantฤฑna karลฤฑ etkinliฤini koruduฤuna iลaret edilmiลti.
ฤฐngiltere’de 2 Aralฤฑk’ta da Covid-19 nedeniyle hastaneye yatฤฑล ve รถlรผm ihtimalini yรผzde 79 azalttฤฑฤฤฑ tespit edilen monoklonal antikor ilacฤฑ Xevudy’nin (sotrovimab) kullanฤฑmฤฑna onay verilmiลti.







