İngiltere'nin vergi indirimine tepki

İngiltere'nin vergi indirimine tepki

ABD eski Hazine Bakanı Larry Summers: İngiliz hükümetinin vergi indirimi planı sorumsuzluk

A+A-

ABD eski Hazine Bakanı Larry Summers, İngiltere Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng tarafından açıklanan vergi indirimi planının "sorumsuzluk" olduğunu söyledi. 

Summes, Kwarteng'in açıkladığı bütçe politikası sonrasında İngiltere'nin kredibilite kaybettiğini vurguladı. 

Harward Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olan Summers, İngiliz hükümetinin bu "sorumsuz" politika açıklamasının potansiyel bulaşıcı etkileri konusunda "çok kötümser" olduğunu belirtirken, piyasaların çok çabuk teslim olmalarını beklemediğini ifade etti.

"Para birimi değer kaybederken uzun vadeli faizlerin güçlü şekilde yükselmesi kredibilite kaybedildiğinde yaşanır" diye konuşan Summers, "Bu kalkınmakta olan ekonomilerde çok sık yaşanır, ancak daha önce Mitterand döneminde Fransa'da, Volcker Kuralı öncesinde Carter yönetimi sırasında ABD'de ve Lafontain döneminde Almanya'da yaşandı" dedi.

GBP'nin hem ABD doları ham euro karşısında 1'in altına ineceğini öngören Summers, "Eğer İngiltere'de kısa vadeli faizler gelecek 2 yılda üçe katlanarak yüzde 7 seviyesinin üzerine çıkar ise şaşırmamak lazım. Çünkü ABD'de faizin yüzde 5'e yaklaşması öngörülüyor ve İngiltere'de enflasyon şu anda ABD'ye göre çok daha ciddi, daha agresif mali genişleme politikası izleniyor ve daha büyük finansal zorluklar var" dedi. 

İlgili Haberler