Instagram, YouTube, TikTok ve Twitter'a kripto para soruşturması

Instagram, YouTube, TikTok ve Twitter'a kripto para soruşturması

Instagram, YouTube, TikTok ve Twitter'ın kripto varlıkların yanıltıcı tanıtımını kolaylaştırdığı iddiasıyla soruşturulması gündemde

A+A-

Avrupalı tüketici grubu BEUC, Instagram, YouTube, TikTok ve Twitter'ın kripto varlıkların yanıltıcı tanıtımını kolaylaştırdığını iddia ederek Avrupa Komisyonu ve tüketici yetkililerine şikayette bulundu. Meta Platforms'un Instagram'ı, Alphabet'in YouTube'u, TikTok ve Twitter, bu şikayet sonucunda düzenleyici işlemle karşı karşıya gelebilir.

ABD'de, düzenleyicilerin kripto para birimi platformları Coinbase ve Binance'ye dava açmış olması ve FTX'in geçen yıl yaşadığı çöküş, bitcoin ve ethereum gibi kripto varlıklarla ilgili tüketici korumasına yönelik endişeleri artırdı. Avrupa Birliği ise geçen ay dünyanın ilk kapsamlı kripto varlık düzenlemeleri seti olan MiCa'yı kabul etti.

BEUC, Perşembe günü yaptığı açıklamada, sosyal medya platformlarındaki yanıltıcı kripto reklamlarının tüketicilere ciddi zararlar verebileceğini belirtti. Bu reklamların ve influencer'ların aracılığı ile gerçekleştiğini ve bu durumun haksız ticari bir uygulama olduğunu ifade etti.

BEUC, online platformların kripto konusunda daha sıkı reklam politikaları uygulaması ve influencer'ların tüketicileri yanıltıcı reklamlarla kandırmalarını önlemek için gerekli tedbirleri alması çağrısında bulundu. BEUC ayrıca, bu önlemlerin etkinliği hakkında Avrupa Komisyonu'nun bilgilendirilmesi gerektiğini de belirtti.

BEUC, Avrupalı tüketici yetkililerine, platformların reklam politikalarını kriptonun yanıltıcı tanıtımını engelleyecek şekilde düzenlemeleri için Avrupa Denetim Otoriteleri ile işbirliği yapma çağrısında bulundu.

BEUC Genel Müdürü Monique Goyens, "Kripto varlıklar yakında yeni Kripto Varlıkları Piyasası Yönetmeliği ile düzenlenecek ancak bu mevzuat, tüketicilerin zararına kripto reklamlarından yararlanan sosyal medya şirketleri için geçerli olmayacak. Bu yüzden, Instagram, YouTube, TikTok ve Twitter'ın tüketicileri kripto dolandırıcılıklarına ve yanlış vaatlere karşı koruma görevlerini yerine getirmelerini sağlamak için yetkililere başvuruyoruz" dedi.

Bu şikayete, Danimarka, Fransa, Yunanistan, İtalya, Litvanya, Portekiz, Slovakya ve İspanya'daki tüketici grupları da destek verdi.

Bu haber toplam 737 defa okunmuştur
İlgili Haberler