İntegral Yatırım, ARCLK-Arçelik için hedef fiyatını açıkladı

İntegral Yatırım, ARCLK-Arçelik için hedef fiyatını açıkladı

İntegral Yatırım, ARCLK-Arçelik için hedef fiyat ve tavsiyesini revize etti

A+A-

İntegral Yatırım, ARCLK-Arçelik için hedef fiyatını 210 TL'de tuttu. ARCLK hisseleri son kapanışını (26 Nisan 2024) 168.20 TL'den gerçekleştirmişti. İntegral Yatırım'ın, ARCLK-Arçelik için açıkladığı hedef fiyat son kapanışa oranla %24.85 prim potansiyleli barındırıyor.

İntegral Yatırım, ARCLK-Arçelik için değerlendirmesi şöyle:

>>> İş Yatırım'ın 29 Nisan'da hareketli olmasını beklediği 5 hisse

Şirket 1Ç23 döneminde 1.290 Milyon TL net kar elde etmişti. Yıllık net karda %69 azalışta, Türkiye’de adet bazında güçlü büyüme olmasına karşın Uluslararası pazarlarda beyaz eşya satışlarında sınırlı büyüme etkisiyle %5 artış gösteren ciro, yıllık bazda%80 artan finansal giderler ve 1,8 Milyar TL’lik vergi gideri etkili oldu. Net kar marjı yıllık bazda 1,3 puan azalış göstererek %0,55 seviyesinde gerçekleşti.

Uluslararası pazarlarda beyaz eşya satışlarında sınırlı büyüme ciroyu baskıladı… Arçelik’in net satışları 1Ç24 döneminde 72.265 Milyon TL olarak bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %5 artış gösterdi. Arçelik’in net satışlarında Beyaz eşya ürün grubu, tüketici elektroniği, küçük ev aletleri ve iklimlendirme ve havalandırma olmak
üzere tüm ana ürün grupların satışlarında artış görülmektedir. Konsolide yurtdışı satışların toplam konsolide satışlar içindeki payı %57,5 olarak gerçekleşmiştir. Yurtdışı satışlar geçen yılın aynı dönemine göre %3,4 oranında azalmıştır.

>>> THYAO hiseleri için altı kurumdan yeni hedef fiyat açıklaması

Ocak-Şubat 2024 döneminde, Batı Avrupa beyaz eşya pazarı, adet bazında yaklaşık 1% küçülme kaydetmiştir. Fransa -2,7%, İtalya -2,3%, Almanya -1%, İspanya -0,9%, Avusturya -0,6% küçülmüştür. İngiltere 3,2%, Belçika 0,1% büyümüştür. Beko markası Ocak-Şubat 2024 döneminde, Batı Avrupa ve toplam Avrupa pazarında, adet
bazlı pazar payında ilk 3 markadan biri durumundadır. Ocak-Şubat 2024 döneminde Doğu Avrupa beyaz eşya pazarı adet bazında yaklaşık 1,7% büyümüştür. Ukrayna 35%, Romanya 10,1%, Rusya 6,7% büyüme kaydetmiştir. Polonya ise 5,9% küçülmüştür. Ülke bazında Beko markası; yılın ilk iki ayında, İngiltere’de pazar lideri konumundadır. Türkiye’de parasal sıkılaştırma dönemine rağmen beyaz eşya sektöründe güçlü gelen talebe bağlı olarak iç talep güçlü seyrediyor. Dolayısıyla Türkiye’de adet bazında güçlü büyüme olmuş. Ancak Avrupa’da güçlü resesyon endişelerinin ve faiz artırımlarının tüketicilerin tüketim alışkanlıklarını değiştirmesi şirketin satışlarını baskılamış.

Şirket satışlarının bölgesel dağılımı ve ürün gamı değişikliklerine göre Türkiye, Romanya, Rusya, Güney Afrika Cumhuriyeti, Tayland, Pakistan, Çin ve Bangladeş’te bulunan üretim tesislerinde üretim yapmaktadır. Toplam beyaz eşya üretim adedi bu dönemde 6.611 bin adede ulaşmış, toplam yassı ekran televizyon üretim adedi ise 309
bin adet olarak gerçekleşmiştir.

>>> LILAK halka arzı başvuruları ne zaman başlıyor, yatırımcıya kaç hisse verilecek

Net borç pozisyonu azalıyor... Şirketin net borç pozisyonu 2023 yılının aynı dönemine göre %85.0 artarken, bir önceki çeyreğe göre %1.6 azalarak bu dönemde 60.2 milyar TL net borcu gerçekleşti. Net borç/FAVÖK rasyosu ise 2.9 seviyesinde gerçekleşti. 31 Mart 2024 itibariyle şirketin 7.1 milyar TL döviz açığı bulunmaktadır.

Şirketin nakit değerleri azaldı... Şirketin nakit değerleri 2023 yıl sonuna göre 9.5 milyar TL azalarak 46.6 milyar TL oldu. İşletme faaliyetlerinden 5.0 milyar TL nakit çıkışı sağlandı. Yatırım faaliyetlerinden 3.3 milyar TL nakit çıkışı olurken finansman faaliyetlerinden 1.3 milyar TL nakit girişi oldu.

Daha düşük hammadde maliyetler sayesinde iyileşen marjlar… Arçelik 1Ç24 döneminde 5.711 Milyon TL FAVÖK elde ederek FAVÖK gelirini 1Ç23’e göre %13 artırdı. Artan FAVÖK gelirinde çeyreklik ve yıllık bazda artan brüt karlılık etkili oldu. Şirketin FAVÖK marjı 2024 yılının ilk çeyreğinde %7,90 seviyesinde gerçekleşti. FAVÖK marjı yıllık bazda 0,6 puan artış kaydetti.

Whirlpool birleşmesi ihracat pazarını canlandırabilir… Arçelik Whirpool ile yapmış olduğu anlaşma kapsamında sahip olduğu 25 Avrupa bağlı ortaklığı ve Whirpool’un sahip olduğu 38 Avrupa bağlı ortaklığı ile Beko Europe bünyesinde toplanarak tek bir çatı altında faaliyetlerine devam edecek. Birleşmenin ardından Avrupa’da Pazar hakimiyetini artırabileceğini düşünmekteyiz. Ayrıca şirketin ihracat gelirlerine katkı sağlayabileceğini öngörmekteyiz.

>>> KOTON halka arzı başvuruları ne zaman başlıyor, yatırımcıya kaç hisse verilecek

2024 Yılsonu Hedeflerinde Revizyon… Şirket 2024 yılı sonuna dair paylaştığı beklentilerde revizeye gitti. Şirket Türkiye pazarında sabit reel büyüme olan beklentisini yatay olarak güncelledi. Şirket yurtdışı büyüme hedefini %2 olarak korudu. FAVÖK marjını %8 olarak korudu. Şirket, İşletme Sermayesi / Satışlar oranını %25’in altında olacak şekilde korumaya devam etti. Şirket yıl sonunda 300 Milyon € yatırım harcamaları beklentisini ise korumayı sürdürdü.

Değerlendirme & Hedef Fiyat… Arçelik’in 1Ç24 dönemine ilişkin açıklanan finansalların hisse üzerine nötr bir etki yaratmasını beklemekteyiz.

Türkiye’de parasal sıkılaştırma dönemine karşın beyaz eşya sektöründe güçlü gelen talebe bağlı olarak iç talep güçlü oldu. Ancak Avrupa’da güçlü resesyon endişelerinin ve faiz artırımlarının tüketicilerin tüketim alışkanlıklarını değiştirmesi şirketin satışlarını baskıladı. Şirket özelinde daha düşük hammadde maliyetler sayesinde iyileşen marjlarını önemli bulduk. Bu noktada marjların sürdürülebilir olmasını takip ediyor olacağız.

Avrupa’da resesyon sinyallerinin azalması ve tüketici davranışlarının normalize olması halinde Avrupa pazarında da büyüme kaydedilmesi olası durumlar arasında yer aldığını düşünmekteyiz. Ek olarak, şirketin Arçelik Whirpool ile birleşmesi Avrupa’da Pazar hakimiyetini artırabileceğini düşünmekteyiz. Ayrıca şirketin ihracat gelirlerine katkı sağlayabileceğini öngörmekteyiz.

Türkiye’de parasal sıkılaştırma dönemine karşın Türkiye beyaz eşya sektörü küresel pazarlardaki daralmaya rağmen iç pazarda istikrarlı bir trend gösteriyor. Dolayısıyla ilk çeyrekte beyaz eşya sektöründe iç talepte daralma hissetmedik. Ancak yılın ikinci çeyreğinden sonra kredi kartı taksit sayılarının azaltılması, kredi faiz ve komisyon oranlarının yükseltilmesi gibi uygulamaların olması halinde iç pazar için risk oluşturabileceğini düşünmekteyiz. Bu durum iç pazarın daralmasına yol açabilir. Arçelik için İNA modelimize göre 12 aylık hedef fiyatımızı 210 TL olarak koruyoruz.

İlgili Haberler