Intel'den Polonya'ya 4,6 milyar dolarlık çip yatırımı

Intel'den Polonya'ya 4,6 milyar dolarlık çip yatırımı

Intel, Avrupa genelinde çip kapasitesi oluşturmak için milyarlarca dolarlık yatırım hamlesinin bir parçası olarak Polonya'nın Wrocław kenti yakınlarında yeni bir yarı iletken montaj ve test tesisine 4,6 milyar dolara kadar yatırım yapmayı planlıyor.

A+A-

ABD'li yonga üreticisi Intel geçen yıl, AB'nin ABD ve Asya'ya olan bağımlılığını azaltmak için Avrupa Komisyonu'nun finansman kurallarını ve sübvansiyonlarını hafifletmesinden faydalanmak amacıyla İrlanda ve Fransa'daki tesislerin yanı sıra Almanya'da da büyük bir yonga kompleksi inşa etmeyi planladığını duyurdu.

Şirketten yapılan açıklamada, Polonya'daki tesisin 2.000 işçi istihdam edeceği ve inşaat aşamasında ve tedarikçiler tarafından işe alım sırasında birkaç bin ek istihdam yaratacağı belirtildi.

Intel CEO'su Pat Gelsinger bir basın toplantısında "Polonya bu yatırımı almak için biraz daha heyecanlıydı" dedi.

Birçok ülke Intel'in kendi bölgelerine yatırım yapmasını sağlamak için yarışıyor ve Intel'den taahhüt alan Almanya gibi bazı ülkeler, verebilecekleri sübvansiyon miktarı konusunda görüşmeler yapıyor.

Handelsblatt gazetesi Perşembe günü Alman hükümeti ile Intel'in daha önce üzerinde anlaşmaya varılan 6,8 milyar avrodan 9,9 milyar avroluk (10,83 milyar dolar) sübvansiyon için anlaşmaya yakın olduğunu bildirdi.

Gelsinger bir röportajında "Biz sadaka istemiyoruz, rekabet gücü istiyoruz" dedi ve ekledi:

"İşçilik maliyetleri önemli ölçüde arttı, malzeme maliyetleri önemli ölçüde arttı, dolayısıyla birdenbire maliyet farkı başlangıçta tahmin ettiğimizden daha büyük oldu."

Bir hükümet sözcüsü Berlin'de yaptığı açıklamada, Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un Pazartesi günü Gelsinger ile görüşeceğini söyledi.

Gelsinger sübvansiyon miktarı konusunda ayrıntılı bilgi vermekten kaçındı, ancak bir anlaşmaya varmayı umduğunu söyledi.

Polonya tarafından Intel'e sunulan herhangi bir sübvansiyonun seviyesi Cuma günkü duyuru sırasında kamuoyuna açıklanmadı.

Tesisin tasarım ve planlamasına hemen başlanacak ve Avrupa Komisyonu'nun onayı beklenmeden inşaata başlanacaktır.

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Intel'in fabrikasını "Polonya tarihindeki en büyük sıfırdan yatırım" olarak nitelendirdi.

Ülkede 30 yıldır faaliyet gösteren ve 4.000 işçi istihdam eden şirket, Polonya'yı altyapısı ve mevcut yetenekleri nedeniyle seçtiğini ve tesisin Almanya'da planlanan fabrikasına ve İrlanda'daki tesisine yakın olduğunu belirtti.

Tesisin 2027 yılına kadar faaliyete geçmesi bekleniyor.

Gelsinger yönetimindeki Intel, çip üretimindeki hakimiyetini yeniden tesis etmek ve rakipleri AMD, Nvidia ve Samsung ile daha iyi rekabet edebilmek için üç kıtada fabrikalar kurmak üzere milyarlarca yatırım yapıyor.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler