İş Yatırım'dan TCELL hissesi için AL tavsiyesi, işte hedef fiyat

İş Yatırım'dan TCELL hissesi için AL tavsiyesi, işte hedef fiyat

İş Yatırım Turkcell'in 2023 yılı bilanço analizini yayımladı. Analizde TCELL için AL tavsiyesi verildi.

A+A-

İş Yatırım Turkcell'in 2023 yılı bilanço analizini yayımladı. Bilanço analizde TCELL için AL tavsiyesi verilirken hedef fiyat  88.23 TL olarak yinelendi.

İş Yatırım- TCELL Analizi

UMS-29 etkisi hariç

>>>16 aracı kurum 8 hisse için AL önerisi açıkladı

Beklentilerin üzerinde net kar büyümesi: Turkcell, UMS-29 etkisi hariç tutulduğunda, 4Ç23 finansallarında 6789mn TL net kar kaydederek piyasa tahminini %41 oranında yendi. Güçlü operasyonel performansa rağmen, deprem bağışlarının ikinci taksitine ilişkin karşılıklar ve vergi kaynaklı etkiler nedeniyle net kar yıllık bazda %13 oranında sınırlı bir artış gösterdi. Net satış gelirleri, piyasa tahminine paralel olarak, kuvvetli ARPU büyümesi ve güçlü mobil faturalı abone kazanım performansı sayesinde yıllık bazda %74 artarak 29,0 milyar TL’ye ulaştı. FAVÖK, piyasa beklentisi olan 11,5 milyar TL’nin hafif üzerinde 12,2 milyar TL olarak gerçekleşti (yıllık bazda +%82). FAVÖK marjı %41,8 ile geçen senenin aynı dönemine kıyasla neredeyse sabit kaldı.

Mobil iş kolundan güçlü bir çeyrek daha. Mobil pazarda sezonluk kampanyalar ile artan rekabete rağmen, Şirket çeyreksel bazda 476 bin yeni faturalı abone kazanarak yıllık 1,6 milyon net abone kazanımı ile 27,2 milyon aboneye ulaştı. Faturasız abone bazında çeyreksel bazda 708 bin net düşüş gerçekleşirken, bu düşüşün temel nedeni müşteri kayıp politikası uyarınca bu çeyrekte 297 bin aktif olmayan faturasız hesabın kapatılması oldu. Bileşik mobil ARPU, ardışık fiyat ayarlamaları, etkin üst paket satışları, daha yüksek gelir getiren abonelerin kazanımı ve genişleyen faturalı abone bazı sayesinde 4Ç23’te %85 ile önemli bir büyüme kaydetti. Sabit tarafta, çeyreklik 38 bin ve yıllık 173 bin net abone kazanımı ile abone sayısı 3,1 milyona ulaştı. Bu büyüme, yüksek hızlı internet ve kaliteli geniş bant bağlantısına yönelik güçlü talepten kaynaklandı. Fiber ARPU 4Ç23’te bir önceki yılın aynı dönemine göre %76 arttı. Bu artış temel olarak fiyat ayarlamaları, daha yüksek tarifelere geçiş, 12 aylık taahhüt yapısı ve daha yüksek IPTV fiyatlandırmasından kaynaklandı.

UMS-29 kapsamında raporlama

Enflasyon Muhasebesi (UMS -29) raporlamasına göre, Turkcell 2023 yılında güçlü faaliyet performansı, yüksek vergi geliri, durdurulan faaliyetlerden elde edilen 1,1 milyar TL kar ve TOGG’daki özkaynak artışı sayesinde yıllık %82 artışla 12,6 milyar TL net kar elde etti. Deprem bağışlarının olumsuz etkisine ve parasal kazançlardaki yıllık %51’lik düşüşe rağmen, net kar büyümesi oldukça güçlü gerçekleşti. Turkcell’in devam eden satış süreci nedeniyle Ukrayna operasyonlarını 2023 finansallarına dahil etmediğini ve 2022 rakamlarının da buna göre yeniden düzenlendiğini hatırlatmak isteriz. Konsolide bazda, gelir büyümesi 2023 yılında yıllık %15 olarak gerçekleşti. Konsolide FAVÖK marjı, enerji giderleri, arabağlantı giderleri ve satılan malın maliyetinin gelirlere oranındaki düşüş sayesinde yıllık 1,8 puan artışla %41,0 olarak gerçekleşmiştir. UMS-29 muhasebesinin 2023 marjı üzerinde 1,3 puanlık negatif etkisi olduğu gözlemlendi.

Finansal kaldıraçta iyileşme. Net borç 2022’deki 34,3 milyar TL seviyesinden 2023’de 23,8 milyar TL’ye gerilerken, Net Borç/FAVÖK bir yıl önceki 0,9x seviyesinden 0,5x seviyesine gerilemiştir. Şirketin nötr döviz pozisyonu tanımına uygun 2023 yılsonu itibariyle USD22mn uzun döviz pozisyonu bulunmakta.

2024 Beklentileri: Turkcell, 2022 yılında %41 olan FAVÖK marjının 2024 yılında %42 civarında olmasını hedeflerken, reel olarak yüksek tek haneli ciro büyümesi beklemektedir. Şirket ayrıca, 2023 yılında %20 olan operasyonel yatırım harcamalarının satışlara oranının 2024’te yaklaşık %23 olmasını öngörmektedir. Resmi ciro beklentisi yüksek tek haneli büyüme olsa da, yönetim çift haneli büyüme hedeflediklerini ancak daha muhafazakar olmayı tercih ettiklerinin sinyalini verdi. Bu yıl için beklenen görece yüksek yatırım harcaması yoğunluğu temel olarak planlanan veri merkezi ve yenilenebilir güneş enerjisi yatırımlarından kaynaklanmakta. Şirket 2024 yılında toplam kurulu gücünü 54MW’a çıkarmayı hedefliyor. Turkcell’in 2024 yılı gelir beklentisi mevcut tahminlerimizle aynı doğrultudayken, FAVÖK beklentisi bizim beklentimize kıyasla daha iyi bir marj görünümüne işaret ediyor.

Yorum: Beklentilerin üzerinde gelen 4Ç23 sonuçlarına piyasa tepkisinin hafif olumlu olabileceğini düşünüyoruz. Öte yandan, net kardaki beklenti üstü performansın potansiyel olarak ertelenmiş vergi kaynaklı gerçekleşmesi nedeniyle piyasa tepkisi sınırlı kalabilir. TCELL için AL tavsiyemizi koruyoruz ve kısa süre içinde tahminlerimizin üzerinden geçeceğiz

İlgili Haberler