İsrail Hamas'la birlikte Starbucks ve McDonald's'ı da vurdu

İsrail Hamas'la birlikte Starbucks ve McDonald's'ı da vurdu

İsrail ile Hamas arasında savaşın büyümesi sonrası Starbucks ve Mcdonald's da boykotlar sebebiyle büyük zarar gördü.

A+A-

Dünyanın en büyük kahve zincirinin İsrail'in Gazze'deki askeri saldırısının başlamasından bu yana küresel protestolar ve tabandan gelen boykot kampanyalarıyla sarsılmasının ardından sosyal medyada ev yapımı Starbucks alternatifleri için öneriler çoğaldı. McDonald's da bu durumdan etkilendi ve bu hafta son üç aylık satışlarının savaşla ilgili boykotlar nedeniyle zarar gördüğü uyarısında bulundu.

Aktivistlerin Starbucks ürünlerinden uzak durma çağrıları, şirketin geçtiğimiz Ekim ayında bir sosyal medya paylaşımı nedeniyle işçi sendikasına dava açmasının ardından yayıldı. Zincir, Workers United'ın X'te Filistinlilerle dayanışmayı ifade ederken şirket adını ve logosunu kullanarak ticari markasını ihlal ettiğini iddia etti. Workers United, Starbucks'ın sendikanın terörizm ve şiddeti desteklediğini ima ederek kendisine hakaret ettiğini iddia ederek kendi mahkeme dosyasıyla yanıt verdi.

Bu anlaşmazlık Starbucks'ı hem Filistin yanlısı hem de İsrail yanlısı protestoların hedefinde bıraktı. Şirketin CEO'su Laxman Narasimhan geçen yılın sonunda yayınladığı açık mektupta, Starbucks mağazalarının ABD de dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki şehirlerde "vandalizm olaylarına maruz kaldığını" söyledi.

Şirket yaptığı ayrı bir açıklamada "siyasi bir gündemi olmadığını" söyledi ve sosyal medyada yer alan, kârını "herhangi bir yerdeki hükümet ya da askeri operasyonları" finanse etmek için kullandığı yönündeki söylentileri reddetti.

ABD'de tüketici güveninin zayıfladığı ve satışların artmadığı bir ortamda analistler, boykotların sektör devine gerçek bir mali zarar verip veremeyeceğini merak ediyor.

AB Bernstein'da kıdemli araştırma analisti olan Danilo Gargiulo. Boykotların spesifik etkisinin "doğrulanması veya ölçülmesi çok zor olsa da bu kesinlikle yatırımcıların bugünlerde düşündüğü bir şey" dedi.

Starbucks geçtiğimiz hafta açıkladığı ilk çeyrek sonuçlarında analistlerin beklentilerini karşılayamadı. Küresel aynı mağaza satışları Ocak ayına kadarki üç aylık dönemde yıllık bazda yüzde 5 artarak, yüzde 6,4'lük artış yönündeki konsensüs tahminlerinin altında kaldı. Şirket ayrıca beklentilerini de düşürerek, daha önceki yüzde 5 ila yüzde 7 büyüme tahminlerine kıyasla, 2024 yılında tüm yıl küresel aynı mağaza satışlarının yüzde 4 ila yüzde 6 arasında artmasını beklediğini söyledi.

Narasimhan bir kazanç çağrısında "Orta Doğu'daki işlerimizde olumsuz etkiler gördük" dedi. Zincirin ABD satışlarının da Kasım ayının ortasından bu yana gerilediğini, bunun kısmen çatışma konusundaki pozisyonu hakkındaki "yanlış algılardan" kaynaklandığını sözlerine ekledi. Kuzey Amerika'daki aynı mağaza satışları 2024'ün ilk çeyreğinde yüzde 5 büyüyerek yüzde 5,5'lik büyüme tahminini kaçırdı.

İlgili Haberler