İsrail'in hastane saldırısı petrol fiyatlarını fırlattı

İsrail'in hastane saldırısı petrol fiyatlarını fırlattı

Gazze'deki bir hastanede meydana gelen patlamada yüzlerce kişinin hayatını kaybetmesinin ardından Orta Doğu'da tırmanan gerilim, bölgeden petrol arzında olası kesintilere ilişkin endişeleri tetiklerken petrol fiyatları Çarşamba günü yükseldi.

A+A-

İsrail'in bir hastaneye saldırı düzenleyip en az 500 kişinin ölmesine yol açmasıyla Orta Doğu'da gerilim iyiden iyiye yükseltti. Savaşın bölge ülkelerine yayılma riskinin artmasıyla petrol fiyatları yükselişe geçti. Brent ham petrol vadeli işlemleri 1,69$ veya %1,9 artışla 0347 GMT'de varil başına 91,59$'a yükseldi. West Texas Intermediate ham petrol (WTI) vadeli işlemleri 1,84 $ veya %2,1 artışla varil başına 88,50 $ oldu.

Erken ticarette her iki gösterge de 2 dolardan fazla değer kazanarak son iki haftanın en yüksek seviyelerine ulaştı.

Salı günü Gazze'deki bir hastanede meydana gelen ve İsrailli ve Filistinli yetkililerin birbirlerini suçladığı patlamada en az 500 Filistinlinin hayatını kaybetmesinin ardından piyasalar risk primlerini hesaba kattı.

Bunun üzerine Ürdün, ABD Başkanı Joe Biden ile Mısırlı ve Filistinli liderlerin katılacağı bir zirveyi iptal etti.

Commonwealth Bank of Australia analisti Vivek Dhar bir müşteri notunda, "Biden ve Arap liderler arasındaki zirvenin iptali, İsrail Hamas çatışmasına diplomatik bir çözüm bulunması olasılığını azaltıyor" dedi.

Piyasalar İsrail'in Gazze'ye yönelik kara harekâtı tehdidi karşısında tedirgin.

Dhar, "Uzun bir işgal, Brent petrol vadeli işlemlerini 100 ABD$/varil'in üzerine çıkaran senaryo olarak beliriyor çünkü İsrail Hamas çatışmasının genişlemesi ve potansiyel olarak İran'ı doğrudan içine çekme riskini artırıyor" dedi.

Biden, İslamcı militan grup Hamas ile savaşında ülkeye destek vermek üzere Çarşamba günü İsrail'i ziyaret edecek. Beyaz Saray, Biden'ın çatışmanın büyümesini istemediğini açıkça ifade edeceğini söyledi.

Salı günü Amerikan Petrol Enstitüsü rakamlarına atıfta bulunan piyasa kaynaklarına göre, ABD ham petrol stokları 13 Ekim'de sona eren haftada yaklaşık 4,4 milyon varil azaldı. Bu, analistlerin tahmin ettiği 300.000 varillik düşüşten çok daha yüksekti.

Çarşamba günü açıklanan resmi verilere göre Çin ekonomisi üçüncü çeyrekte beklenenden daha hızlı büyüdü ve bu da son dönemde alınan politika önlemlerinin geçici toparlanmayı desteklediğini gösteriyor.

Çin'in resmi verilerine göre Eylül ayında ülkenin petrol rafinerilerinin günlük üretimi, rafinerilerin Altın Hafta tatilinde ulaşım yakıtına olan güçlü talebi karşılamak için çalışma oranlarını artırması ve imalatın iyileşmesiyle bir önceki yıla göre %12 artarak rekor seviyeye ulaştı.

Ancak analistler, emlak sektörünün sürükleyici olmaya devam etmesi nedeniyle Çin'in ekonomik büyümesi konusunda temkinli konuştu.

Moody's Analytics ekonomisti Harry Murphy Cruise bir notunda "Eylül ayı verileri Çin'in bu yıl '%5 civarında' büyüme hedefine ulaşacağını garanti ediyor. Bununla birlikte, daha iyi olması için mücadele edecektir. Ekonomik toparlanma henüz emekleme aşamasında" şeklinde konuştu.

Bu arada, ABD perakende satışları Eylül ayında beklenenden daha fazla artarak Federal Rezerv'in yılsonuna kadar yeni bir faiz artırımına gideceği beklentilerini artırdı. Enflasyonu düşürmek için faiz oranlarının artırılması ekonomik büyümeyi yavaşlatabilir ve petrol talebini azaltabilir.

Venezuela hükümeti ve siyasi muhalefeti Salı günü 2024 başkanlık seçimleri için seçim garantileri üzerinde anlaşarak, petrol arzını artırabilecek olası ABD yaptırımlarının hafifletilmesinin önünü açtı.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler