Hukuk devletinde yรผrรผtme, yargฤฑya meydan okuyamaz, emir ve talimat veremez, soruลturmalarฤฑ engelleyemez. Yargฤฑ da ancak hukuk kurallarฤฑ iรงinde ve sadece hukukun gereฤini yerine getirmek amacฤฑyla hareket edebilir.
Son gรผnlerde Tรผrkiye, devlet erkini elinde bulunduran siyasi iktidar ile bu erki yine kendisinin destek ve teลviki ile paylaลan bir yapฤฑnฤฑn gรผรง ve iktidar savaลฤฑna tanฤฑk olmaktadฤฑr. Ne yazฤฑk ki bu gรผรง mรผcadelesi; devlet kurumlarฤฑ, รถzellikle yargฤฑ ve emniyet รผzerinden yรผrรผtรผlmektedir. Tรผm yargฤฑsal gelenekler, kurallar alt รผst olmuล, adalete yabancฤฑ amaรง ve mรผlahazalar, โgรผรงโ dengeleri belirleyici hale gelmiลtir. Hukuk ve yargฤฑ, ne acฤฑdฤฑr ki bu gรผรง savaลฤฑnda โrakibiโ alt etmenin bir aracฤฑ haline dรถnรผลtรผrรผlmรผล, hukukun gรผcรผnรผn yerini gรผcรผn hukuku almฤฑลtฤฑr. Tรผrkiye hฤฑzla kanun devleti olmaktan dahi รงฤฑkmaktadฤฑr.
Yargฤฑya apaรงฤฑk mรผdahale
Bu kargaลa ortamฤฑnda, sadece toplumun รงฤฑkarlarฤฑ gรถzetilerek adalet adฤฑna yapฤฑlmasฤฑ gereken soruลturmalar bir silah gibi kullanฤฑlabilmekte, รถte yandan siyasi iktidar, Adli Kolluk Yรถnetmeliฤiโni deฤiลtirerek ve รงeลitli mรผdahalelerle kendisine ve yakฤฑnlarฤฑna suรง iลleme รถzgรผrlรผฤรผ ve ayrฤฑcalฤฑฤฤฑ yaratabilmektedir. Bu kargaลa ortamฤฑnda kuvvetler ayrฤฑlฤฑฤฤฑ hiรงe sayฤฑlarak yรผrรผtme ve onun parรงasฤฑ olan emniyet yargฤฑya meydan okuyabilmekte, gรถrevlerini yapmamak iรงin direnebilmekte, iktidar yetkilileri yargฤฑya emir ve talimat verebilmektedir. Yargฤฑya apaรงฤฑk mรผdahalelerde bulunulmaktadฤฑr. Bundan รถnceki bazฤฑ soruลturma ve yargฤฑlamalarda bu tรผr mรผdahaleleri alkฤฑลlayanlarฤฑn, soruลturmanฤฑn gizliliฤini, masumiyet karinesini, รถzel hayatฤฑn gizliliฤini, tutuklamanฤฑn istisnailiฤini ve daha pek รงok usul kuralฤฑnฤฑ, yargฤฑ baฤฤฑmsฤฑzlฤฑฤฤฑ ve kuvvetler ayrฤฑlฤฑฤฤฑnฤฑ aฤฤฑzlarฤฑna dahi almayanlarฤฑn ve รถnemsemeyenlerin bugรผn bu kavramlara sarฤฑlmalarฤฑ inandฤฑrฤฑcฤฑ olmamaktadฤฑr. O sรผreรงlerde ortalฤฑฤa saรงฤฑlan delillere, ses ve gรถrรผntรผlere, soruลturma ve yargฤฑlamalarฤฑn medya รผzerinden gazete ve televizyonlarda yapฤฑlmasฤฑna ses รงฤฑkarmayanlarฤฑn, hukuka aykฤฑrฤฑ ve tahrif edilmiล delil iddialarฤฑna hiรง kulak vermeyerek esas olanฤฑn โfiilin vahametiโ olduฤunu dile getirenlerin, yargฤฑ baฤฤฑmsฤฑzlฤฑฤฤฑnฤฑ yargฤฑ hazฤฑmsฤฑzlฤฑฤฤฑna dรถnรผลtรผrenlerin bugรผn sรถyleyebileceฤi hiรง bir ลey yoktur. Samimiyet testinden geรงememiลlerdir. Attฤฑklarฤฑ bumerang dรถnรผp kendilerini vurmuลtur.
รlkemiz bunu hak etmiyor
Bu devlet ve toplum iรงin bir kaos ve kฤฑyamettir. Bugรผn bir hukuk kargaลasฤฑ ve kargaลa hukuku sรถz konusudur. Tรผrkiyeโyi bu duruma bu iki โgรผรง odaฤฤฑโ birlikte getirmiลlerdir ve ortak bir sorumluluk iรงindedirler. Yani kimse masum deฤildir. Siyasi iktidar, devlet erkini baลka gรผรงlerle paylaลmanฤฑn ve hukuku ayaklar altฤฑna almanฤฑn bedelini รถdemektedir. Ne yazฤฑk ki bu bedeli รผlke ve toplum da รถdeme noktasฤฑndadฤฑr. รlkemiz bunu hak etmemektedir.
Unutulmamalฤฑdฤฑr ki demokrasi sandฤฑktan ibaret olmayฤฑp bir denetim rejimidir ve hukuk devletinde baฤฤฑmsฤฑz yargฤฑ denetimi vazgeรงilmezdir. Tฤฑpkฤฑ Meclis gibi, baฤฤฑmsฤฑz yargฤฑ da millet egemenliฤinin bir parรงasฤฑ ve seรงim sรผreci dฤฑลฤฑnda toplumun siyasi iktidarฤฑ, yรผrรผtmeyi, hatta yasamayฤฑ denetleyebilmesinin vasฤฑtasฤฑdฤฑr. Yรผrรผtme, iktidar denetimsiz ve istediฤini yapabilen bir gรผรง olmayฤฑp, o da yargฤฑsal denetime tabidir.
Haklฤฑ รงฤฑkmanฤฑn รผzรผntรผsรผ
Bugรผne dek pek รงok kez ve ฤฑsrarla siyasallaลan, bir takฤฑm gรผรงlerin denetimine giren bir yargฤฑnฤฑn bulunduฤu bir ortamda adaletten ve hukuk devletinden sรถz edilemeyeceฤini, bรถyle bir ortamda hiรง kimsenin hukuk gรผvenliฤinin kalmayacaฤฤฑnฤฑ dile getirdik. Bu sรผrecin ลimdiki ortama yol aรงacaฤฤฑnฤฑn altฤฑnฤฑ รงizdik ve uyarฤฑlarda bulunduk. ลimdi haklฤฑ รงฤฑkmanฤฑn รผzรผntรผsรผnรผ yaลฤฑyoruz. รlkemiz ve yurttaลlarฤฑmฤฑz adฤฑna kaygฤฑ duyuyor ve uyarฤฑyoruz:
Hukuk Devletinde devlet erki baลka gรผรงlerle paylaลฤฑlamaz. Bรถylesi bir durumda buna imkรขn ve izin veren de hem siyaseten hem de hukuken sorumlu olur. Yine hiรง kimse, sandฤฑk iradesi arkasฤฑna sฤฑฤฤฑnarak devleti baลka gรผรงlerle yรถnetemez, buna izin veremez, gรถz yumamaz, devlet gรผcรผnรผ kendi amaรงlarฤฑ iรงin kullanamaz, yargฤฑyฤฑ ve diฤer kurumlarฤฑ bir silah olarak kullanamaz, hukuku amaca uygun biรงimde eฤip bรผkemez, bu amaรงla deฤiลiklikler yapamaz, yargฤฑsal denetimi reddedemez. Hukuk Devletinde siyasi iktidar ve yรผrรผtme, emniyet yargฤฑya meydan okuyamaz, emir ve talimat veremez, soruลturmalarฤฑ engelleyemez, yolsuzluklarฤฑ รถrt bas edemez, kendisi veya yandaลlarฤฑ iรงin suรง iลleme รถzgรผrlรผฤรผ ve ayrฤฑcalฤฑฤฤฑ yaratamaz. Kimse yargฤฑya baskฤฑ yapamaz. Adli kolluฤun mahkeme kararlarฤฑnฤฑ ve bu doฤrultuda savcฤฑnฤฑn emirlerini yerine getirmemesi, amirlerin kolluฤa bu yรถnde emir ve talimat vermesi (TCK 257, 260, 281 ve 283. maddelerine gรถre) suรงtur. Konusu suรง teลkil eden emir ise yerine getirilemez. Buna karลฤฑlฤฑk yargฤฑ da elindeki gรผcรผ bir baskฤฑ aracฤฑ olarak kullanamaz, keyfi davranamaz, yalnฤฑz hukukun sฤฑnฤฑrlarฤฑ iรงinde hareket edebilir. Bunun dฤฑลฤฑnda bir durum kabul edilemez. รรผnkรผ demokrasi bir kurallar rejimidir ve herkes bunlara uymakla yรผkรผmlรผdรผr.
Tuz kokmuลtur
Gelinen noktada artฤฑk tuz da kokmuลtur. O halde ลimdi hukuk zamanฤฑdฤฑr. Bir kez daha belirtmek isteriz ki ฤฐstanbul Barosu sadece hukuktan yana taraftฤฑr ve tek pusulasฤฑ adalettir. Bu nedenle sรผreci dikkatle ve kaygฤฑ ile izlerken hukuk devleti, yargฤฑ baฤฤฑmsฤฑzlฤฑฤฤฑ, demokrasi talep ve mรผcadelemizi daha da artan bir kararlฤฑlฤฑkla sรผrdรผreceฤiz. Bu sรผrecin, siyasetin kuลatamadฤฑฤฤฑ baฤฤฑmsฤฑz bir yargฤฑ ve hukukun รถnemini tรผm topluma daha aรงฤฑk bir biรงimde gรถstermiล olduฤunu รผmit ediyor ve tรผm yurttaลlarฤฑmฤฑzฤฑ bu kavramlara sahip รงฤฑkmaya รงaฤฤฑrฤฑyoruz







