İşte ekonomide gelecek 5 yılın 5 ana trendi

İşte ekonomide gelecek 5 yılın 5 ana trendi

Uluslararası danışmanlık kuruluşu Kearney’e göre dünyada gelecek beş yılda ülkeler ekonomik dışa bağımlılıklarını azaltmaya çalışacak, yoksulluk ve eşitsizlik büyüyecek, geniş kitlelerin gıdaya erişim imkanı azalacak, birleşme ve satın almalar hızlanacak.

A+A-

Uluslararası danışmanlık kuruluşu Kearney’in stratejik düşünce kuruluşu Kearney Küresel İş Konseyi, COVID-19 sonrasında, 2021-2025 döneminde dünya ekonomisine yön verecek 5 ana trendi belirledi.

Kearney Türkiye Direktörü Onur Okutur, global ekonomiye yön veren trendlerin Türkiye’yi de etkileyeceğini belirterek, “COVID-19 küreselleşmede kırılmaya yol açtı, ulusal ekonomilerin güç kazanacağı bir döneme giriyoruz. Ülkelerin dışa bağımlılığı azaltma çabası yerli özel sektör şirketleri için önemli fırsatlar doğuracak” dedi. Okutur, birleşme ve satın alma ile konsolidasyon dalgasının sektörlerdeki oyuncu sayısını azaltacağını da belirterek; bunun kâr marjını artıracağını, ancak tüketiciler açısından olumsuz sonuçlara yol açabileceğini vurguladı.

İşte gelecek 5 yılda küresel ekonomiye yön verecek 5 ana trend.

Trend 1: Borç kamburu devletlerin ellerini kollarını bağlayacak

COVID-19’a karşı ekonomik mücadele için dev destek paketleri açıklayan ülkelerde bütçe açıkları arttı. Kearney Küresel İş Konseyi’ne göre ülkeler 2025’e dek ağır borç yüküyle boğuşacak, hükümetler kamu harcamalarında rahat hareket edemeyecek. Borçlanma imkanları sınırlı olan gelişen pazarlar daha çok zorlanacak.

Trend 2: Ulusal ekonomi önem kazanacak; yerli üretim kapasitesi artırılacak

Gelecek beş yılda devletler özellikle sağlık, gıda, teknoloji, enerji ve imalat gibi temel sektörlerde yerel üretim imkanlarını arttırmaya çalışacak. Bu da yerli şirketlere yarayacak. Özel sektör şirketleri yeni devlet destekleri bulma ve hükümetle işbirliği konusunda yepyeni fırsatlar bulacak. Ancak devletin ekonomiye müdahalesinin artması, uzun vadede inovasyonun azalmasına ve bazı şirketlerinin verimsiz oldukları halde sırf yerli oldukları için desteklenmesi riskini getirecek.

Trend 3: Yoksulluk ve eşitsizlik büyüyecek

COVID-19 yoksulluğun küresel ölçekte derinleşmesine yol açtı. Önümüzdeki 5 yılda yoksulluk ve eşitsizlikte artış yaşanacak. Toplumsal piramidin en altında yer alan vasıfsız çalışanlar, öğrenciler, çalışan kadınlar ve göçmenler daha da marjinalize olacak. Ekonomik ortam zayıf olduğu için onları desteklemek, ekonomik entegrasyonlarını sağlamak kolay olmayacak. COVID nedeniyle dünya genelinde 1.6 milyar çocuk COVID nedeniyle okulundan uzak kaldı. Yoksul ailelerinin çocuklarının sadece yüzde 1’inin internet erişimi var ve bu da eşitsizliği derinleştiriyor.

Trend 4: İndirim marketlere ilgi artacak, gıdada BlockChain devreye girecek

Karantina önlemleri ve ticaret kısıtlamaları nedeniyle gıda tedariki zorlaşıyor. Tarım ve hayvancılıkta üretim aksadı. Rusya gibi büyük tahıl üreticileri ihracat yerine ulusal stokları artırmaya odaklanıyor. Bunların etkisiyle 2020’de gıda fiyatları arttı. Dünya genelinde yeterli gıdayı bulmakta güçlük çeken kişi sayısının bu yıl 130 milyondan 265 milyona yükselmesi bekleniyor. Gıda fiyatlarındaki artış, indirim marketlerinin popülaritesini arttırdı. Önümüzdeki 5 yıl boyunca indirim marketlerinin yıldızı parlamaya devam edecek. Gıda zayiatını azaltmaya yönelik girişimler ve teknolojiler öne çıkacak. Gıda ürünlerini üretimden rafa kadar takip eden Blockchain uygulamaları ilgi görecek.

Trend 5: Birleşme ve satın almalar hızlanacak; konsolidasyonlar yaşanacak

Pandeminin yol açtığı yeni ekonomik sorunlar dünya genelinde birçok şirketi oyun dışı bıraktı, bazı sektörlerde konsolidasyonlara yol açtı ve daha da açacak. Güçlü likiditeye sahip şirketler güç kaybeden rakiplerini satın alacak. Gelecek beş yılda enerji, teknoloji sektörleri ve özel sermaye fonları (Private equity), en fazla birleşme ve satın almanın gerçekleşeceği alanlar olacak. Sektörlerinde güçlü şirketlerin pazar payı daha da artacak. Bu da tüketicilerin önündeki seçeneklerin azalmasına ve daha yüksek fiyat ödemelerine yol açabilecek. Birleşme ve satın alma dalgası, şimdiden oligopolistik bir yapıya sahip sağlık, havacılık, otomotiv sektörlerinde gücün daha az sayıda oyuncunun elinde toplanmasına yol açacak. Sera gazı emisyonlarını azaltmaya yönelik küresel önlemlerin etkisiyle enerji sektöründe de birleşme ve satın almalar hız kazanacak.

Kearney Küresel İş Konseyi hakkında

Uluslararası danışmanlık şirketi Kearney’in stratejik düşünce ve öngörü kuruluşu Küresel İş Konseyi, dünya genelinde CEO’lar ve hükümetlere, geleceği planlama konusunda destek sağlıyor.

Etiketler : ,