İsveç dijital paraya geçmeye hazırlanıyor

İsveç dijital paraya geçmeye hazırlanıyor

İsveç hükümeti dijital paraya geçiş imkanlarını araştırmaya başlayacak.

A+A-

İsveç hükümeti dijital paraya geçiş imkanlarını araştırmaya başlayacak. Dünyada nakit kullanımı en düşük toplum olan İsveç söz konusu hamle ile birlikte bilinmeye doğru bir adım daha atmış oldu

İsveç Finansal Piyasalar Bakanı Per Bolund, Cuma günü başlatılan bir değerlendirmenin 2022 yılının Kasım ayının sonuna kadar tamamlanmasının beklendiğini söyledi. Riksbank'ın finans komitesinin eski başkanı Anna Kinberg Batra araştırmaya liderlik edecek.

Dijital paralara geçişi en erken değerlendiren ülkeler arasında bulunan İsveç'in merkez bankası Bitcoin gibi ditijal paraları destekleyen aynı blokzincir teknolojisine dayalı bir elektronik kron için Accenture Plc ile hazıhazırda bir pilot proje yürütüyor.

İsveç Merkez Bankası Başkanı Stefan Ingves, Ekim ayındaki açıklamasında bir e-kron ihraç edilmesi konusundaki herhangi bir kararın siyasi düzlemde alınması gerektiğini vurgulamıştı.

Bolund ise yaptığı açıklamada, hükümetin perspektifinden dijital ödemeler piyasasının güvenli bir şekilde işlemesinin ve herkes için erişilebilir olmasının kritik önemde olduğunu belirtti. Bolund, değerlendirmesinde "Dijital paranın nasıl tasarlandığı ve hangi teknolojilerin kullanıldığına bağlı olarak tüm finansal sistem için büyük sonuçları olabilir." dedi.

Riksbank'ın Ekim ayındaki tahminine göre İsveç'te nakit kullanımı tarihi düşük seviyelere geriledi. Pandemi nedeniyle halkın banknotlardan ve madeni paralardan uzaklaşması bunda büyük bir rol oynuyor. Bankanın araştırmasına göre İsveç'te yapılan tüm ödemelerin yüzde 10'undan daha az bir kısmında nakit kullanılıyor.

Uluslararası Ödemeler Bankası'nın (BIS) 2018 yılındaki tahmininde İsveç'in dünyanın en nakitsiz toplumu olduğu belirtilmişti.