İTO'dan enerji ve gıda enflasyonu uyarısı

İTO'dan enerji ve gıda enflasyonu uyarısı

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, enflasyonla mücadelede gıda ve fiyatlarındaki artışa işaret ederek önlem alınması gerektiğini belirtti.

A+A-

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, enflasyonla mücadelede enerji ve gıda fiyatlarına ilişkin yaptığı açıklamada, enerji ve gıda fiyatlarına odaklandı.

Enerji konusunda arz güvenliği ve yüksek fiyatlara dikkat çeken İTO Başkanı Şekib Avdagiç, iki önemli nokta olduğuna dikkat çekerek, “Birincisi gaz bulabilecek miyiz, ikincisi bulursak parasını ödeyebilecek miyiz? 1000 metreküpü 1300 dolarla çıkan doğalgazın, önümüzdeki kışa girerken 2500-3000 dolarla çıkacağı yönünde bir bilgi akışı var” ifadelerini kullandı.

İTO'dan yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Avdagiç, odanın temmuz ayı meclis toplantısında enflasyonla mücadelede bozulan fiyatlama davranışları ve beklentilerin yeniden olağan seyrine dönmesinin büyük önem taşıdığını belirtti.

Avdagiç, "Üretici fiyatlarındaki en yüksek artışın yüzde 370'e yakın bir oranla enerji girdilerinde yaşanması dikkat çekici. 2023 sonrasını belirleyecek yeni 5 yıllık Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı ile yenilenebilir enerji kaynaklarının payını artırmalıyız. Aynı zamanda enerji verimliliğini üst seviyelere taşıyacak daha iddialı hedefler koymalıyız." değrelendirmesini yaptı.

Şekib Avdagiç, akaryakıt fiyatlarındaki artışla birlikte TÜFE’de ulaştırma alt endeksinin yıllık enflasyona katkısının da 19 puan seviyesinde olduğunu aktardı.

Gıdanın payı yüzde 23,4

Enflasyonla mücadelede gıda fiyatlarındaki artışa işaret eden Avdagiç, "Yıllık tüketici enflasyonunun 23,4 puanlık bölümü gıda fiyatlarındaki artıştan geliyor. Tarımsal potansiyeli büyük bir ülke için bu oranda yüksek gıda fiyat artışını olağan göremeyiz.

Gıda fiyatları tüm dünyada rekor düzeylerde arttı, artmaya da devam etmesi bekleniyor. Ancak mevcut tablo, dünyanın artık stratejik bir sektör olarak gördüğü tarım ve gıda sektörüne yönelik politikaları yeniden ve radikal bir biçimde gözden geçirmemiz gerektiğine işaret ediyor." yorumunu yaptı.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler