Japonya deflasyonla 25 yıllık mücadelesinde dönüm noktasında

Japonya deflasyonla 25 yıllık mücadelesinde dönüm noktasında

Hükümet, Japonya'nın deflasyonla 25 yıllık mücadelesinde 'dönüm noktasında' olduğunu söyledi.

A+A-

Japonya'da hükümet Salı günü yaptığı açıklamada, fiyat ve ücret artışlarının genişleme işaretleri göstermesiyle Japonya'nın deflasyonla 25 yıllık mücadelesinde bir dönüm noktasında olabileceğini belirterek, ekonominin uzun süreli durgunluğun sonuna yaklaştığına inandığının sinyalini verdi.

İyimser görüş, şirketlerin fiyat ve ücret belirleme davranışlarının değiştiğini ve ülkenin büyük mali ve parasal desteğinin aşamalı olarak kaldırılmasının önünü açabileceğini söyleyen Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) görüşünü yansıtıyor.

Hükümet yaptığı açıklamada "Japonya 2022 baharından bu yana fiyat ve ücret artışlarının genişlediğini gördü. Bu tür değişiklikler, ekonominin deflasyonla 25 yıllık savaşında bir dönüm noktasına ulaştığını gösteriyor" dedi. Yetkililer ayrıca, enflasyonun canlanması ve kalıcı fiyat düşüşlerine ilişkin kamuoyu algısının azalmasıyla birlikte, "deflasyondan çıkış için bir fırsat penceresi açılıyor olabileceği gerçeğini göz ardı etmemeliyiz" denildi.

Rapor, Japonya'nın deflasyonun geri dönme riskini tamamen ortadan kaldırdığını söylemekten kaçınarak, hizmet fiyatlarındaki artışın "hala ılımlı bir hızda" olduğuna işaret etti.

Raporda, "Enflasyon eğilimini belirlerken, iç talebi ve ücretleri mal fiyatlarına kıyasla daha canlı bir şekilde yansıtması nedeniyle hizmet fiyatlarına bakmak önemlidir" denildi.

Geçen yılki raporda hükümet, gıda ve enerji ile ilgili birkaç ürün dışında enflasyonun ılımlı seyrettiğini belirtmişti.

Deflasyon riskleri konusundaki ton değişikliği, artan emtia maliyetleri ve sıkılaşan iş piyasası enflasyonu yukarı çekerken ve halkın daha yüksek yaşam giderleri konusundaki endişelerini artırırken, hükümetin değişen önceliklerinin altını çiziyor.

Japonya'nın çekirdek enflasyonu Ocak ayında son dört yılın en yüksek seviyesi olan %4,2'ye ulaştı ve Temmuz ayında daha fazla firmanın artan hammadde maliyetlerini yansıtması nedeniyle BOJ'un %2'lik hedefinin 16 ay boyunca üzerinde kaldı.

Şirketler bu yıl son otuz yılın en yüksek ücretlerini teklif ederek on yıllardır uygulanan aşırı gevşek para politikasından geri adım atılması yönündeki beklentileri artırdı.

Ancak hükümet, deflasyonun sona erdiğini resmi olarak ilan etmekten kaçındı ve bunun için sadece temel fiyat artışlarının değil, Japonya'nın fiyat düşüş dönemlerine geri dönmeyeceğine dair açık işaretlerin de gerekli olduğunu savundu.

"Hane halklarını ve şirketleri kuşatan yapışkan deflasyonist zihniyeti ortadan kaldırmamız gerekiyor" denilen raporda, hükümetin sürdürülebilir ücret artışını sağlamak için BOJ ile yakın çalışması gerektiği belirtildi.

Japonya'nın 2001 yılında deflasyonda olduğunu ilan etmesinden bu yana hükümet, fiyat düşüşlerini durdurmayı en önemli politika öncelikleri arasına aldı. Bu odaklanma, ekonomiyi desteklemek için yıllarca büyük mali harcamalara yol açtı ve merkez bankası üzerinde ultra gevşek para politikasını sürdürme baskısını sürdürdü.

İlgili Haberler