ABD Micron ve Intel ile ilgili endişelerini Çinli makamlara taşıdı

ABD Micron ve Intel ile ilgili endişelerini Çinli makamlara taşıdı

ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo, Çin Ticaret Bakanı Wang Wentao ile yaptığı görüşmede Intel ve Micron gibi Amerikan şirketlerine yönelik kısıtlamalarla ilgili endişelerini dile getirdi.

A+A-

ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo, Çin Ticaret Bakanı Wang Wentao ile yaptığı görüşmede Intel ve Micron gibi Amerikan şirketlerine yönelik kısıtlamalarla ilgili endişelerini dile getirdi ve iki ülkenin ihracat kontrolleri konusunda bilgi alışverişine başlaması konusunda mutabık kaldı.

Raimondo ve Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan kısa açıklamaya göre ikili, iki saatten fazla süren geniş kapsamlı ve samimi görüşmelerde Çin'in galyum ve germanyum ihracatına getirdiği son kısıtlamaları da ele aldı ve ardından iki saatlik bir öğle yemeği yedi. Raimondo, Çin'de faaliyet göstermekte zorlanan ABD'li işletmelerin endişelerini gidermek istiyor. 

Biden, dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki ekonomik sürtüşme iş ilişkilerini sarsma tehdidi oluştururken, özellikle ekonomi ve savunma konularında iletişimi güçlendirmek amacıyla Pekin'e giden son Biden yönetimi yetkilisi oldu.

Raimondo gazetecilere verdiği demeçte, Çin'in Micron bellek çiplerinin alımına getirdiği yasakla ilgili endişelerini Çinli mevkidaşıyla görüştüğünü söyledi.

İlk olarak Reuters tarafından bildirilen haberin ardından Micron hisseleri %2,5, Intel hisseleri ise %1,1 artışla kapandı.

Raimondo'nun Hazine Bakanı Janet Yellen ve Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in son ziyaretlerini takip eden ziyareti, Washington'da Başkan Joe Biden'ın Çin'e karşı daha agresif bir tutum takınmasını isteyen Cumhuriyetçi Çin şahinleri tarafından yakından izleniyor.

Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Michael McCaul yeni çalışma gruplarını eleştirerek yönetimin çabalarını "en iyi ihtimalle safça, ama aynı zamanda tehlikeli" olarak nitelendirdi. McCaul, Çin'in "ulusal güvenliğimize zarar vermek ve kötücül otoriterliğini tüm dünyaya yaymak için elinden geleni ardına koymayacak bir düşman" olarak görülmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

ABD Ticaret Bakanlığı, görüşmeler kapsamında Washington ve Pekin'in ticari konularda yeni bir resmi çalışma grubunun yanı sıra ihracat kontrol uygulamalarına ilişkin bilgi alışverişi konusunda da mutabık kaldıklarını açıkladı.

Raimondo, ihracat kontrol bilgi değişiminin ilk yüz yüze toplantısının ABD tarafında İhracatın Uygulanmasından Sorumlu Bakan Yardımcısı Matthew Axelrod tarafından Salı günü Pekin'deki Ticaret Bakanlığı'nda gerçekleştirileceğini de sözlerine ekledi. Üst düzey bir yetkili, bilgi alışverişinin en az yılda bir kez yapılacağını söyledi ve bunun bir politika diyaloğu değil, her iki tarafın da ihracat kontrollerinin nasıl işlediğine dair soruları yanıtlama çabası olduğunu vurguladı.

Yetkili, "Politikalarımızın ne olacağını müzakere etmiyoruz" diye ekledi.

Çin, ABD'nin ihracat kontrolleri yoluyla Çin'in gelişmiş yarı iletkenlere erişimini engelleme çabalarını eleştirdi, ancak Raimondo bunların tartışmaya açık olmadığını söyledi.

Beyaz Saray bu ay Çin'deki hassas teknolojilere yönelik bazı ABD yatırımlarını yasaklamaya başladı ve Ekim ayında kabul edilen gelişmiş yarı iletkenlere yönelik kapsamlı ihracat kısıtlamalarını yakında sonuçlandırmayı planlıyor.

Bu yılın başlarında Raimondo, 200'den fazla Çinli şirketin ABD ihracat kontrol listesine alındığını söylemiş ve gerektiğinde bu yetkiyi kullanmaktan çekinmeyeceğini defalarca dile getirmişti.

Ticaret Bakanlığı, iki yetkilinin görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, yeni ticari konular çalışma grubunun "ticaret ve yatırım konularında çözüm aramak ve ABD'nin Çin'deki ticari çıkarlarını ilerletmek için" ABD ve Çin hükümet yetkilileri ile özel sektör temsilcilerini bir araya getireceğini söyledi.

Çalışma grubu yılda iki kez bakan yardımcısı düzeyinde toplanacak ve ilk toplantıya 2024 yılı başında ABD ev sahipliği yapacak.

Raimondo, ABD ve Çin'in ayrıca "ticari sırların ve gizli ticari bilgilerin korunmasının güçlendirilmesine ilişkin" teknik tartışmalar için her iki taraftan konu uzmanlarını bir araya getirmeyi kabul ettiğini söyledi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler