Japonya'da enflasyon yeni zirvesini gördü

Japonya'da enflasyon yeni zirvesini gördü

Japonya'da enflasyon yeni zirvesini test ederken, Japonya Merkez Bankası'nın para politikasında ise yakın zamanda bir değişiklik görünmüyor.

A+A-

Japonya'nın çekirdek enflasyonu Haziran ayında 15. ay üst üste merkez bankasının %2'lik hedefinin üzerinde kalırken, enerji maliyetlerinin etkisinden arındırılmış bir endeksin yavaşladığını gösteren veriler, uzun süredir devam eden emtia kaynaklı fiyat baskılarının zirveye ulaşmış olabileceğine işaret etti.

Ancak, hizmet fiyatlarındaki artışın da geçen ay yavaşlamasıyla birlikte, politika yapıcılar ücret baskılarının henüz ultra gevşek parasal duruşta yakın zamanda bir değişiklik yapılmasını gerektirecek kadar artmadığını düşünecekler.

Analistler, verilerin Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) önümüzdeki hafta bu yılki enflasyon tahminini yükseltme olasılığını artırırken, merkez bankası üzerindeki büyük parasal teşvikleri yakında aşamalı olarak azaltmaya başlama baskısını azaltabileceğini söylüyor.

Daiwa Securities'in baş ekonomisti Toru Suehiro "Maliyet kaynaklı enflasyon nihayet zirveye ulaşmaya başlıyor. Önümüzdeki aylarda enflasyonun yavaşladığını göreceğiz ve bu da BOJ'un politikasını şimdilik sabit tutmasına olanak tanıyacak" dedi ve ekledi:

"Hizmet fiyatları gelecek yıl artabilirken, mal fiyatları zayıf kalmaya devam edecek. Enflasyon önümüzdeki yıl %1 civarında seyredebilir."

Cuma günü açıklanan verilere göre, taze gıda maliyetlerinin hariç tutulduğu ülke çapındaki çekirdek tüketici fiyat endeksi (TÜFE) Haziran ayında bir önceki yıla göre %3,3 artarak medyan piyasa tahminine uymuş ve Mayıs ayındaki %3,2'lik artıştan hız kazandı.

Gıda ve günlük ihtiyaç fiyatlarındaki istikrarlı artışa elektrik faturalarındaki artış da eklenince hanelerin yükü daha da arttı.

Ancak BOJ tarafından trend enflasyonu için daha iyi bir gösterge olarak yakından izlenen taze gıda ve yakıt maliyetlerinin çıkarıldığı endeks Haziran ayında bir önceki yıla göre %4,2 artarak Mayıs ayındaki %4,3'lük artıştan daha yavaş bir artış gösterdi.

Ocak 2022'den bu yana görülen ilk yavaşlama, şirketlerin fiyat artışlarının etkisiyle son birkaç ayda görülen hızlı artış temposunun ılımlı hale geldiğinin bir işareti oldu.

Politika yapıcılar tarafından enflasyonun daha çok yüksek işgücü maliyetlerinden kaynaklanıp kaynaklanmadığı konusunda yakından izlenen hizmet fiyatları, Mayıs ayındaki %1,7'lik artışın ardından Haziran ayında bir önceki yıla göre %1,6 arttı.

Veriler, BOJ'un yakından takip edilen 27-28 Temmuz'daki politika toplantısı öncesinde geldi; kurul yeni üç aylık projeksiyonları açıklayacak ve Japonya'nın %2'lik enflasyon hedefine sürdürülebilir bir şekilde ulaşma yolunda ne kadar ilerleme kaydettiğini tartışacak.

Reuters anketine göre, BOJ'un 28 Temmuz'daki politika açıklamasından saatler önce açıklanacak olan Japonya'nın başkentindeki çekirdek enflasyon da Temmuz ayında büyük olasılıkla keskin bir şekilde yavaşladı.

Enflasyonun bir yıldan uzun bir süredir BOJ'un hedefini aşmasıyla birlikte, piyasalar BOJ'un tartışmalı getiri eğrisi kontrolü (YCC) politikasını önümüzdeki hafta gibi erken bir tarihte sonlandırabileceği spekülasyonlarıyla kaynıyor.

BOJ Başkanı Kazuo Ueda, son dönemde maliyet kaynaklı enflasyon, güçlü iç talep ve daha yüksek ücret artışından kaynaklanan bir enflasyona dönüşene kadar politikanın aşırı gevşek tutulması gerektiğini vurguladı.

Kilit nokta, şirketlerin bu yıl olduğu gibi gelecek yıl da daha yüksek ücret teklif etmeye devam edip etmeyeceği ve işgücü maliyetlerindeki artışı hizmet fiyatlarına yansıtmaya başlayıp başlamayacağı olacak.

Dai-ichi Life Research Institute baş ekonomisti Yoshiki Shinke, "Eğer daha fazla firma ücretleri artırır ve maliyeti yansıtırsa, hizmet fiyatları aşırı yükselebilir" dedi ve ekledi:

"Gıda ve enerji hariç enflasyon önümüzdeki dönemde muhtemelen ılımlı seyredecek, ancak yavaşlama hızı kademeli olabilir."

YCC kapsamında BOJ, kısa vadeli faiz oranlarını -%0,1'e yönlendiriyor ve enflasyonu %2 hedefine ulaştırma çabalarının bir parçası olarak 10 yıllık tahvil getirisini %0 civarında tutmak için büyük miktarlarda devlet tahvili satın alıyor.

İlgili Haberler