Japonya'da toptan eşya enflasyonu üst üste 6. ayda da yavaşladı

Japonya'da toptan eşya enflasyonu üst üste 6. ayda da yavaşladı

Son açıklanan verilere göre Japonya'da toptan eşya enflasyonu Haziran ayında yakıt ve emtia fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle altıncı ay üst üste yavaşladı ve bu durum tüketici fiyatlarını artıran maliyet baskısının giderek hafiflediğinin bir işareti oldu.

A+A-

Veriler, Merkez Bankası'nın küresel emtia fiyatlarının geçen yılın zirve seviyelerinden gerilemesiyle tüketici enflasyonunun önümüzdeki aylarda yavaşlayacağı görüşünün altını çiziyor.

"İçecek ve gıda üreticileri gibi sektörler yüksek hammadde maliyetlerini yansıtmaya devam ediyor. Ancak hız azalıyor gibi görünüyor," diyen Japonya Merkez Bankası fiyat istatistikleri bölümü başkanı Masato Higashi, genel bir brifing verdi.

Şirketlerin mal ve hizmetleri için birbirlerinden talep ettikleri fiyatları ölçen kurumsal mal fiyat endeksi (CGPI), Haziran ayında bir önceki yıla göre %4,1 artarak %4,3'lük medyan piyasa tahmininden daha yavaş bir artış gösterdi.

BOJ'un verilerine göre, Mayıs ayındaki %5,2'lik artışın ardından gelen yükseliş, Nisan 2021'den bu yana en yavaş yıllık hız oldu.

Yavaşlamanın arkasındaki ana faktör, Haziran ayında bir önceki yıla göre %5,3 artan elektrik ve gaz faturaları oldu; bu artış Mayıs ayındaki %12,8'lik artıştan çok daha düşüktü. Verilere göre yiyecek ve içecek fiyatları Haziran ayında %7,4 artarak Mayıs ayındaki %8,0'lik artıştan daha düşük bir oranda gerçekleşti.

Yen bazlı ithalat fiyatları Haziran ayında bir önceki yıla göre %11,3 düşerek Temmuz 2020'den bu yana en büyük yıllık düşüşü kaydetti ve hammadde ithalatına bağımlı perakendeciler için bir miktar rahatlama sağladı.

BOJ, enflasyondaki son maliyet kaynaklı artış, güçlü iç talepten kaynaklanan fiyat artışlarına dönüşene ve buna daha yüksek ücretler eşlik edene kadar ultra gevşek para politikasını sürdürme kararlılığını vurguladı.

İlgili Haberler