ABD yönetiminin Venezuela ihracatını ablukaya alması ve Ukrayna barış süreci için Rusya üzerindeki baskıyı artırması piyasaları hareketlendirdi. Bu gelişmelerin ardından dört buçuk yılın en düşük seviyelerinden toparlanan petrol fiyatları yeniden yükseliş ivmesi kazandı.
West Texas Intermediate vadeli işlemleri çarşamba günü yüzde 2,7 oranında artış göstererek varil başına 57 dolar seviyesine kadar tırmandı. Washington yönetimi Vladimir Putin’in Ukrayna ile önerilen anlaşmayı reddetmesi durumunda farklı seçenekleri masada tutuyor. Bu seçenekler arasında Rusya’nın gölge tanker filosu ve bu ticareti kolaylaştıran tüccarların hedef alınması yer alıyor.
Trump ülkenin yaptırım uygulanan petrol akışını engelleme çabalarına başlarken Venezuela hakkında sert ifadeler kullandı. Trump Güney Amerika ülkesinin tarihinin en büyük donanması tarafından tamamen kuşatıldığını söyledi. Petrol fiyatları bu açıklamadan destek buldu.
Arz fazlası beklentisi petrol fiyatları üzerinde etkili oluyor

Washington kaynaklı açıklamalar riskleri artırsa da piyasalar üzerindeki etkinin yaklaşan arz fazlası nedeniyle sınırlı kalabileceği belirtiliyor. Venezuela küresel ham petrol arzının yüzde 1 oranından daha azını temsil ediyor.
CIBC Private Wealth Group kıdemli enerji tüccarı Rebecca Babin piyasanın bu etkiyi günde yaklaşık 500 bin varil olarak fiyatladığını belirtti. Babin bu miktarın arz fazlası algısını değiştirmek için yetersiz olduğunu ve bu nedenle tepkinin hafif kaldığını ifade etti. Petrol fiyatları bu yıl ve gelecek yıl arzın talebi aşması beklentisiyle yıllık bazda kayıp yolunda ilerliyor.
Bu durumun temel nedeni olarak OPEC+ grubunun atıl kapasitesini geri kazanması ve diğer üreticilerin üretimi artırması gösteriliyor. Yatırımcılar Uluslararası Enerji Ajansı tarafından pandemi sonrası en büyük arz fazlası olacağı öngörülen bir senaryoya hazırlanıyor. ABD’den Orta Doğu bölgesine kadar pazarda zayıflama işaretleri görülüyor.
Tüccarlar çarşamba günü ABD hükümetinin yayımladığı raporu büyük ölçüde göz ardı etti. Rapor yurt içi yakıt stoklarının arttığını ve ham petrol stoklarında nispeten küçük bir azalma olduğunu gösterdi.
Piyasa riskleri ve vadeli işlem pozisyonları

ING Groep NV emtia stratejisi başkanı Warren Patterson piyasanın 2026 yılına kadar beklenen arz fazlasının büyüklüğü nedeniyle riskleri rahat karşıladığını vurguladı. Kpler tarafından satın alınan Bridgeton Research Group verilerine göre trendleri takip eden emtia danışmanları hem Brent hem de WTI tarafında hala yüzde 100 kısa pozisyonda bulunuyor.
Şirket piyasanın sabah saatlerinde yükseliş gösterdiğini ancak CTA’ların stop-loss emirlerini ayarlamadan önce fiyat hareketinin doğrulanmasına ihtiyaç duyacağını belirtti. Petrol fiyatları üzerindeki baskı sürerken Venezuela üretimi 2020 yılında gördüğü dip seviyelerden toparlanma gösterdi ancak eski seviyelerinin çok uzağında kaldı.
Tankerler geçen ay ihracat için günde yaklaşık 590 bin varil yükleme yaptı. Buna karşılık küresel tüketim günde 100 milyon varilin üzerinde seyrediyor. Ülkenin ham petrolünün büyük bir kısmı Çin pazarına gidiyor.
OPEC üreticisinin amiral gemisi Merey ham petrolü genellikle Çin’de yolların asfaltlanması için bitüm üretiminde kullanılıyor. Şanghay’daki bitüm vadeli işlemleri çarşamba günü dört yılın en düşük seviyesinden toparlanarak yükseliş kaydetti.







