Karbon salınımın suçlusu en zengin %1 'lik kesim

Karbon salınımın suçlusu en zengin %1 'lik kesim

İnsanlığın en zengin %1'lik kesimi, en yoksul %66'lık kesimden daha fazla karbon emisyonundan sorumlu.

A+A-

The Great Carbon Divide raporu'na göre, insanlığın en zengin %1'lik kesimi, en yoksul %66'lık kesimden daha fazla karbon emisyonundan sorumlu.

Küresel iklim eşitsizliği üzerine bugüne kadar yapılan en kapsamlı çalışma, milyarderler, milyonerler ve yılda 140.000 ABD Dolarından fazla maaş alanlar dahil 77 milyon kişiden oluşan bu elit grubun, 2019 yılında tüm CO2 emisyonlarının %16'sından sorumlu olduğunu gösteriyor: Rapora göre bu oran, sıcaklık nedeniyle bir milyondan fazla fazla ölüme neden olmaya yetiyor.

Guardian gazetesi, Oxfam, Stockholm Çevre Enstitüsü ve diğer uzmanlarla birlikte çalışarak The Great Carbon Divide (Büyük Karbon Uçurumu) adlı özel bir araştırma hazırladı. Rapor, karbon eşitsizliğinin nedenlerini ve sonuçlarını ve "kirletici elit" olarak adlandırılan süper zengin bireylerin orantısız etkisini araştırıyor.

Oxfam raporu, en zengin %1'lik kesimin iklim yalıtımlı ve klimalı bir yaşam sürme eğiliminde olmasına karşın, 2019 yılında 5,9 milyar ton CO2 salımına yol açarak büyük zararlara neden olduğunu gösteriyor.

Rapor, ABD Çevre Koruma Ajansı tarafından kullanılan ve her bir milyon ton karbon için dünya genelinde 226 fazla ölüm anlamına gelen "ölüm maliyeti" formülünü kullanarak, sadece %1'lik kesimin emisyonlarının önümüzdeki on yıllarda 1,3 milyon insanın sıcaklığa bağlı ölümüne neden olacağını hesaplıyor.

Rapora göre en alttaki %99'luk kesimden birinin, en zengin milyarderlerin bir yılda ürettiği kadar karbon üretmesi yaklaşık 1.500 yıl alacak.

İlgili Haberler