Kasırganın sigortacılara maliyeti 25 milyar dolara yükselebilir

Kasırganın sigortacılara maliyeti 25 milyar dolara yükselebilir

ABD'de karaya çıkan Idalia Kasırgası'nın sigorta sektörüne maliyetinin 25 milyar dolara kadar yükselebileceği belirtiliyor

A+A-

UBS, Çarşamba günü yayınladığı bir notta, Idalia Kasırgası'nın ilk tahminlere göre 9,36 milyar dolarlık sigortalı zarara yol açmasını beklediğini söyledi.

Idalia, Çarşamba günü "son derece tehlikeli" olarak kabul edilen "Kategori 3" fırtınası olarak Florida 'da da karaya çıktı ve milyonlarca sakin tahliye edildi ya da evlere ve sığınaklara sığındı.

UBS, 28 Ağustos verilerine dayanarak %50 ihtimalle 4,05 milyar doların üzerinde, %10 ihtimalle ise 25,6 milyar dolarlık bir kayıp yaşanacağını tahmin ediyor. Tahmindeki bu geniş aralığın nedeni, fırtınanın şiddeti ve yolundaki olası değişikliklerin hesaba katılıyor olması.

Idalia'nın sigortacılara maliyeti yaklaşık 10 milyar dolar seviyesinde kalırsa, ABD'yi vuran en maliyetli 10 kasırgadan daha az olacak.

UBS, reasürörlerin mevcut aralığın üst ucundaki zararın anlamlı bir miktarını karşılamasını beklediğini söyledi.

Reasürörlerin Ukrayna savaşından kaynaklanan keskin kayıpları ve Kaliforniya ve Florida gibi eyaletleri vuran artan orman yangınları ve kasırgaları gerekçe göstererek 1 Temmuz'dan itibaren önemli teminat türlerindeki oranları %50'ye varan oranlarda artırması nedeniyle küresel sigortacılar zorlu bir 2023 ile karşı karşıya.

Sigorta şirketlerini sigortalayan reasürörler, sektör oyuncularının kısmen iklim değişikliğinin etkisine bağladıkları artan hasarlar nedeniyle son yıllarda oranları yükseltiyor. Daha yüksek reasürans oranları ise, sigortacıların müşterilerinden talep ettikleri primleri etkiliyor.

Reasürans brokeri Gallagher Re'nin Temmuz ayında yaptığı açıklamaya göre, daha önce doğal afet hasarlarına maruz kalan poliçeler için ABD reasürans oranları Temmuz yenilemeleri sırasında %30-%50 oranında artarken, Florida'daki benzer poliçeler için oranlar %30-%40 oranında yükseldi.

Aralarında Farmers Insurance, Bankers Insurance ve AIG'nin bir birimi olan Lexington Insurance'ın da bulunduğu bazı sigorta şirketlerinin ağır hasar riski nedeniyle Florida'dan çekildiği bildirildi.

Sigorta uzmanları, sonuç olarak eyalette çok sayıda küçük, çok az sermayeli sigortacının bulunduğu bir pazar oluştuğunu söyledi.

Bu haber toplam 485 defa okunmuştur
İlgili Haberler