Kıdem tazminatı masaya yatırılacak

Kıdem tazminatı masaya yatırılacak

Süleyman Soylu, Ocak ayından itibaren kıdem tazminatı konusunu ciddi bir şekilde ilgili tarafların da görüşlerini alarak masaya yatıracaklarını söyledi

A+A-

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Ocak ayından itibaren kıdem tazminatı konusunu ciddi bir şekilde ilgili tarafların da görüşlerini alarak masaya yatıracaklarını ve büyük bir reform gerçekleştirmek istediklerini söyledi.

NTV'nin canlı yayında soruları yanıtlayan Soylu, "Emeklilere hakkını vermekle mükellefiz. Her 100 emekli olanın veya işinden ayrılıp da (tazminat) hakkı olanın 85'ine bu ülkede kıdem tazminatı ödenmemektedir. Bu sosyal devlet ilkesi ile çelişmektedir ve sürdürülmemelidir" dedi ve sözlerine şöyle devam etti:

"Reform planlarımızda bu var. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın da talimatı aynı noktadadır. Sendikalarla işveren alemi ile birlikte bunu bir şekilde değerlendireceğiz" dedi.

Bireysel emeklilik sisteminde 6 milyon kişi olduğunu ve kıdem ile ilgili de benzer bir yöntem uygulanabileceğine dikkat çeken Soylu, "Bireysel kıdem tazminatı hesabı açılırsa herkes çalıştığı günün karşılığındaki kıdemin/emeklilik hakkının ay sonu nasıl bugün bir işsizlik fonu varsa ve orada birikiyorsa, nasıl bugün kendi bireysel SGK hesabına aktarılıyorsa onu her ay sonu nerede nasıl kullanacak, katılım bankacılığında mı altında mı kullanacak (belirleyebilir)" dedi.

Devletin yönettiği değil herkesin kendi bireysel bir kıdem emeklilik hesabı olmasını istediklerini belirten Soylu tarafların bazı çekincelerinin olduğuna da dikkat çekti ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunu (tazminatları) 30 gün üzerinden alıyoruz ancak sadece yüzde 15 alıyor... Sendikalar devlet garantisi istiyor. Bunlar da gözetilecek... Ocak ayından itibaren ciddi şekilde masaya yatıracağımız ve büyük bir reformu gerçekleştirebileceğimizi umuyoruz."

Ekonomistler, Türkiye'nin beraber değerlendirildiği diğer gelişmekte olan ülkelerden pozitif ayrışması ve orta gelir tuzağından çıkabilmesi için verimliliği artıracak reformlara ve katma değer yaratacak ürünlerin ihracatını artıracak üretim yapısına dönmesi gerektiğini belirtiyorlar. İşgücü reformu ve katma değerli ürün yaratacak sektörlerin desteklenmesi kritik önemde görülüyor.

Bu kapsamda, eylem planında çalışma hayatında güvenceli esneklik sağlayacak düzenlemeler yapılması, kıdem tazminatı sisteminde yaşanan sorunların çözülmesi ve imalat sanayi makine teçhizat yatırımlarının finansmanında BSMV istisnası gibi adımlar yer alıyor.

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.