Kılıçdaroğlu'nun Merkez Bankası Başkanı kim olacak?

Kılıçdaroğlu'nun Merkez Bankası Başkanı kim olacak?

Kılıçdaroğlu ve Millet İttifakı, Merkez Bankası Başkanı’nı seçim öncesi açıklamalı

A+A-

Ekonomik veriler bıçak sırtında. Piyasalar korku tüneli içinde. Dolar üzerindeki baskı ve düşük faiz politikası yatırımcıları kaygılandırıyor. 14 Mayıs 2023’te yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerindeki belirsizlikler piyasaların yön bulmasını zorluyor.

2022 yılında Borsa İstanbul’daki yükseliş heyecanı 2023 yılı ile birlikte yerine korkuya bıraktı.  Borsadaki yüksek volatilite yatırımcının başını  döndürüyor. Endeksteki düşüş Varlık Fonu ile engellenmeye çalışılırken, küçük yatırımcılar 6000-7000 bin seviyeleri hayal ederken büyük zararlarla karşılaştı. Sosyal medya adeta küçük yatırımcıların çığlık attığı bir mecraya döndü. BİST 100 Endeksi dönem dönem yükselse de hisse senetlerindeki kayıplar telafi edilemiyor.

Millet İttifakı ne yapacak?

Bütün bunlarla birlikte borsa üzerindeki en büyük baskı Millet İttifakı’nın seçimi kazandığında nasıl bir politika izleyeceği konusuna belirsizlik. Çünkü Cumhur İttifakı’nın  ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçimi kazanması halinde mevcut politikada önemli değişikler beklenmiyor. Seçimi kazanmak aynı zamanda mevcut iktidarın politikalarının onayı anlamına geldiği için kısa ve orta vadede bir değişiklik olması mümkün gözükmüyor.

Tüm ekonomi dünyası Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanması halinde ise ortodoks ekonomi politikalarına dönüş olacağı konusunda hemfikir. Ancak bu dönüşün nasıl olacağı belli değil. Büyük boyutlu bir faiz artışının, ani bir fren etkisi yapabileceğini ifade eden piyasa uzmanları, böyle bir durumda zaten zor durumda olan ekonominin tepetaklak olabileceğini ifade ediyorlar.

Dolar ile ilgili endişeler de piyasaları kaygılandırıyor. Seçim sonra 24 TL olmasına artık kesin gözüyle bakılan dolarda bazı senaryolarda 30 TL ve üzeri de konuşuluyor. Bununla birlikte yüksek dalgalanmalardan sonra Kılıçdaroğlu’nun seçimi kazanması halinde yine doların yeniden 18 TL’ye  hatta altına kadar gelebileceği yorumda bulunanlar var.

Piyasa oyuncuları Millet İttifakı’nın seçimden önce en azından mayıs ayı başında müstakbel Merkez Bankası başkanını açıklaması gerektiğini ifade ediyor. Yine piyasa uzmanları Millet İttifakı’nın açıklayacağı müstakbel merkez bankası başkan adayının bir basın toplantısı düzenleyerek olası düzenlemeler için kamuoyunu bilgilendirmesi gerektiğini vurguluyorlar. Böyle bir uygulamanın piyasaların önündeki sis perdesinin kalkmasına yardımcı olacağı belirtilirken, seçimin ilk turda bitmesi halinde borsa için yeniden 6000 ve üzerinde seviyelerin  gündeme geleceği ifade ediliyor.

Peki Kılıçdaroğlu’nun ve Millet İttifak’ının Merkez Bankası başkanı kim olacak? İttifak içinde DEVA Partisi’nin ekonominin dümenine geçilmesi beklenirken Merkez Bankası Eski Başekonomisti Ali Hakan Kara’nın ismi yeni başkan olarak anılıyor.

Ünlü ekonomist Prof. Dr. Özgür Demirtaş’ın twitter hesabından yaptığı öneri de bu yüzden büyük ilgi gördü. Demirtaş, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Bana soruluyor, Merkez Bankası Başkanı kim olmalı diye. Net yanıtım var: Merkez Bankası Başkanımız, Prof. Dr. Hakan Kara olmalı. Bu konuda çok netim. Hakan alanında uzman, tam liyakatli, Kurumu çok iyi biliyor ve tam bir beyefendi” ifadelerini kullandı.

Hakan Kara ise Demirtaş’ın açıklamasına kendi twitter hesabından yanıt verdi. Kara, “Kıymetli Hocam, nazik mesajınız için çok teşekkür ederim. Onur duydum. Bu ülkenin yetiştirdiği, bu göreve layık çok sayıda değerli uzmanımız var. Vatanını seven, devletine ve bütün topluma gönülden hizmet edecek herkese desteğimiz tam olacaktır” dedi

İlgili Haberler